KiCAD, EzCAD i CNC, czyli toolchain do wykonywania PCB

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Kontakt:

Re: KiCAD, EzCAD i CNC, czyli toolchain do wykonywania PCB

Post napisał: drzasiek90 » 06 cze 2024, 06:01

tuxcnc pisze:
05 cze 2024, 23:08
Problemy opisywane na początku zostały rozwiązane i twoje porady nie są nikomu potrzebne.
Przeczytałem temat i nikt nie opisywał jak odwrócić kierunek osi i ustawić punkt zerowy w kicad, aby dxf eksportował się według potrzeb.
Więc chyba nadal nie rozumiesz czego dotyczyła moja odpowiedź.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: kamar » 06 cze 2024, 06:17

Daniu pisze:
05 cze 2024, 18:49
, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, problem jest z pozycjonowaniem wyfrezowanej płytki na znakowarce, czy o co chodzi?
Pozycjonowanie to tylko niewielka niewygoda, problemem jest cała zakładana technologia. Jakiej grubości jest blaszka do przepalenia ?
0.1 mm ? Jeżeli mój standardowy prostokącik ( 9 x 6 mm) na głębokość 0.6 mm graweruję ok. godziny, to ile potrwa wypalenie płytki
70x70 ?

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pitsa » 06 cze 2024, 07:49

Temat dotyczył ścieżki, procedury przetwarzania plików.

Pomijając pewne różnice i robiąc szacunek uproszczony wyjdzie nieco ponad 5 godzin: ( (70 x70) / (9 x 6) ) * ( 35 µm / 600 µm ), a w tym czasie można zajmować się innymi projektami. Akurat ten czas raczej nie będzie bolał. ;-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: kamar » 06 cze 2024, 08:48

pitsa pisze:
06 cze 2024, 07:49
Akurat ten czas raczej nie będzie bolał. ;-)
Na wykonaniu płytek się nie znam więc zapytam co oferują alternatywne technologie ?
U mnie frezowanie tego samego frezem 0.2 mm trwało 12 godzin, frezem stożkowym 30" - 4 godziny + kłopoty z pękaniem narzędzi
Godzina na znakowarce to dla mnie skok cywilizacyjny :)

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 06 cze 2024, 09:20

tuxcnc pisze:
05 cze 2024, 22:18
w kontekście wiercenia płytki wypalonej na znakowarce zasadnicze.
I jeszcze jedno - kolejność nieprawidłowa.
Zdecydowanie bezpieczniej najpierw wywiercić otwory, póki miedź jest na całości.
Wiercenie otworu po wytrawieniu, wypaleniu, wyfrezowaniu może spowodować oderwanie np. pada, gdy jest mały. A przy dwustronnej to już na pewno wypcha pad od dolnej strony.
Przemysłowe frezarki do PCB również najpierw wiercą, potem dopiero wykonują obrysy ścieżek.

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Daniu » 06 cze 2024, 09:24

Pitsa, chciałem dopytać w czym jest problem bo wydaje mi się to aż nieprawdopodobne żeby się nad tym tak rozczulać.

Z EzCadem działam ponad 10lat, od samego początku projekty przygotowuje w „programie dla artystów” i nie mam problemu z użyciem dxf-a. Zdarzyło mi się wycinać coś na ploterze (lasercut, rdworks) czy frezarce (pikocnc) a później wrzucałem na znakowarke (EzCzad), wszystko z tego samego dxf-a. I pasowało. Podstawa to dobrze przygotowany projekt. Zdarza mi się, że klient przyśle takie bazgroły jak pokazałeś z tym sercem. Jak nie ma tego dużo poprawię to w moment bo mniej czasu stracę niż jakbym miał mu wytłumaczyć o co chodzi. Ale jak w projekcie jest naćkane to muszą sami poprawiać. Ale o tym już cawboy wspominał.

