Silniki oraz sterowniki AC kupiłem od kolegi z forum Markcomp77zommet pisze:Witam.
Mam pytanie: gdzie kolega "kolanoreki" kupował silniki i sterowniki.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Wielkie dzięki za odpowiedź, głównie mi chodzi właśnie o sterowniki wysokonapięciowe. Trochę nie rozumiem - "sterowniki AC", do silników krokowych?. Chodzi o rodzaj napięcia czy o jeszcze coś innego?, wydaje mi się, że na wejściu i wyjściu one mają stałe - DC.Silniki oraz sterowniki AC kupiłem od kolegi z forum Markcomp77
-dokładnie to co widoczne jest na zdjęciach to przyrząd do precyzyjnego zwiercania otworów pod mocowanie profila alu 40x80 - chodzi tu przede wszystkim o liniowość otworów.zommet pisze:z tego co pamiętam to nie prowadnica tylko przyrząd do nawiercania otworów w ceowniku
Więcej info na temat sterownika wysokonapięciowego AC do krokowców jest na stronce:zommet pisze:sterowniki AC", do silników krokowych
Przeniesienie napędu wałem na drugą stronę bramy powinno wedle założenia dobrze działać. W tej chwili zamawiam elementy napędu liniowego, płyty alu na konstrukcje wózków i szukam wykonawcy do wyfrezowania tychże płyt. Do końca czerwca maszynka powinna w pełni hulać i wówczas będę mógł coś więcej na temat kultury jej pracy coś powiedzieć. Sukcesywnie wrzucam do wątku kolejne etapy budowy, więc proszę o uwagi i spostrzeżenia Kolegówzommet pisze:A jak tam ogólnie konstrukcja, ładnie pracuje, przeniesienie napędu wałem na drugą stronę sprawdziło się, jak radzą sobie silniki?
Więc trzymamy kciuki i czekamy na realizację kolejnej wypalarkizommet pisze:Dzięki za odpowiedź, ja też pomału zabieram się do budowy maszynki 1,5 x 3 na własny użytek głównie tlen więc palenisko jak u kolegi oddzielone od prowadnic, na razie faza projektu i gromadzenia materiałów
pozdrawiam
Silnik mocowany jest do bloku w któym znajduje się sprzęgło GS oraz łożysko wału UCFC. Całośc przykręcona jest do profila alu 100x200 za pomocą 4 wzmacnianych stalowych wkładek w rowki (systemu8 KANYA), co widać na rozbiciu poniżej. Całkowite przełożenie na osiach X i Y to 1:3.zommet pisze:Bardzo ładnie to wygląda.
Co jest przy silniku - przekładnia - jeśli tak to jakie przełożenie?