Lifting (reanimacja ?) TUC - 40

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12

Post napisał: wieslawbarek » 12 lut 2012, 16:40

No tu sie :mrgreen: muszę z toba zgodzić w calej rozciągłości mam dwie tokarki jedną numeryczna drugą manualną i tu jestem zaspokojony ale frezarkę mam tylko niby CNC jedną (choc druga stoi do modernizacji) i często brakuje .No a ty jak sie juz zdecydowałes na tego TUCa no to walcz :wink: Miki coś wspominał o Multifixsach ja mam wielkość B wystarczy choć C mocniejsze ale też i droższe.

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 12 lut 2012, 16:49

No i kamar też na tym TUC-u będzie mógł se dowolną ilość narzędzi z uwzględnieniem kształtu i korekcji zaprogramować.

Słowem - ten TUR z linka nie ma jakiejś miażdżącej przewagi w użyteczności.

Co do Macha - nauczyłeś się go, mocno powierzchownie, piszesz sobie g-kody na piechotkę - i dobrze, jak ci to starcza do szczęścia.

Ja, zanim wybrałem program, którego się chcę nauczyć, najpierw starannie sprawdziłem, który jest tego wart. I z której strony bym nie patrzył - LinuxCNC jest najlepszym wyborem dla mnie.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 255
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 lut 2012, 16:52

wieslawbarek pisze:No a ty jak sie juz zdecydowałes na tego TUCa no to walcz :wink: Miki coś wspominał o Multifixsach ja mam wielkość B wystarczy choć C mocniejsze ale też i droższe.
Walczę, chociaż ostatnia wtopa o parę dni przeciągnie :) Multifixy tez mam B a czy będą dwa to się zobaczy :) Raczej wątpię, bo to skomplikuje trochę programowanie a tego chciałbym uniknąć.
Tokarz już się przyzwyczaił do NGCGUI i chyba nie warto mu mieszać .

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 12 lut 2012, 17:32

Z tym programowaniem nie powinno być problemu na mojej tokarynce CNC mam w X na plus+ multifixa a na minus - głowicę Sautera sterowanie to takie Fanuco podobne NCT101, a przydaje się bo wprawdzie Sauter ma osiem narzedzi ale przy długich narzedziach i uchwycie 250 trzeba zostawiac jedno miejsce wolne by nie zachaczyć .

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 lut 2012, 18:09

wieslawbarek pisze:Z tym programowaniem nie powinno być problemu
Ja pewnie bym nie miał, ale gorzej z tokarzem, a w tym przypadku jego możliwości są ważniejsze :) Fizycznie nie dam rady wszystkim programować, dostaje rysunek i ma wykonać.

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 12 lut 2012, 19:03

Ja, zanim wybrałem program, którego się chcę nauczyć, najpierw starannie sprawdziłem, który jest tego wart. I z której strony bym nie patrzył - LinuxCNC jest najlepszym wyborem dla mnie.[/quote]

No ja taki tępy jestem że dopiero teraz to do mnie dotarło :shock:
No to wyobraż sobie że żle szukałeś
Wyobraż sobie program który ma grafikę prawie rzeczywistą tzn jak opiszesz narzędzie według DIN to na ekranie masz to narzędzie a nie tylko punkt tzn jak to jest wytaczak to jest to wytaczak jak masz wiertło o kącie 100 stopni to jest 100 stopni a nie 118
Wprawdzie niektore symulatory też to mają ale żeczywistą pozycję narzędzi nie znają widziałem w Alpha Cam to nie jest to

Wyobraż sobie że możesz opisać oprawkę VDI (norma )
i wtedy na symulacji widzisz czy nie chaczy

Wyobraż sobie że oczywiście możesz opisać kształt surowego detalu
Wyobraż sobie że możesz ustawić przeciążenia dla każdego narzędzia nieważne wiertło 3 mm czy 30mm operator przy małym przeciażeniu dostaje komunikat przy krytycznym stop
No i jeszcze takie drobiazgi jak biblioteki materiałow i tam takie jak EMC to zrob i to jestem pierwszym użytkownikiem

