Autodesk Fusion 360 - kącik porad
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Rewelacja nie znałem tego.suj pisze:Na początku mojej przygody z F360 brak było biblioteki normaliów która by umożliwiała szybsze projektowanie. Trzeba było wyszukiwać w bibliotekach on-line i importować modele. Nadal nie ma wbudowanej ale dodany został interface do w miarę wygodnego korzystania z parts4cad. Na przykład w tym ustrojstwie skorzystałem ze śrub z katalogu Bossard-catalog, łożysk z NSK i stopek i pokrętła z Elea+Ganter.
http://a360.co/1QoTXCd
Menu Insert/parts4cad przenosi nas na stronę nawigacji po dostępnych katalogach. I po podaniu swojego maila możemy wprost wstawić model do otwartego projektu F360. Polecam gotowce.
Ja gotowce ściągałem ze strony grabcad, ale tam są raczej rysunki wrzucone przez użytkowników.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Cześć, mam mały problem z obsługą Cama w f360 a konkretnie operacją fazowania. Mam fazke 1x1 mm i chciałbym zrobić ją na kilka przejazdów obniżając się o 0,1 mm na przejazd. Niestety program automatycznie robi ja na jeden przejazd - gdzie mogę znaleźć okienko do wpisywania wartości obniżenia? A może robi się to jakoś inaczej (inną operacją ) niż fazowanie? Byłbym wdzięczny za podpowiedź...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
W zaznaczonym oknie wpisz 0,1mm i powinno być git majonezVirrion pisze:Cześć, mam mały problem z obsługą Cama w f360 a konkretnie operacją fazowania. Mam fazke 1x1 mm i chciałbym zrobić ją na kilka przejazdów obniżając się o 0,1 mm na przejazd. Niestety program automatycznie robi ja na jeden przejazd - gdzie mogę znaleźć okienko do wpisywania wartości obniżenia? A może robi się to jakoś inaczej (inną operacją ) niż fazowanie? Byłbym wdzięczny za podpowiedź...

Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów

-
- Posty w temacie: 1
Witam, sprawa pewnie będzie banalna, ale natknąłem się na następujący problem: podczas projektowania gotowe elementy często przesuwam w inne miejsce, niż je rysowałem w sketchu. Efekt jest taki, że ciała i komponenty się przesuwają, a sketche zostają tam, gdzie były, więc później modyfikując coś na siłę dodaję nowe sketche w nowym miejscu. A robiąc na przykłąd extrude ze starego sketcha, nowe ciało powstaje w tym "starym" miejscu. To pewnie zagmatwane, ale myślę, że screen wszystko wyjaśni
Pytanie brzmi: czy można przyporzadkować szkice do odpowiadających im elementów?

-
- Posty w temacie: 3
Witam;
Fusion 360 używam do zastosowań hobbystycznych w modelarstwie i w pracowni FabLab do tworzenia modeli na drukarkę 3D.
Moje pytania dotyczą CAM-a (tego dopiero się uczę).
1. Do tej pory do generowania kodu wycinania czegoś np. ze sklejki uzywałem artcama. Pytanie, czy da się w F360 wygenerować kod z samego sketcha, czy też trzeba jednak go extrudować?
3. Mam 8 prostych płytek do wycięcia ze sklejki i kiedy zaznaczę wszystkie i wygeneruje kod dla wszystkich to frez jest podnoszony tylko 4 razy. Czy da się jakoś "kazać" cam-owi, żeby podnosił frez do bezpiecznego Z pomiędzy płytkami?
Pozdrawiam
Poniżej zrzut ekranu:

Za pomoc dziękuję:)
Fusion 360 używam do zastosowań hobbystycznych w modelarstwie i w pracowni FabLab do tworzenia modeli na drukarkę 3D.
Moje pytania dotyczą CAM-a (tego dopiero się uczę).
1. Do tej pory do generowania kodu wycinania czegoś np. ze sklejki uzywałem artcama. Pytanie, czy da się w F360 wygenerować kod z samego sketcha, czy też trzeba jednak go extrudować?
3. Mam 8 prostych płytek do wycięcia ze sklejki i kiedy zaznaczę wszystkie i wygeneruje kod dla wszystkich to frez jest podnoszony tylko 4 razy. Czy da się jakoś "kazać" cam-owi, żeby podnosił frez do bezpiecznego Z pomiędzy płytkami?
Pozdrawiam
Poniżej zrzut ekranu:

Za pomoc dziękuję:)
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Można z samego płaskiego rysunku ale szybciej jest z 3D ustawić wysokości (Heights).elaniusz pisze:1. Pytanie, czy da się w F360 wygenerować kod z samego sketcha, czy też trzeba jednak go extrudować?
To na jakiej odległości frez nie podnosi się na wysokość "bezpieczną" ustawia się w Linking (ostatnia ikonka), a opcja to Maximum Stay Down.
Robert
-
- Posty w temacie: 3
Dziękuję za odpowiedź.
Trochę nie za bardzo rozumiem tego ustawiania wysokości w Heights. Generalnie tam nigdy nic nie zmieniałem. Wystarczyło jak rysunek ekstrudowałem na odpowiednią wysokość np 5mm i zaznaczałem dolne wektory. Czy jest jeszcze jakiś inny sposób?
Pojawiła się kolejna wątpliwość.
Używam LinuxCNC i super że w F360 jest post procesor do niego. Pojawił się tylko problem, że kiedy ustawiłem bazę x,y,z, na rogu materiału, potem podniosłem "z" o jakąś wartość, to po odpaleniu programy frez zjeżdża do 0 i sunie po materiale do miejsca pierwszego wejścia w materiał. Co mogę źle robić?
pozdrawiam
Trochę nie za bardzo rozumiem tego ustawiania wysokości w Heights. Generalnie tam nigdy nic nie zmieniałem. Wystarczyło jak rysunek ekstrudowałem na odpowiednią wysokość np 5mm i zaznaczałem dolne wektory. Czy jest jeszcze jakiś inny sposób?
Pojawiła się kolejna wątpliwość.
Używam LinuxCNC i super że w F360 jest post procesor do niego. Pojawił się tylko problem, że kiedy ustawiłem bazę x,y,z, na rogu materiału, potem podniosłem "z" o jakąś wartość, to po odpaleniu programy frez zjeżdża do 0 i sunie po materiale do miejsca pierwszego wejścia w materiał. Co mogę źle robić?
pozdrawiam