Nie przejmuj się, jak dziadek projektował krzywki automatowe na amigowym MaxonCadzie
to niektóre tutejsze bystrzaki klawiatury od nocnika nie odróżniali

Nie przejmuj się, jak dziadek projektował krzywki automatowe na amigowym MaxonCadzie
Znowu brak ci argumentów?
Dlatego opisałem ci jak w KiCad ustawić punkt zerowy tam gdzie chcesz, kierunek osi tam gdzie chcesz i wyeksportować plik tak jak chcesz.tuxcnc pisze: ↑01 cze 2024, 19:23W KICAD jest taki cyrk, że za żadną cholerę nie potrafiłem dojść o co chodzi.
...
tutaj sprawy oczywiste się kończą, a zaczyna się po jasną cholerę.
Arkusz ma współrzędne 0,0 w lewym górnym rogu, ale rysowana na nim ramka w prawym dolnym
...
Takie jajca w CAD jest to idiotyzm w najczystszej postaci...
...
KiCAD może pliki wektorowe eksportować bezpośrednio (Plik/Rysuj...)...
Tu jednak jest opisane pasmo nieszczęść.
...
W opcjach eksportu do dxf nie ma lustrzanego odbicia, można to przeboleć i odbić w EzCAD, ale jak pisałem potrzebna jest ramka, a dxf uparcie eksportuje się bez niej
Rysujesz ramkę i ustawiasz punkt 0,0 w środku w taki sposób jak pisałem w poście wyżej.
Jakie to ma znaczenie w kontekście obsługi KiCad?
Jakie to płytkie i dziadkowe.
Gdyby to było konkretniejsza odpowiedź, np.:kamar pisze:Robisz model płytki, cody na kontury frezem 0.1 i zasysasz do EzCada.
No patrz,a autor tematu zrozumiał
Co za farmazony!!!
W kontekście obsługi KiCad żadne, w kontekście wiercenia płytki wypalonej na znakowarce zasadnicze.
No niezupełnie, bo we FlatCAM wystarczy na ustawieniach domyślnych zrobić kilka razy klik i będzie ok.
Nie wiem, czy ty celowo mieszasz czy nie pamiętasz z czym miałeś problem.
Jeżeli piszesz takie głupoty, to ewidentnie jednej połowy tematu nie przeczytałeś, a drugiej połowy nie zrozumiałeś...drzasiek90 pisze: ↑05 cze 2024, 22:55Nie wiem, czy ty celowo mieszasz czy nie pamiętasz z czym miałeś problem.
Wróć do pierwszego postu i poczytaj sobie jakie miałeś problemy z eksportem dxf z kicada.
Ja ci podałem rozwiązanie jak dostosować ustawienia i wyeksportować według potrzeb.
Możesz ustawić w dowolnym miejscu zero, w dowolną stronę oś, więc wyeksportujesz dxf jakiego tylko chcesz, odwróconego, przesuniętego, co tam tylko potrzeba.
Co dalej z tym dxfem robisz, twoja sprawa.
Wiem, że podziękować za pomoc nie potrafisz, więc twoja urażona duma podpowiada ci kolejne ataki.
Kto ma skorzystać, skorzysta.
A ty dalej szukaj drogi dookoła.
Eot