Nie wiem co KiCad eksportuje bo pliku nie widziałem, ale jeśli coś takiego jak w poście #7 to nie dziwie się że EzCad ma problem.
Przewinął się też wątek o imporcie krzywych w odcinkach co uniemożliwia Hatchowanie. EzCad ma funkcję łączenia tego w krzywą nawet z różną dokładnością. Czasami trzeba pokombinować ale to działa.
Natomiast jeśli chodzi o to w którym miejscu są współrzędne 0,0 to już kompletnie nie mogę sobie wyobrazić w jakim celu się nad tym zastanawiać..

Dodane 1 minuta 4 sekundy:
Aa i jeszcze jedno, to jaka soczewka jest użyta w znakowarce ma wiedzieć maszyna, a nie projektant przygotowujący plik. Jesli wymiary w rzeczywistości nie pokrywają się z tym co w pliku to trzeba skorygować w EzCadzie…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 06 cze 2024, 09:34

Daniu pisze:
06 cze 2024, 09:24
Nie wiem co KiCad eksportuje bo pliku nie widziałem, ale jeśli coś takiego jak w poście #7 to nie dziwie się że EzCad ma problem.
KiCad esportuje bardzo ładny dxf z obrysem ścieżek.

Daniu

Post napisał: Daniu » 06 cze 2024, 09:40

W takim razie nie widzę żadnego problemu żeby to użyć w EzCadzie..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pitsa » 06 cze 2024, 11:12

Daniu pisze: w czym jest problem
W niczym, to pliki svg tak dziwnie wyglądają jak pokazałem. Mój błąd. FlatCAM dla mnie był tu nowością i widzę, że może mi się czasem przydać.

Tuxowi, po drodze do wykonania wypalenia wyskoczyła między innymi taka drobnostka, że robiąc te obrysy z opcją "Rysuj Ege.Cuts", robi się ramka ale podwójna (bo ramka jest polem) i ten jeden element trzeba usunąć, żeby do wypalenia nie szły ścieżki tylko obszar poza nimi. Alternatywnie można pójść drogą przez FlatCAM i zrobić obszar miedzi do usunięcia, zapisać to do gcodu i to dać na laser. Można też na inne sposoby. W temacie było "toolchain do wykonania PCB" i efektem końcowym powinna być dobrze po inżyniersku opracowana wygodną procedurę i jej się trzymać. Widzimy szukanie, może tak, może inaczej. Wygodne jest na przykład, tak jak kamar przerzucić w taki sposób opisany skrótowo "cody na kontury frezem 0.1 i zasysasz do EzCada" i stąd DXF są dla niego "z własnej woli nie używam nigdy" bo to utrudnianie sobie życia. No i taka to tutaj dyskusja, każdy z innym bagażem doświadczeń. ;-)

Dodane 5 minuty 12 sekundy:
Ważne jest też zrozumienie, nie co kto napisał, tylko dlaczego tak napisał.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Daniu

Post napisał: Daniu » 06 cze 2024, 11:38

pitsa pisze:
06 cze 2024, 11:12

Tuxowi, po drodze do wykonania wypalenia wyskoczyła między innymi taka drobnostka, że robiąc te obrysy z opcją "Rysuj Ege.Cuts", robi się ramka ale podwójna (bo ramka jest polem) i ten jeden element trzeba usunąć, żeby do wypalenia nie szły ścieżki tylko obszar poza nimi.
To chyba nie problem usunąć jeden element. Poza tym może być ich i 10 ale jak nie zaznaczysz ich do hatchowania to program je pominie. Można zaznaczyć tylko ścieżki, jeśli jest ich dużo to ramkę można wyciąć (ctrl+x) zaznaczyć cały obszar (ctrl+a), hatch i na koniec ramkę wkleić (ctrl+v). Ramka jak jej nie znakujemy to jest zbędna bez niej program wypali się w tym samym miejscu co z nią.
Jak robię takie rzeczy to wycinam obrys elementu w zamocowanym materiale, następnie mogę w to miejsce wstawić detale, i F2. Po temacie.. 😀

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”