Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Moderatorzy: pitsa, Piotrjub, kamar, easy2002, IMPULS3, 251mz, gmaro, MODERATORZY


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 20
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#31

Post napisał: Djbakus » 12 lis 2017, 12:42

Dziękuję za rady :)
to moja pierwsza maszynka i ogarnę te przewody niebawem.

Przy 230 brakło mi korektorów dlatego jeszcze nie ma koszulki. Będzie.
Czyli najprościej mówiąc? Kable zasilania z sygnałami mają się zwyczajnie nie przecinać po prostu? :)



Tags:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6128
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#32

Post napisał: pukury » 12 lis 2017, 13:24

Hej.
Pozakładaj/zaizoluj koniecznie sieć.
Kable sygnałowe z zasilaniem lepiej żeby nie szły równolegle - jak się przecinają pod kątem to lepiej.
Tak czy siak - nie da się całkiem rozdzielić .
Pzd.
rebeliant


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 20
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#33

Post napisał: Djbakus » 14 lis 2017, 15:00

Zaizolowane :D Porobiłem co trzeba, niebawem więcej fotek.


jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 315
Rejestracja: 22 sie 2012, 12:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#34

Post napisał: jarbia » 14 lis 2017, 17:26

Jak już się czepiamy :wink: to nie wiem ,gdzie kolega tą skrzynkę umieści ale wyłącznik bezpieczeństwa powinien być szybko dostępny .Może to tylko wolny ploter termiczny ale ......
pozdr.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6128
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#35

Post napisał: pukury » 14 lis 2017, 17:37

hej.
ja się nie czepiam - dbam o zdrowie ( albo i życie ) Kol . :lol:
pzd.
rebeliant

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 475
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#36

Post napisał: tom22 » 14 lis 2017, 21:02

Uwagi kolegi Pokurego jak najbardziej zasadne!
Często widzimy że konstrukcje są oplecione byle jak - pajęczyną przewodów skleconych aby szybciej działało.
Takie prowizorki są bardzo niebezpieczne i świadczą o niskiej kulturze technicznej wykonawcy ( nie piszę o tym przypadku)
ale wiele takich przykładów na tym forum widziałem.

Pozdrawiam


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 20
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#37

Post napisał: Djbakus » 15 lis 2017, 14:27

jarbia pisze:
14 lis 2017, 17:26
Jak już się czepiamy :wink: to nie wiem ,gdzie kolega tą skrzynkę umieści ale wyłącznik bezpieczeństwa powinien być szybko dostępny .Może to tylko wolny ploter termiczny ale ......
pozdr.
Koledzy, dziękuję za rady. są dla mnie bardzo cenne bo to pierwsza maszyna jak już wspomniałem :)

Skrzynka bedzie pod platformą materiały obrabianego. W razie potrzeby bedzie zdejmowana platforma i otwierana skrzynka. Przycisk e-stop będzie umieszczony z przodu maszynki. Tuż pod moją prawą ręką. Inspiracją było to zdjęcie znalezione gdzieś na YT. Zrobię to identycznie. Tyle, że u mnie bedą wszelkie włączniki i owiany chwałą E-stop.
Obrazek

Niebawem moje fotki. A powyżej, inspiracja.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”