rc36 pisze:chłodzenie może być szkodliwe, ponieważ płytki lubią pękać od różnicy temperatur.
Zależy co i jak się toczy, na przykład przecinanie bez chłodzenia na niektórych gatunkach stali marnie idzie, wielekroć używałem do tej operacji chłodzenia bez żadnych konsekwencji. Smarne właściwości chłodziwa zapobiegają powstawaniu narostów i polepszają spływ wióra z powierzchni natarcia noża, a w konsekwencji lepsze i wydajniejsze skrawanie. Chłodzenia zazwyczaj nie stosuje się do skrawania szybkościowego(duże Vc) i z dużą głębokością skrawania (ap) oraz do niektórych gatunków materiału, ponieważ wtedy generowane są tak duże ilości ciepła, że chłodziwo ma bardzo utrudnione dotarcie do strefy największej temperatury, zanim tam dotrze zazwyczaj wyparowuje, więc część płytki bezpośrednio przy gł. krawędzi skrawającej jest gorąca, a dalsza część zimna, generując naprężenia cieplne i co za tym idzie - pękanie.
https://www.cnc.info.pl/topics101/przec ... t56556.htm
Rozkład temperatury na nożu skrawającym
Dlatego by zminimalizować wpływ szoku stref temperaturowych (przy chłodzeniu w czasie skrawania) na powstawanie większej siatki pęknięć i wykruszanie węglika należy lutowane noże tak szlifować by nie dopuścić do powstania rys szlifierskich przegrzewając węglik. Najlepiej osobną ściernicą miękki trzonek, i inną (C99,C98, C38, diament, borazon) twarde węglikowe ostrze (tzw "zimne szlifowanie" - matowa powierzchnia)
(tu trochę o tym
https://www.cnc.info.pl/topics80/tarcza ... t62985.htm
https://www.cnc.info.pl/topics101/scier ... t62592.htm ).
Z podobnych jak wyżej powodów również nie zawsze dobrze jest stosować chłodzenie przy skrawaniu płytkami wymiennymi, choć w owych zazwyczaj brak ułatwiających kruszenie i pękanie rys szlifierskich, a sama krawędź skrawająca ma zazwyczaj zapobiegającą wykruszaniu i szczerbatości niewielką fazkę o ujemnym kącie natarcia...