frezarka cnc X1500 Y500 Z500

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Azazel-75
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 16

Post napisał: Azazel-75 » 04 wrz 2007, 06:18

Ze strony producenta, nie muszę chyba pisać jakiej. Wersja Mach3 R2.42.

Tagi:

b_j
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: b_j » 05 wrz 2007, 20:46

czy wersja mach3 r2.45 dostepna na stronie producenta jest równiez "szybsza" jak to sprawdzic ?

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Post napisał: termit_tm » 05 wrz 2007, 21:06

tak Mach3VersionR2.42 ma 100KHz :razz: polecam :cool:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22

Post napisał: Leoo » 05 wrz 2007, 21:23

Pytanie do autora wątku:
Czy Kolega stosuje przeciwwagę w osi Z?

Autor tematu
Mex
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 93

Post napisał: Mex » 06 wrz 2007, 06:52

Leoo pisze:Pytanie do autora wątku:
Czy Kolega stosuje przeciwwagę w osi Z?
Oczywiście że tak bez przeciwwagi nie da rady przy takiej masie głowicy
po za tym po wyłączeniu serwa głowica sama by opadała w dół

[ Dodano: 2007-09-06, 06:56 ]
electro77 pisze:2. Postaram się w następnym tygodniu, lub za dwa tygodnie przedstawić w miarę dobry system. Koszt jego jest rzędu 4000zł netto. Dokładnie nie wiem.
Pozdrawiam

Tak tylko się przypominam czy kolega zapomniał . Jesteśmy bardzo ciekawi
tego systemu sterowania za 4 000 zł :wink:
Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle
http://www.cnc.info.pl/topics85/pila-tasmowa-vt3491.htm

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 06 wrz 2007, 11:41

Mex pisze:Oczywiście że tak bez przeciwwagi nie da rady przy takiej masie głowicy
po za tym po wyłączeniu serwa głowica sama by opadała w dół
To dobre rozwiązanie dla powolnych maszyn. Proszę zauważyć, że w celu zrównoważenia takiego układu należy praktycznie podwoić wagę układu ruchomego. Nie ma problemu, układ działa sprawnie ale przy wyższych posuwach serwo i śruba są mocno obciążone. Niewielkim nakładem można zastąpić przeciwwagę zespołem sprężyn, który zmniejszy inercję osi Z prawie dwukrotnie. Maszyna będzie szybsza, śruba kulowa popracuje dłużej i zmniejszy się pobór mocy przez serwo.

Autor tematu
Mex
Posty w temacie: 93

Post napisał: Mex » 06 wrz 2007, 12:34

olo_3 pisze:witaj
pobrałem sobie ten plik .zip z grexa, ale okazuje się ze tam większość miejsca poświęcają, na g-rex101, natomiast co do g-rex100 są jakoś molo wyleni. właściwie nie znalazłem odpowiedzi na pytane czy obsługuje zamkniętą pętle (grex100).
OLO_3

Wgryzam sie w papiery i temat głąbiej , zebrałem pewną wiedzę ,której nie zagłębie
czytaniem forum ,czy instrukcji producenta ,a jak wiemy papier wszystko przyjmie ,
bo producent zawsze będzie zachwalał swój produkt jak najlepiej . Dlatego zamawiam ,
przetestuje i sprawdzę jak jest w rzeczywistości, bo pewne sprawy ciągle są dla mnie nie jasne.
Bo tak jak piszesz tylko praktyka może obalić teorie . Aha pytałem się o liniały
i najprawdopodobniej będę brał od Piotra tylko zapomniałem się zapytać czy pracują
tylko na 5V czy mogą też na 24V może wiesz , pisałeś że masz takie same ?
Bo gdyby okazało sie że nie mogę ich podłączyć do G-REX to jestem wstanie
zrobić taką pętle na PLC (3 godzinki pisania programu i odpowiedni sterownik np. Taki jak mam do sterowania wrzeciona już by sobie poradził ) tylko wtedy wszystko na 24V co nie zrobiło by mi
większej różnicy bo i tak sterowniki sterowane są krok/kierunek 24V Ref też można
przepuścić przez PLC zrobić stałe limity alarmy przekroczenia wartości porównywania
miedzy osiami nawet mały buforek. Ale dosyć pierw zajmę sie Gecko i zobaczę co da się
wycisnąć z tego sprzętu .
Piszą w instrukcji tylko o G101 dlatego bo to, to samo co G100 Różnica jest tylko taka że jedno ma obudowę a drugie montuje się w obudowie, instrukcje papiery są te same tylko G101
było pierwsze
na temat zamkniętej pętli wyczytałem .

