Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

Maszyny do wycinania gorącym drutem

jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 370
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#21

Post napisał: jarbia » 16 paź 2017, 09:10

Djbakus pisze:Co się dzieje z Amperami w przypadku kiedy do sterownika podłącze wyżej wymienione 9,4A a silnik pobierze mi 4.2 A ?
:shock:

No cóż podziwiam Cię ,że się za to zabrałeś ale jak trochę więcej poczytasz to pewnie się uda .
Co do tego ''nadmiaru amperów '' to jak zapewne kiedyś się dowiesz dlaczego ,po prostu go nie będzie.
Jeśli jednak odbiornik ulegnie uszkodzeniu (zwarcie) to moduł ma zabezpieczenie w postaci bezpieczników .
pozdr.



Tagi:


RossiQ
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2013, 22:13
Lokalizacja: Bytom

#22

Post napisał: RossiQ » 22 paź 2017, 08:35

A jakiego programu używacie do wycinania w styropianie ??


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

#23

Post napisał: Djbakus » 23 paź 2017, 14:50

Ja będę używać mach3 ale sam projekt będę robić w illustratorze, następnie g-kod mam zamiar generować z vectorlinker który kupię... chyba, że ktoś może podesłać instalke na PW?

Docelowo i tak go kupię. Ale na początek będę szukać trial.


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#24

Post napisał: Djbakus » 08 lis 2017, 07:07

No i klapa :(

Silnik trzyma, ale żadne ustawienie w mach nie powoduje jego obrotu :( podłączyłem płytę SSK-MB2 i sterownik NDC556 wg tego schamatu:

Obrazek

Czy coś robię źle? Ustawienia w machu tradycyjne jak w instrukcji płyty SSK. Sygnał testujący LPT (sprawdzony za pomocą miernika) działa. Tzn. ruszanie strzałką na klawiaturze powoduje skok napięcia w ltp z 3.25V na na 0 - zależy jaki kierunek. Sprawdziłem tak piny 2, 3, 4, 5. Z góry dziękuje za pomoc.

Ps. mam lpt na karcie wkladane na PCI. Ma adres E800. Taki wpisałem. Krańcówki pokazują mi się w machu. Widzę jak mrugają kiedy je wciskam wiec połączenie z płytą jest... co robić?


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#25

Post napisał: Djbakus » 08 lis 2017, 22:37

czy przyczyną może być to, że mam LPT na PCI i na wyjściu LTP na portach mam 3.2V, a na płycie ten sam sygnał na clk jest ok 2.8V ...??


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6826
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#26

Post napisał: pukury » 09 lis 2017, 00:47

hej.
może być tak że brakuje prądu na lpt.
wygląda na to że stan wysoki ( H )na lpt to 3.3v a niski 0 v.
a powinno być - stan wysoki ( H ) 5v.
taką mam koncepcję :wink:
pzd.
Mane Tekel Fares


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#27

Post napisał: Djbakus » 09 lis 2017, 07:41

Ok dziś zmienię LPT na tę z płyty. Ponieważ dopiero wczoraj zauważyłem, że mam lpt ale na płycie jako gniazdo. Tzn jest lpt ale bez śledzia. Wiec myślałem ze nie mam lpt i dokupiłem kartę. Tam w płycie mam 5v. Nawet lekko ponad. Dziś zmienię i dam znać. Muszę znaleźć śledzia na płytę główną


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#28

Post napisał: Djbakus » 09 lis 2017, 20:03

Działa ! ! !

Ale sluchajcie... na płycie ssk-mb2 na wyjściach osi x mam za małe napięcie. Podpiąłem pod inne wyjscia Yi Z i ożyło ! ! Na x na clk mialem 2,5V a na Y i Z mam prawie 4. Uwalone jedno wyjscie?


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#29

Post napisał: Djbakus » 12 lis 2017, 11:39

Obrazek

Może być? :D
Od poniedziałku zabieram się za dokończenie mechaniki.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6826
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

#30

Post napisał: pukury » 12 lis 2017, 11:51

Hej !
Nie - nie może :evil:
Wszystkie przewody i miejsca połączone z siecią MUSZĄ być zaizolowane w sposób pewny.
Idzie sobie przewód z 230v - powinna być dodatkowa koszulka.
Poza tym - warto by połapać trytkami ( opaski zaciskowe ) osobno sieć - osobno zasilanie niskiego napięcia a osobno sygnały.
Mniejsze prawdopodobieństwo przenoszenia zakłóceń .
A na fotce widać że nie są.
Pzd.
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”