[ Dodano: 2012-02-12, 19:08 ]
Zapomniałem dodać ze jakMach to będzie mógł robić to ja sie od niego nie odłącze kol Miki :mrgreen:

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 lut 2012, 19:22

Na ziemię , Panowie, na ziemię :) :)

Podaj jeszcze ile abonament miesięcznie kosztuje za to cudo :)

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 12 lut 2012, 19:36

:mrgreen: :CTX 400 eltropiot 2maszyna z1995 Smiga bez problemów

[ Dodano: 2012-02-12, 19:43 ]
oczywiście mój błąd ELKTROPILOT

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 lut 2012, 19:46

http://www.wotol.com/1-gildemeister-elt ... _id/139356

Różowe osłony - fuj :)
Osłony wyrzucić, klawiaturę pod palec i mógłbym robić :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 12 lut 2012, 21:55

Wszystko fajnie, ale takie rzeczy to tylko w Erze... A Ery dawno nie ma :)

Przypomina się kawał z dawnych czasów, jak to Polak płakał, bo mu skradziono Syrenkę, i narzekał, że całe życie na nią pracował, na co Niemiec - "To po coś takie drogie auto kupował?"...

Nigdzie nie napisałem, że LinuxCNC jest najlepszym na świecie programem do obsługi maszyny. Nie porównywałem go z dedykowanymi do profesjonalnych maszyn programami za grube tysiące $ - nawet jak można taki program wraz ze starą maszyną kupić relatywnie tanio. Dla mnie, i dla wielu innych to relatywnie tanio jest poza zasięgiem, zarówno finansowym, jak i logistycznym. Trudno maszynę z linka kamara wstawić do pokoju w bloku na drugim piętrze...

Dlatego szukając programu zwracałem uwagę na taką drobnostkę, jak cena. Tu LinuxCNC jest nie do pobicia - nie kosztuje nic. Moja tokarka to samoróbka - magazyn narzędzi będzie miała, jak go sobie sam zbuduję. Nie będzie nigdy robić żadnej produkcji seryjnej - choć detale będą wykonywane wielokrotnie takie same - ilekroć zostaną zamówione. Czas produkcji jednej sztuki nie ma istotnego znaczenia.

Jeżeli idzie o wizualizację - ta wbudowana w LinuxCNC jest rozwojowa, i z tego, co do tej pory w kodzie tego programu wyczytałem, takie bajerki, jak wprowadzanie kształtu narzędzia, czy bazy materiałów są do dopisania w dość prosty sposób. I tu się ujawnia kolejna zaleta LinuxCNC - to oprogramowanie z otwartym kodem, i mogę je sobie w dowolny sposób do swoich potrzeb dostosować. Żadne oprogramowanie z zamkniętym kodem tego nie umożliwia. Mach pozwala fajnie rozbudowywać funkcjonalność programu poprzez makra, pisane w VB. Problem w tym, że VB jest językiem, który nie jest zbytnio przyjazny w użytkowaniu, a samo makro może jedynie wykorzystywać to, co jest już w głównym programie zabudowane, i nie może zmienić działania takiej na sztywno w Macha wpisanej procedury.

Kamar wskazuje drogę setkom tokarzy i frezerów, dłubiących po garażach i warsztatach na starych manualnych maszynach. Drogę realną, bo trzy tysiące złotych idzie sobie uskładać bez większego problemu, a maszyna, tak wyposażona, zyskuje dużo możliwości, i pozwoli nakład szybko odrobić.

Metoda kamara jest wypróbowana w realnym, działającym zakładzie, gdyby kamar chciał tam postawić kilkanaście maszyn z legalnym Windows i Machem, to koszta by mu wzrosły o kilkadziesiąt tysięcy, zaś realne możliwości - zmalały.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”