Projekt małego plotera frezującego

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
grze
Posty w temacie: 51

Post napisał: grze » 24 sty 2010, 17:54

To nie są moje zdjęcia
Penie trzeba będzie jakieś pasowanie zastosować

Tagi:

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: pabloz90 » 24 sty 2010, 18:24

Musisz zobaczyć jakie sprzęgła chcesz zastosować.

Jeśli to śruba trapezowa 10x2, to zgodnie z tabelą rdzeń ma 6.89 mm - stoczyć to do 6 mm i sprzęgło z jednej strony powinno mieć taką piastę - też 6 mm. Wymiary to oczywiście średnica.

Lepiej zatoczyć z dwóch stron. Z drugiej też można na 6 mm i dobrać odpowiednie łożysko.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

Autor tematu
grze

Post napisał: grze » 24 sty 2010, 18:44

Dzięki pablo i wszystkim innym; będę jeszcze pytał

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 24 sty 2010, 19:01

wcale nie musisz toczyc ponizej rdzenia, jak przetoczysz na 9 lub 8mm i zostana ci resztki gwintu to nic sie nie stanie. na takiej niepelnej srednicy spokojnie mozna zamocowac lozysko jak i sprzeglo, a zawsze zostaje ci wiecej "miesa" w srubie. w przypadku tak malej sruby, jesli stoczysz to ponizej srednicy rdzenia, czyli na 6mm, to mozesz miec problem z pewnym unieruchomieniem sprzegla na czopie o tak malej srednicy.

generalnie mowiac, sruby toczy sie pod lozyska nie dlatego, zeby uzyskac rowna powierchnie, tylko po to, aby uzyskac wlasciwe pasowanie najlepiej jakies 2 setki pasowania mieszanego. oryginalna "surowa" sruba moze albo nie wejsc w lozysko, albo w nim latac we wszystkie strony.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 24 sty 2010, 19:35

DZIKUS pisze:jak przetoczysz na 9 lub 8mm i zostana ci resztki gwintu to nic sie nie stanie.
tylko ze wiesz, jak osadzi 2 lozyska np zwykłe jednorzedowe 608 2RS ( bo skosne to chyba ciezko dostac z fi 8) to wypadałoby je scisnąc ze sobą czyli jakiś gwint np M8, a dno tego gwintu bedzie zjadać wymiar fi 6
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
grze

Post napisał: grze » 25 sty 2010, 20:18

Zauważyłem, że dość często silniki montowane są na podwyższeniu /rys.2/ z jakiego powodu? czy jest to podyktowane lepszym chłodzeniem silnika, czy łatwiejszym montażem sprzęgła?

A co sądzicie o takim rozwiązaniu /rys.1/?
Załączniki
sil.JPG
sil.JPG (23.62 KiB) Przejrzano 497 razy
sil1.JPG
sil1.JPG (22.04 KiB) Przejrzano 493 razy

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 25 sty 2010, 20:25

silnik z braku laku na nózkach tez moze stac ale jest to takie sobie rozwiązanie, lepszy kielich, no ale mozna sobie powiedziec ze oszczędnośc materialowa, bo wygodny dostęp do sprzęgła a i silnik sztywno zamocowany :D
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 25 sty 2010, 20:57

grze pisze:Zauważyłem, że dość często silniki montowane są na podwyższeniu /rys.2/ z jakiego powodu? czy jest to podyktowane lepszym chłodzeniem silnika, czy łatwiejszym montażem sprzęgła?

jesli masz cienka obudowe lozyska, i chcesz dac sprzeglo, to po prostu musisz zwiekszyc dystans miedzy krawedzia lozyska a flansza silnika minimum o dlugosc sprzegla, bo inaczej ci sie ono nigdzie nie zmiesci. gdybys mial korpus maszyny ze sciankami grubszymi niz szerokosc lozyska+dlugosc sprzegla to nie trzeba by bylo tego stosowac. gdybys mial sprzeglo o bardzo malej dlugosci, to wtedy te dystanse bylyby zbedne, albo by byly bardzo krotkie.

druga rzecz - w prywatnej wiadomosci pytales o mocowanie sprzegla, wiec odpowiadam tutaj:

srednice pod lozysko przetocz tak, aby wchodzilo ono suwliwie, czyli np do 2 setekw minusie. najlepiej dac to tokarzowi i powiedziec co ma zrobic, na pewno chlopina sobie poradzi :)

mocowanie sprzegla na te male srubki wbrew pozorom jest calkiem pewne, zwlaszcza, jesli sie wczesniej w czopie sruby nawierci male wglebienie pod koniec tej srubki. wowczas nie ma opcji, zeby ci sie to przekrecilo, mam tak w jednej maszynie przy srubce TR12x2.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Autor tematu
grze

Post napisał: grze » 27 sty 2010, 17:56

Szanowni Koledzy gdzie mógłbym dostać takią oprawę z łożyskiem pod wałek fi 6 mm szukam i nie mogę znaleźć nawet w akcesoriach cnc nie mają.

[ Dodano: 2010-01-30, 12:07 ]
Pomóżcie mi dobrać gwint.
Planowałem trapezowy 10x2, ale zauważyłem że mogę u siebie kupić gwint 12x3 lub 14x6, silniki planuję 1,98 Nm. Nie znam się, ale gdyby można było zrobić bez kombinacji w przełożenia, bo nie wiem o co chodzi. Poza tym mam dość ciasno w osi Z. Wałki fi 20 obudowy zamodelowałem /wymiary/zgodnie z rysunkiem; jest bardzo ciasno....
Załączniki
ło.JPG
ło.JPG (10.72 KiB) Przejrzano 2212 razy
Ostatnio zmieniony 06 mar 2010, 12:14 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.

piwkot
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: piwkot » 30 sty 2010, 16:12

nawet bardzo ciasno :razz: gdzie w tej zetce ma się zmieścić śruba napędowa ??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”