Stół do nutoola
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Witam kolegów,
postanowiłem zakupić tytana 500 ale chcę przed przyjazdem tokarki wykonać stolik pod nią. Niestety nie potrafię się doszukać informacji o rozstawie otworów montażowych tokarki. Czy któryś z kolegów może poratować informacją jaki jest rozstaw śrub aby tokarkę przykręcić do stolika ?
postanowiłem zakupić tytana 500 ale chcę przed przyjazdem tokarki wykonać stolik pod nią. Niestety nie potrafię się doszukać informacji o rozstawie otworów montażowych tokarki. Czy któryś z kolegów może poratować informacją jaki jest rozstaw śrub aby tokarkę przykręcić do stolika ?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 49
Prawdopodobnie będzie jak w tej instrukcji, ale powstało tyle wersji i odmian, np http://catford.com.au/images/prod_image ... Lathes.pdf (a jeszcze różnych producentów w Chinach), że jedynie instrukcja od konkretnej maszyny będzie w 100% miarodajna.
(str.6, wymiar pod śruby dla BV20L)
https://onedrive.live.com/?cid=547FE296 ... 64&o=OneUp
(długość stołu = długość toczenia w kłach + 100 mm minimum)
Przy okazji rysunek produkcyjny wrzeciona , dla uchwytu ø100mm (może się kiedyś przydać)

(str.6, wymiar pod śruby dla BV20L)
https://onedrive.live.com/?cid=547FE296 ... 64&o=OneUp
(długość stołu = długość toczenia w kłach + 100 mm minimum)
Przy okazji rysunek produkcyjny wrzeciona , dla uchwytu ø100mm (może się kiedyś przydać)

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Nie to że się chwalę, ale nawiązując do tematu:

Wanna blacha 3mm z plecami, nogi i rama 50x50x3. Całość zakotwiona do ściany. W ramie widać miejsca wymierzone pod skrzynki (szuflady) oraz zbiornik chłodziwa. Chłodzenia jeszcze nie ma ale będzie
Skrzynek też jeszcze nie ma. Całość pomalowana minią. Dlaczego? Bo sporo się drapie/obija i najłatwiej uzupełnić braki w kolorze
Tokarka stoi na klockach dębowych 100mm zaimpregnowanych i jest przykręcona przelotowo przez klocki do stołu śrubami. Pod wanna wzmocnienia z tego samego profila pod stopami tokarki. Cały stół z z wanna - circa 150kg.
Szafki nad tokarką są trochę za nisko - to ulegnie zmianie

Wanna blacha 3mm z plecami, nogi i rama 50x50x3. Całość zakotwiona do ściany. W ramie widać miejsca wymierzone pod skrzynki (szuflady) oraz zbiornik chłodziwa. Chłodzenia jeszcze nie ma ale będzie

Szafki nad tokarką są trochę za nisko - to ulegnie zmianie

-
- Posty w temacie: 49
Doświetlenie pola roboczego też niczego sobie, trzeba pewnie tylko uważać na rozgrzane obudowy, bo halogeny strasznie grzeją..
Załóż sobie może na ostry poziomy rant wanny od strony operatora przeciętą wzdłuż gumową rurkę od gazu to nie będziesz o niego rąk obijał..
Drewnianą kratkę przeciwwiórową pod nogi też może brałeś pod uwagę przyjmując wysokość stołu? (nie stoi się na wiórach, no i w nogi od betonu nie "ciągnie"
)
Załóż sobie może na ostry poziomy rant wanny od strony operatora przeciętą wzdłuż gumową rurkę od gazu to nie będziesz o niego rąk obijał..
Drewnianą kratkę przeciwwiórową pod nogi też może brałeś pod uwagę przyjmując wysokość stołu? (nie stoi się na wiórach, no i w nogi od betonu nie "ciągnie"

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Jest głęboko ale dopasowywałem "pod siebie"... Jestem dość wysoki i mam długie łapyvilu pisze:Petroholic, nie za głęboko jest ta tokarka na tym stole - nie musisz się za bardzo schylać ?

Doświetlenie jest nawet ciut za mocneRomanJ4 pisze:Doświetlenie pola roboczego też niczego sobie, trzeba pewnie tylko uważać na rozgrzane obudowy, bo halogeny strasznie grzeją..
Drewnianą kratkę przeciwwiórową pod nogi też może brałeś pod uwagę przyjmując wysokość stołu? (nie stoi się na wiórach, no i w nogi od betonu nie "ciągnie")

I przyznać muszę, że stół piękny nie jest ale spełnia swoją rolę w 101%

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
A reszta?
Niech się chwali stołami - za mój powoli się zabieram
Co sądzicie o tych wibroizolatorach?
http://allegro.pl/wibroizolator-poziomu ... 22199.html
Trochę drogie
RomanJ4 jaki Ty profil użyłeś u siebie?
Bo wydaje mi się, że masz tam dwa rodzaje.
Niech się chwali stołami - za mój powoli się zabieram

Co sądzicie o tych wibroizolatorach?
http://allegro.pl/wibroizolator-poziomu ... 22199.html
Trochę drogie

RomanJ4 jaki Ty profil użyłeś u siebie?
Bo wydaje mi się, że masz tam dwa rodzaje.