Bez obciążenia tez ?blasterpl pisze: np. o 5mm przejeżdża 4,3 mm.Gdzie szukać przyczyny,jednak gubi nadal kroki?
TUS 25 przebudowa na CNC
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 78
Testowałem rożne ustawienia i chyba się udało,próbne toczenie mierzone suwmiarką trzyma wymiar
. Jutro po testuje dokładnie , na zegar zobaczymy co tam w "setkach" piszczy 
Dzis przy dalszych testach zauważyłem ze po jakimś czasie pracy LinuxCnc silniki zaczynają wydawać takie charakterystyczne dźwięki jak by wpadały w rezonans.Po zrestartowaniu programu problem znika
,co to może być 

Dzis przy dalszych testach zauważyłem ze po jakimś czasie pracy LinuxCnc silniki zaczynają wydawać takie charakterystyczne dźwięki jak by wpadały w rezonans.Po zrestartowaniu programu problem znika

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 78
Od kilku dni testuje"kobyłę" MIKI-ego jak to nazwał jeden z kolegów
.Puki co ogarniam ale nie wiem czy jest możliwość aby kod był generowany w mm a nie calach.Teraz to po wygenerowaniu kodu po prostu usuwam linijkę " g20 (inches) ".Ale czy można tak ustawić rzeczona chabetę aby od razu było w mm
Dla nie wtajemniczonych kobyła alias chabeta to sub toczenie 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
W kobyle taki wpis powinien być na początku - oczywiście po deklaracjach zmiennych, ale przed wywołaniem jakiegokolwiek ruchu narzędzia.
Jednak stanowczo namawiam do zrozumienia sensu działania oprogramowania, zamiast dopytywania się, jak coś zrobić mechanicznie przez wpisanie magicznej i niezrozumiałej formułki w miejscu, które ma ktoś wskazać.
LinuxCNC jest elastyczny - i zachowuje ścisłą hierarchię we wczytywaniu konfiguracji. Najprawidłowszym miejscem ustawienia skali na mm jest plik .ini
A dokładniej sekcja [TRAJ]
Możesz tam także wpisać w sekcji [RS274NGC] w linii kody, które mają być wykonywane przy starcie programu
Kolejnym miejscem jest plik preambuły. Standardowy zawiera wywołanie cali - trzeba to zmienić, bo nadpisuje ustawienia z .ini
Wpisanie g21 w kodzie suba nadpisuje wszelkie wcześniejsze wpisy.
Jednak stanowczo namawiam do zrozumienia sensu działania oprogramowania, zamiast dopytywania się, jak coś zrobić mechanicznie przez wpisanie magicznej i niezrozumiałej formułki w miejscu, które ma ktoś wskazać.
LinuxCNC jest elastyczny - i zachowuje ścisłą hierarchię we wczytywaniu konfiguracji. Najprawidłowszym miejscem ustawienia skali na mm jest plik .ini
A dokładniej sekcja [TRAJ]
Kod: Zaznacz cały
LINEAR_UNITS = mm
Możesz tam także wpisać w sekcji [RS274NGC] w linii kody, które mają być wykonywane przy starcie programu
Kod: Zaznacz cały
RS274NGC_STARTUP_CODE = G7 G18 G20
Kolejnym miejscem jest plik preambuły. Standardowy zawiera wywołanie cali - trzeba to zmienić, bo nadpisuje ustawienia z .ini
Wpisanie g21 w kodzie suba nadpisuje wszelkie wcześniejsze wpisy.