Mała szlifierka na CNC

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 82
Posty: 15242
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Mała szlifierka na CNC

#1

Post napisał: kamar » 19 wrz 2014, 12:35

Witam.
Szykuje mi się sporo drobnego, precyzyjnego szlifowania a nie bardzo jest na czym wygodnie zrobić. Umyślilem zrobić CNC z malej, podręcznej kitajki.

Obrazek

Trzy krokowce, śruby kulowe, sterowanie przenoszone z ostrzałki i powinno uprzyjemnić robotę.


:)

Tagi:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#2

Post napisał: markcomp77 » 19 wrz 2014, 18:57

to już ostatnia maszyna bez napędu cnc?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1095
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:04
Lokalizacja: Cieszyn/Kraków

#3

Post napisał: skoczek » 19 wrz 2014, 19:14

markcomp77 pisze:to już ostatnia maszyna bez napędu cnc?
Zostały jeszcze spłuczki w toalecie i klamki w drzwiach ;)
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 82
Posty: 15242
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#4

Post napisał: kamar » 19 wrz 2014, 19:14

Prawie :) Zostały dwie duże szlifiery ale im " chyba " nie grozi . No i jedna hybryda chwilowo.
:)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 6902
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

#5

Post napisał: IMPULS3 » 19 wrz 2014, 21:46

Tak się tylko zastanawiam czy napęd do stołu wytrzyma, chyba że będzie szlifowane powoli bo jak dotykam krokowca u siebie we frezarce jak popracuje troszkę szybciej to nie zawsze daje się potrzymać. :)


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 82
Posty: 15242
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#6

Post napisał: kamar » 19 wrz 2014, 21:56

IMPULS3 pisze:Tak się tylko zastanawiam czy napęd do stołu wytrzyma,)
Zdziwilbym sie :) Cięzej pracuja i nic sie nie dzieje. Takie obawy to mialem dawno temu, przed otworówką :) Zagwozdkę mam inną - na podnoszeniu stołu jest idealna trapezowka 30x3 , wymieniać na kulówkę czy nie ?
:)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 6902
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

#7

Post napisał: IMPULS3 » 19 wrz 2014, 22:42

kamar pisze: Zdziwilbym sie :) Cięzej pracuja i nic sie nie dzieje. Takie obawy to mialem dawno temu, przed otworówką
No nie wiem, przy płaszczyżnie będzie potrzeba sporej prędkości przesuwu, pewnie śruba będzie z dużym skokiem ale mimo to troszkę się, obawiam. :)

Z trapezową nie pomogę, bo sam nie wiem. :)


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 82
Posty: 15242
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#8

Post napisał: kamar » 20 wrz 2014, 05:30

IMPULS3 pisze:[ przy płaszczyżnie będzie potrzeba sporej prędkości przesuwu,)
Bez przesady, mniej chodzi o szlifowanie płaszczyzny a bardziej róznych zakamarków. Przy okazji pytanko do znawcow szlifowania - Jak szlifujemy boki głębokiego kanału to diamentujemy tarczę na prosto czy w trapez ?
Ze śrubą to zdecyduje jak wymontuje i pomierze nawroty bez obciążenia.
:)


grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 550
Rejestracja: 23 gru 2009, 17:11
Lokalizacja: Ostrołęka

#9

Post napisał: grzes_rupinski1 » 20 wrz 2014, 09:55

A oryginalne łożyska zostawiasz ?
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 82
Posty: 15242
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#10

Post napisał: kamar » 20 wrz 2014, 17:06

Sie zobaczy jak sie rozbierze. Jest u mnie z dziesiec lat i nigdzie nie bylo zagladane.

[ Dodano: 2014-09-20, 17:03 ]
Pomalutku wybebeszam i znalazłem przy silniku docisk zabieraka.

Obrazek Obrazek

I tu zagadka przyrodnicza :) Jak niemiaszek , 50 lat temu, zrobił kanał i wsadził kamienie do wyważania ?
Chyba wiem ale ciekaw jestem Waszych pomysłów :)
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”