Pierwszy ploter termiczny a z nim ogrom niewiadomych

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

#11

Post napisał: Djbakus » 25 wrz 2017, 22:25

tom22,

Tom ja będę miał inne sterowanie. Mam nadzieje, że podołam. Dziś przyszły kolejne części:

Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#12

Post napisał: tom22 » 27 wrz 2017, 14:03

Dasz radę,
dla mnie ta budowa, to były zwiady :wink: do budowy grawerki.

Obrazek


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

#13

Post napisał: Djbakus » 27 wrz 2017, 22:18

tom22,

Mega :D ile już tych maszyn zrobiłeś? Niesamowite :)

A ja poniżej przedstawiam projekt przystawki do drutu grzewczego z chłodzeniem. Tekstolit frezowany plus pałąki z aluminium:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Będzie? :)


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

#14

Post napisał: Djbakus » 03 paź 2017, 08:53

W ramach rozbujania tematu mam pytanie. Skąd wziąć taką "podkładkę" z rowkiem jak na zdjęciu? Miejsce prowadzenia drutu grzewczego? Zależy mi na tym rozwiązaniu ponieważ mógłbym tutaj sobie regulować pozycję drutu. Zaznaczona na czerwono w kółku... z rowkiem. Jak to znaleźć?
Obrazek

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#15

Post napisał: tom22 » 03 paź 2017, 20:45

Podkładkę obstalujesz u tokarza, natomiast co do chłodzenia, to oczywiście każdy robi jak chce, ale to przerost formy, na drucie masz maksymalnie 20 -25V kiedy napięcie spada drut w kilka sekund jest zimny.


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

#16

Post napisał: Djbakus » 09 paź 2017, 14:13

tom22,

Czyli zasilacz 24V z prądem stałym i regulacją PWM mi wystarczy? :)


jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 370
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#17

Post napisał: jarbia » 09 paź 2017, 15:57

Myślę ,że bezpieczniej będzie 35V.


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

#18

Post napisał: Djbakus » 13 paź 2017, 13:00

jarbia,

Walczę od kilku dni, obliczam i myślę, czytam forum. Nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

Może orientujesz się, jakie trafo potrzebuję do zasilenia silników?

Z obliczeń mi wynikło, że trafo 24V (150VA) 6,25A mi wystarczy? Wyprostuje modułem zasilacza MZ-02.

Silniki 57h76-3008b (nigdzie nie podają ich max prądu). Sterowniki jednak NDC556 5,6A CNC... płyta SSK-MB2.


czy to będzie działać?

[ Dodano: 2017-10-13, 13:14 ]
Czy może trafo:

200VA - 27V ?

https://sklep.toroidy.pl/pl/p/TTS0200-T ... o-50-V/166


jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 370
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#19

Post napisał: jarbia » 13 paź 2017, 16:58

Ja bym użył 300VA 32V.


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

#20

Post napisał: Djbakus » 16 paź 2017, 07:30

300VA / 32V = 9,4 A

Moduł MZ-02 ogarnia max 7A na wejściu.

Dlatego zastosuję trafo 300VA 2x 32V (dwa uzwojenia) co da kolejno:

300VA / 32V = 9,37 A
9,37 / 2 = 4,7 A na jedno uzwojenie.

Na wyjściu modułu zasilacza Mz-02 będę miał:

32V * 1,4 = 44,8 V oraz 9,37 A

Liczę dobrze?

Ps. Pytanie drugie. Co się dzieje z Amperami w przypadku kiedy do sterownika podłącze wyżej wymienione 9,4A a silnik pobierze mi 4.2 A ? (Faktem jest, że dwa sterowniki pobiorą 8,4A). Co dzieję się z zapasem?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”