Projekt małego plotera frezującego
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Musisz zobaczyć jakie sprzęgła chcesz zastosować.
Jeśli to śruba trapezowa 10x2, to zgodnie z tabelą rdzeń ma 6.89 mm - stoczyć to do 6 mm i sprzęgło z jednej strony powinno mieć taką piastę - też 6 mm. Wymiary to oczywiście średnica.
Lepiej zatoczyć z dwóch stron. Z drugiej też można na 6 mm i dobrać odpowiednie łożysko.
Jeśli to śruba trapezowa 10x2, to zgodnie z tabelą rdzeń ma 6.89 mm - stoczyć to do 6 mm i sprzęgło z jednej strony powinno mieć taką piastę - też 6 mm. Wymiary to oczywiście średnica.
Lepiej zatoczyć z dwóch stron. Z drugiej też można na 6 mm i dobrać odpowiednie łożysko.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
wcale nie musisz toczyc ponizej rdzenia, jak przetoczysz na 9 lub 8mm i zostana ci resztki gwintu to nic sie nie stanie. na takiej niepelnej srednicy spokojnie mozna zamocowac lozysko jak i sprzeglo, a zawsze zostaje ci wiecej "miesa" w srubie. w przypadku tak malej sruby, jesli stoczysz to ponizej srednicy rdzenia, czyli na 6mm, to mozesz miec problem z pewnym unieruchomieniem sprzegla na czopie o tak malej srednicy.
generalnie mowiac, sruby toczy sie pod lozyska nie dlatego, zeby uzyskac rowna powierchnie, tylko po to, aby uzyskac wlasciwe pasowanie najlepiej jakies 2 setki pasowania mieszanego. oryginalna "surowa" sruba moze albo nie wejsc w lozysko, albo w nim latac we wszystkie strony.
generalnie mowiac, sruby toczy sie pod lozyska nie dlatego, zeby uzyskac rowna powierchnie, tylko po to, aby uzyskac wlasciwe pasowanie najlepiej jakies 2 setki pasowania mieszanego. oryginalna "surowa" sruba moze albo nie wejsc w lozysko, albo w nim latac we wszystkie strony.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
tylko ze wiesz, jak osadzi 2 lozyska np zwykłe jednorzedowe 608 2RS ( bo skosne to chyba ciezko dostac z fiDZIKUS pisze:jak przetoczysz na 9 lub 8mm i zostana ci resztki gwintu to nic sie nie stanie.

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Posty w temacie: 51
Zauważyłem, że dość często silniki montowane są na podwyższeniu /rys.2/ z jakiego powodu? czy jest to podyktowane lepszym chłodzeniem silnika, czy łatwiejszym montażem sprzęgła?
A co sądzicie o takim rozwiązaniu /rys.1/?
A co sądzicie o takim rozwiązaniu /rys.1/?
- Załączniki
-
- sil.JPG (23.62 KiB) Przejrzano 498 razy
-
- sil1.JPG (22.04 KiB) Przejrzano 494 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
grze pisze:Zauważyłem, że dość często silniki montowane są na podwyższeniu /rys.2/ z jakiego powodu? czy jest to podyktowane lepszym chłodzeniem silnika, czy łatwiejszym montażem sprzęgła?
jesli masz cienka obudowe lozyska, i chcesz dac sprzeglo, to po prostu musisz zwiekszyc dystans miedzy krawedzia lozyska a flansza silnika minimum o dlugosc sprzegla, bo inaczej ci sie ono nigdzie nie zmiesci. gdybys mial korpus maszyny ze sciankami grubszymi niz szerokosc lozyska+dlugosc sprzegla to nie trzeba by bylo tego stosowac. gdybys mial sprzeglo o bardzo malej dlugosci, to wtedy te dystanse bylyby zbedne, albo by byly bardzo krotkie.
druga rzecz - w prywatnej wiadomosci pytales o mocowanie sprzegla, wiec odpowiadam tutaj:
srednice pod lozysko przetocz tak, aby wchodzilo ono suwliwie, czyli np do 2 setekw minusie. najlepiej dac to tokarzowi i powiedziec co ma zrobic, na pewno chlopina sobie poradzi

mocowanie sprzegla na te male srubki wbrew pozorom jest calkiem pewne, zwlaszcza, jesli sie wczesniej w czopie sruby nawierci male wglebienie pod koniec tej srubki. wowczas nie ma opcji, zeby ci sie to przekrecilo, mam tak w jednej maszynie przy srubce TR12x2.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Posty w temacie: 51
Szanowni Koledzy gdzie mógłbym dostać takią oprawę z łożyskiem pod wałek fi 6 mm szukam i nie mogę znaleźć nawet w akcesoriach cnc nie mają.
[ Dodano: 2010-01-30, 12:07 ]
Pomóżcie mi dobrać gwint.
Planowałem trapezowy 10x2, ale zauważyłem że mogę u siebie kupić gwint 12x3 lub 14x6, silniki planuję 1,98 Nm. Nie znam się, ale gdyby można było zrobić bez kombinacji w przełożenia, bo nie wiem o co chodzi. Poza tym mam dość ciasno w osi Z. Wałki fi 20 obudowy zamodelowałem /wymiary/zgodnie z rysunkiem; jest bardzo ciasno....
[ Dodano: 2010-01-30, 12:07 ]
Pomóżcie mi dobrać gwint.
Planowałem trapezowy 10x2, ale zauważyłem że mogę u siebie kupić gwint 12x3 lub 14x6, silniki planuję 1,98 Nm. Nie znam się, ale gdyby można było zrobić bez kombinacji w przełożenia, bo nie wiem o co chodzi. Poza tym mam dość ciasno w osi Z. Wałki fi 20 obudowy zamodelowałem /wymiary/zgodnie z rysunkiem; jest bardzo ciasno....
- Załączniki
-
- ło.JPG (10.72 KiB) Przejrzano 2213 razy
Ostatnio zmieniony 06 mar 2010, 12:14 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.