Budowa wypalarki plazmowej 1,5mx6m + 4oś
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 150
- Kontakt:
Czujnik o którym mówił przedstawiciel działa w odległości max 4mm od detalu, dla dobrych parametrów zalecana jest odległość od 0.5mm do 2mm. Wówczas powtarzalność wykrywania pozycji najazdu w obszar detekcji np. metalowej płytki jest właśnie rzędu setnych części mm. Muszę dogrzebać się do tego modelu i wrzucę kartę katalogową. Czujnik kosztuje podobno ok 60zł, jest mały, więc chciałbym go umieścić w rowku 8mm od profila alu, ale zastanawiam się ciągle nad zakłóceniami - jak sobie z nimi poradzi251mz pisze:Czyli jeżeli czujnik jest o polu działania 1mm to ma dokładność załączania pozycji około 1-2setek?kolanoreki pisze:Rozmawiałem z przedstawicielem OMRONU i mówił, że powtarzalność wykrywania pozycji czujników indukcyjnych jest w granicach nawet 1-2 setki.... przy odległości ok 1mm od czoła czujnika detalu metalowego.
To jakieś specjalne wykonanie czy zwykły ?

[ Dodano: 2012-06-22, 19:49 ]
Faktycznie silnik Z jest nad kołem pasowym zębnika Y i w izometrii wygląda to jakby był na jednej wspólnej osikamar pisze:A to sorry, jakoś tak osiowo wyglądają i mnie zmyliło.

-
- Kontakt:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 41
koniecznie .kolanoreki pisze:kupię więc 3 szt. takich czujniczków zamontuję i potestuję na maszynce, zobaczymy jak się będą sprawowały
przegladałem kilka not omrona ale nic nie piszą o dokładności pozycji.
albo nie pomysleli o takim zastosowaniu albo nie mają czym się chwalić..
w każdym bądź razie czas pokaże..
mam pod ręką 2szt SICKa ale nie ma gdzie zamontować na test:(
w każdym bądź razie temat wart sprawdzenia
-
- Kontakt:
u mnie w osiach najazd na czujnik będzie odbywał się prostopadle do jego osi, więc kolizji nie powinno byćkamar pisze:frezik pięknie właził w środek czujnika

[ Dodano: 2012-06-24, 11:02 ]
więc powinien spełnić dobrze swoje zadanie -zresztą to jest tylko wypalarka, ale może w przyszłości spóbuję również założyć jakieś wrzecionko i będę frezować detale z ertalonu, na potrzeby produkcji i wówczas przyda się dokładne zerowanie osikamar pisze:faktycznie w setce ustawiał

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
Sprawdzą się. Montujemy tego dużo na urządzeniach gdzie ruchy przestawcze realizowane są krokowcami. Np. w bożence, po włączeniu, sześć krokowców zjeżdża na na czujniki , bazują się i dopiero jadą na wyznaczone pozycje. Pod PLC-em działa to bez zarzutu. Pod emcem są jakieś problemy z długością sygnału czy czasem reakcji, ale do uwalczenia.
-
- Kontakt: