Chyba napinanie śruby eliminuje nie tyle ugięcie co rezonans.Śruba się nie obraca to i nie dygoce.syntetyczny pisze:Kolega bartuss1 również wspominał o dużej frezarce na śrubkach, ale on robił napędzaną nakrętkę i napinał tą śrubę, aby się nie uginała.
Frezarka i plazma w jednym
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 6
A jak taka napięta śruba zachowa się w nieogrzewanym pomieszczeniu? Powiedzmy że mamy długą śrubę (bo właśnie długie się szpanuje) składamy maszynkę w lecie i szpanujemy przy temperaturze 30°C no i sobie pracujemy tą maszyną...
Przychodzi zima, maszyna stoi w pomieszczeniu/zadaszeniu nie ogrzewanym mróz -30°C i co wtedy? Łożyska czy śrubę krew zaleje?
Może ktoś z ciekawości policzyć to dla śruby 2m 3m i 4m?
Ja nie umiem - nie mój fach.
Przychodzi zima, maszyna stoi w pomieszczeniu/zadaszeniu nie ogrzewanym mróz -30°C i co wtedy? Łożyska czy śrubę krew zaleje?
Może ktoś z ciekawości policzyć to dla śruby 2m 3m i 4m?
Ja nie umiem - nie mój fach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 6
Skoro to nie problem... no to git 
Tak mi przyszło do głowy po prostu bo gdzieś ktoś kiedyś mi mówił że nie powinno się zostawiać materiału w maszynie (np tokarka) po skończonej pracy i tak sobie skojarzyłem to z napiętą śrubą
Ale kolega kamar słusznie zauważył - cała maszyna będzie się skurczać i rozciągać i ewentualne różnice będą nieduże.

Tak mi przyszło do głowy po prostu bo gdzieś ktoś kiedyś mi mówił że nie powinno się zostawiać materiału w maszynie (np tokarka) po skończonej pracy i tak sobie skojarzyłem to z napiętą śrubą

Ale kolega kamar słusznie zauważył - cała maszyna będzie się skurczać i rozciągać i ewentualne różnice będą nieduże.