Enkodery można podłączyć z silnikami krokowymi do G-rex w skutek czego
korygowana zostanie ścieżka narzędzia .
W najprostszym przypadku Enkoder może zweryfikować czy silnik poruszył się do nakazanej
pozycji dać znać mikroprocesorowi G-rex który sterował silnikiem że pozycja silnika
odpowiada wyznaczonej lub nie wtedy informacje z enkodera zostaną użyte do
przywrócenia pozycji silnika .
Przeciążenie – zwolnienie osi z powoduje spowolnienie wektora ścieżki w pozostałych osiach
Mikroprocesor G-rex liczy i steruje przyspieszeniami zwalnianiem i pozycją silnika porównując
sygnały z enkoderów tej i pozostałych osi zmieniając do optymalnych .
Jeśli przeciążenie spowoduje spowolnienie osi , praca ścieżki zwolni tępo ,
gdy przeciążenie zniknie szybkość pracy ścieżki powraca do oryginalnej

Niestety dla mnie całkiem nie zrozumiałe jest , czy jest jakaś komunikacyjna z programem,
czy wie co aktualnie się dzieje ,czy jest to realizowane tylko przez jakiś bufor G – rex
a program sobie leci jak leciał . :???:

[ Dodano: 2007-09-06, 13:29 ]
Leoo pisze:[
To dobre rozwiązanie dla powolnych maszyn. Proszę zauważyć, że w celu zrównoważenia takiego układu należy praktycznie podwoić wagę układu ruchomego. Nie ma problemu, układ działa sprawnie ale przy wyższych posuwach serwo i śruba są mocno obciążone. Niewielkim nakładem można zastąpić przeciwwagę zespołem sprężyn, który zmniejszy inercję osi Z prawie dwukrotnie. Maszyna będzie szybsza, śruba kulowa popracuje dłużej i zmniejszy się pobór mocy przez serwo.
Tak tylko pytam czy kolega wie co pisze? Bez przeciwwagi przy masie 370 kg osi Z to serwo
ledwie było wstanie podnieś głowice niemówiąc o jakichś porywających prędkościach. Gdy natomiast odłączyłem zasilanie cały układ głowicy pojechał samoczynnie w dół z hukiem bez kontroli . Bez przeciwwagi to trzeba było się nie zle przyłożyć kluczem aby przekręcić śrubą a z przeciwwagą śruba daje sie kręcić ręką bez większego oporu a układ osi Z nie wykazuje jakiegoś większego obciążenia niż pozostałe osie a prędkości posuwu są identyczne jak w osiach X i Y – 7500 mm/min. Zatem ..... chyba kolega Leoo poszedł trochę za daleko.

Natomiast w przypadku zastosowania sprężyn - jak proponuje Leoo – nie można uzyskać stałej siły naciągu w całym zakresie drogi głowicy. W najniższym punkcie głowicy sprężyny będą miały największy naciąg a w punkcie najwyższym naciąg ten może wynosić nawet zero.Takie rozwiązanie stosuje się tylko w małych maszynkach , w dużych obrabiarkach z takim rozwiązaniem się nie spotkałem .

Wady tego układu można się pozbyć stosując przeciwwagę – podobnie jak w większości profesjonalnych obrabiarek.I trudno powiedzieć że to powolne maszynki . Poza tym przy zastosowaniu przeciwwagi w przeciwieństwie do sprężyn uzyskujemy praktycznie stałe obciążenie na śrubie w całym zakresie drogi głowicy i układ wykazuje większą stabilność mechaniczną i kinetyczną
Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle
http://www.cnc.info.pl/topics85/pila-tasmowa-vt3491.htm

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: piromarek » 06 wrz 2007, 22:02

Witam.

Może sie mylę ale myślę, że Kolega Leoo miał na myśli bezwładność układu kinematycznego wynikającą z sumy ciężaru wrzeciona i przeciwwagi.

W związku z tym mam pytanko:

Czy stosuje się dla zrównoważenia wagi wrzeciona inne układy ? Na przykład tłokowe ? ( pneumatyczne bądź hydrauliczne z kontrolą ciśnienia dla zrównoważenia obciążenia w całym zakresie posuwu ?)

pozdrawiam

Piromarek

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 06 wrz 2007, 23:09

Mex pisze:Tak tylko pytam czy kolega wie co pisze? Bez przeciwwagi przy masie 370 kg osi Z to serwo
ledwie było wstanie podnieś głowice niemówiąc o jakichś porywających prędkościach.
Istotnie może zaistnieć taka sytuacja, kiedy nie wiem co piszę. Nie jestem z branży - pewnie dla tego. Natomiast nie muszę być znawcą konstrukcji maszyn by wiedzieć, że wózek o wadze 370kg łatwiej ruszyć z miejsca niż załadowany ciężarem 740kg.
Skok osi Z to 500mm i tu nie można zastosować sprężyn o podobnej długości. Należy zastosować dłuższe sprężyny np. 1000mm by pracowały w miarę liniowo w zakresie 500mm.
Nie stosuje się takiego rozwiązania w konstrukcjach dużych maszyn bo jest drogie, natomiast niedobory przyśpieszenia kompensuje się mocą napędu.
Najwyraźniej Kolega nie wierzy, że oś Z była by szybsza, po zastosowaniu sprężyn.

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 56

Post napisał: olo_3 » 07 wrz 2007, 00:35

stasuje się z powodzeniem pneumatyczne przeciwwagi i pracują do 40m (pewnie szybciej tez)

mex
g101 to wersja do samodzielnego programowania.
g100 już jest gotowy do pracy.
kiedy chcesz zamawiać, może się podłączę i jakie mamy koszta transportu (bierzesz na to fakturę - to jeszcze cło) ?

piotr ma g101 i jakoś nie wyraża się poprawnie o nim.
wypite aby listwy pracowały na 24V (w razie co można zrobić jakiś prosty przerzutnik na układzie scalonym bo wydajność prądowa nie jest duża - leoo to opanuje w 2min ;))

[ Dodano: 2007-09-07, 00:50 ]
a powiedz jeszcze doczytałeś cos o punkcie ref z enkodera jest taka opcja w greksie ?
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”