Stół do nutoola
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 49
W moim jest profil 50x50 a poprzeczki pod wibroizolatory to 50x30(ale można też 50x50 korygując tylko wysokość całości) plus kątowniki 20x20 na ramki półki i szuflady. Na dolnej półce kładziemy jak najcięższe klamoty by jak najbardziej obniżyć wypadkowy środek ciężkości..
Planując wymiary stolika dobrze jest zaplanować sobie możliwość położenia kratki pod nogi by nie stać na wiórach, to naprawdę dobre rozwiązanie(ja mam wysokości prawie 10cm) i oczywiście tłumiące drgania i polepszajace dostęp pod maszyną(sprzątanie) klocki między nogami łoza maszyny a wanną..

Planując wymiary stolika dobrze jest zaplanować sobie możliwość położenia kratki pod nogi by nie stać na wiórach, to naprawdę dobre rozwiązanie(ja mam wysokości prawie 10cm) i oczywiście tłumiące drgania i polepszajace dostęp pod maszyną(sprzątanie) klocki między nogami łoza maszyny a wanną..

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
optymalna pozycja to taka, żeby do kręcenia korbami ręce się nie męczyły... jak dla mnie to pozycja mniej więcej ramiona równo w pionie w dół, przedramiona w miarę w poziomie...strikexp pisze:podpowiedz jeszcze na jakiej wysokości powinno się mieć tokarkę?
uniwersalnej wysokości nie ma - zależy od wzrostu operatora

-
Generalnie rzecz ujmując - na wygodnej operatorowi, ale ja preferuję starą szkołę - oś toczenia równo lub troszkę powyżej wysokości łokcia, a pokrętło poprzecznego trochę poniżej, ale tak by lewa ręką bez problemu mogła kręcić kołem przesuwu suportu(bez dodatkowego schylania się, bo to niewygodne). Krótko mówiąc kręcąc oboma korbami jest lekko pochylony nad suportem, ale nie w sposób uciążliwy dla kregosłupa przy dłuższej robocie.

Dlaczego tak - operator musi dobrze widzieć pole robocze nie tylko z boku ale i z góry by mieć perspektywę, a jednocześnie po zatrzymaniu wrzeciona nie ma problemu z prostopadłymi do osi toczenia pomiarami suwmiarką detalu (nie musi wskrabywać się po to na maszynę)

Dlaczego tak - operator musi dobrze widzieć pole robocze nie tylko z boku ale i z góry by mieć perspektywę, a jednocześnie po zatrzymaniu wrzeciona nie ma problemu z prostopadłymi do osi toczenia pomiarami suwmiarką detalu (nie musi wskrabywać się po to na maszynę)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
No prawda, jeszcze dwadzieścia parę lat temu o stołowej tokarce to w zasadzie pomarzyć można tylko było, chyba, że samoróbka, bo obieg fabrycznych był bardzo ograniczony a i informacja kto ewentualnie ma na sprzedanie nie była jak dziś ogólnopolska...
Fakt, chińskie są różnej jakości, no ale coś za coś...
Fakt, chińskie są różnej jakości, no ale coś za coś...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Kiedyś , kiedyś ... itd kupiłem .
Na złomowisko przywieziono odlewane nogi stołu od maszyn kuśnierskich , waga po około 30-35 kg na jedną stronę . Nogi z szerokimi stopami na nich nakładane chodaki gumowe , można wiercić gwintować i wkręcić wiboizolatory . Możliwość rozstawienia , mocowanie blatu na solidnych wzmocnieniach , niestety kupiłem tylko dwa komplety , Fotek nie mogę zrobić ( brak dostępu a warsztat ciasny ) .Naprawdę warto polecić ,
Na złomowisko przywieziono odlewane nogi stołu od maszyn kuśnierskich , waga po około 30-35 kg na jedną stronę . Nogi z szerokimi stopami na nich nakładane chodaki gumowe , można wiercić gwintować i wkręcić wiboizolatory . Możliwość rozstawienia , mocowanie blatu na solidnych wzmocnieniach , niestety kupiłem tylko dwa komplety , Fotek nie mogę zrobić ( brak dostępu a warsztat ciasny ) .Naprawdę warto polecić ,
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9