Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#31

Post napisał: Djbakus » 12 lis 2017, 12:42

Dziękuję za rady :)
to moja pierwsza maszynka i ogarnę te przewody niebawem.

Przy 230 brakło mi korektorów dlatego jeszcze nie ma koszulki. Będzie.
Czyli najprościej mówiąc? Kable zasilania z sygnałami mają się zwyczajnie nie przecinać po prostu? :)



Tagi:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6850
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#32

Post napisał: pukury » 12 lis 2017, 13:24

Hej.
Pozakładaj/zaizoluj koniecznie sieć.
Kable sygnałowe z zasilaniem lepiej żeby nie szły równolegle - jak się przecinają pod kątem to lepiej.
Tak czy siak - nie da się całkiem rozdzielić .
Pzd.
Mane Tekel Fares


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#33

Post napisał: Djbakus » 14 lis 2017, 15:00

Zaizolowane :D Porobiłem co trzeba, niebawem więcej fotek.


jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 370
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#34

Post napisał: jarbia » 14 lis 2017, 17:26

Jak już się czepiamy :wink: to nie wiem ,gdzie kolega tą skrzynkę umieści ale wyłącznik bezpieczeństwa powinien być szybko dostępny .Może to tylko wolny ploter termiczny ale ......
pozdr.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6850
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#35

Post napisał: pukury » 14 lis 2017, 17:37

hej.
ja się nie czepiam - dbam o zdrowie ( albo i życie ) Kol . :lol:
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#36

Post napisał: tom22 » 14 lis 2017, 21:02

Uwagi kolegi Pokurego jak najbardziej zasadne!
Często widzimy że konstrukcje są oplecione byle jak - pajęczyną przewodów skleconych aby szybciej działało.
Takie prowizorki są bardzo niebezpieczne i świadczą o niskiej kulturze technicznej wykonawcy ( nie piszę o tym przypadku)
ale wiele takich przykładów na tym forum widziałem.

Pozdrawiam


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#37

Post napisał: Djbakus » 15 lis 2017, 14:27

jarbia pisze:
14 lis 2017, 17:26
Jak już się czepiamy :wink: to nie wiem ,gdzie kolega tą skrzynkę umieści ale wyłącznik bezpieczeństwa powinien być szybko dostępny .Może to tylko wolny ploter termiczny ale ......
pozdr.
Koledzy, dziękuję za rady. są dla mnie bardzo cenne bo to pierwsza maszyna jak już wspomniałem :)

Skrzynka bedzie pod platformą materiały obrabianego. W razie potrzeby bedzie zdejmowana platforma i otwierana skrzynka. Przycisk e-stop będzie umieszczony z przodu maszynki. Tuż pod moją prawą ręką. Inspiracją było to zdjęcie znalezione gdzieś na YT. Zrobię to identycznie. Tyle, że u mnie bedą wszelkie włączniki i owiany chwałą E-stop.
Obrazek

Niebawem moje fotki. A powyżej, inspiracja.


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#38

Post napisał: Djbakus » 22 mar 2018, 14:00

Prace ruszyli !

Napęd osi X
Obrazek

Maskowanie kabli, cała konstrukcja przed ustawieniem prowadnic.
Obrazek

Oraz mocowanie paska i zebatych kół
Obrazek

Oraz silnik w duble osi
Obrazek

:D


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#39

Post napisał: Djbakus » 13 kwie 2018, 07:44

Maszyna ruszyła ! Ale nie ma się czym chwalić.... nie dodaję zdjęć bo tnie do bani ! Źle ;( czy ktoś może mi pomóć? :(

Oto zdjęcie co się dzieje...

Obrazek

Powstaje jakiś ząb... przesunięcie? Maszyna trzyma wymiary... wycięty kwadrat trzyma przekątną. Gdzie szukać przyczyny? :( Używam devfoam i mach3...

Dodane 2 minuty 20 sekundy:
Czy możliwe, że to wina opadania materiału po wycięciu? Źle ustawione wyjście z litery?

Dodane 1 godzina 7 minuty 31 sekundy:
trajektoria drutu idzie dołem i zawraca i idzie górą.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”