Jakie łożyska do zamocowania śruby w maszynie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
jeśli kasowac luz lub napinać wstępnie (nie ma potrzeby w twoim wypadku) musisz zastosować takie rozwiązanie (zal.) – dla lozysk kulkowych (kupisz je za 3-10 euro)
Najlepsze ale tez kosztowne sa lozyska skośne – oczywiście min. 2 na stronę
dla oporowych tez trzeba nakretke – zresztą w każdym przypadku trzeba.
Najlepsze ale tez kosztowne sa lozyska skośne – oczywiście min. 2 na stronę
dla oporowych tez trzeba nakretke – zresztą w każdym przypadku trzeba.
- Załączniki
-
- Nowy-1.jpg (23.7 KiB) Przejrzano 2641 razy
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
olo daj mi jakis namiar gdzie moge kupic lozyska razem z obudowami w mojej okolicy. A czy zamias nakretki moge zastosowac opaske zaciskowa?? nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale jest to taki pierscien sciskany srubka - takie samo polaczenie jest w sprzeglach stosowane. Odpada mi wtedy gwintowanie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
musi byc gwint i nakretka
opaska nie zda egzaminu bo nie bedziesz mogl nia luzu kasowac i ustawic naprezenia wstepnego bo sie nie da
lozyska o ktorych piszecie ze sa nie dostepne sa dostepne w firmie cx trzeba sobie odp wyszukac w katalogu na stronie
wiem o tym bo mam katalog w formie ksiazkowej
lolyska te to skosne jednorzedowe dwurzedowe czy wzdluzne sa rozne typy
[ Dodano: 2006-01-05, 18:54 ]
obudowy tez maja ale to na zamowienie moga nawet wykonac wedle zyczenia i maja cos na stanie tez
zakupilem tam narazie liniowe wiec wiem o czym pisze
opaska nie zda egzaminu bo nie bedziesz mogl nia luzu kasowac i ustawic naprezenia wstepnego bo sie nie da
lozyska o ktorych piszecie ze sa nie dostepne sa dostepne w firmie cx trzeba sobie odp wyszukac w katalogu na stronie
wiem o tym bo mam katalog w formie ksiazkowej
lolyska te to skosne jednorzedowe dwurzedowe czy wzdluzne sa rozne typy
[ Dodano: 2006-01-05, 18:54 ]
obudowy tez maja ale to na zamowienie moga nawet wykonac wedle zyczenia i maja cos na stanie tez
zakupilem tam narazie liniowe wiec wiem o czym pisze
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Raczej ten twój pomysł się nie sprawdzi. Trzeba przecież śrubą regulować naięcie wstępne łożysk. W ogóle to chyba jesteś leniuszek i nie chce Ci się iśc do żadnego sklepu. Łożyska powinieneś dostać w działach dla modelarzy i majsterkowiczów. Łożyska skośne o których mówimy charakteryzują się tym,że beirznia zewnętrzna daje się swobodnie oddzielić od bieżni wewnętrznej. Jest to chyba najlepsze i najłatwiejsze do zastosowania rozwiązanie.
Pamiętaj, że za nakrętką wałek musi mieć średnicę pasującą do otworu w sprzęgle łączącym śrubę z silnikiem lub do otworu w kole pasowym.
Pamiętaj, że za nakrętką wałek musi mieć średnicę pasującą do otworu w sprzęgle łączącym śrubę z silnikiem lub do otworu w kole pasowym.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
He He...
A jak pisałem że ciężko bedzie kupic to nikt mnie nie słuchał...
W polsce wysłałbym cie do sklepu z gratami dla rolnictwa i tam organoleptycznie obadałbyś każde z łożysk i wybrał najodpowiedniejsze dla siebie.
Jakie są możliwości w niemczech nie wiem... pewnie e Praktikerze tego nie sprzedaja...
A jak pisałem że ciężko bedzie kupic to nikt mnie nie słuchał...
W polsce wysłałbym cie do sklepu z gratami dla rolnictwa i tam organoleptycznie obadałbyś każde z łożysk i wybrał najodpowiedniejsze dla siebie.
Jakie są możliwości w niemczech nie wiem... pewnie e Praktikerze tego nie sprzedaja...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Jak masz mozliwosc z polski to na aledrodo sa po oklo 1-2 zl (6000ZZ - 10x26 lub 5xx d=8.) a oprawki trzeba wytoczyć z alu, (naturalnie ze schrotu 2 euro/kg), z gwintem (na śrubie tr) nie ma problemu wytoczymy z jednego mocowania – tylko zrób rysunek (szkic), aby nie było lipy, a najlepiej zapakuj cala konstrukcje i wpadnij na piwko
Jak będziesz miał problemy ze znalezieniem firmy od lozysk, lub zakupem to mam odpowiednia pod nosem – mysle ze powinni mieć takie lozyska na lageze (pracują do 15-tej), sprawdź w Conradzie tam tez musza byś w dziale dla modelarzy (d=8mm) - ceny bardzo podobne, mysle ze w Essen jest najbliższy.
zapomniałbym o tym cybancie – całkowita porażka

Jak będziesz miał problemy ze znalezieniem firmy od lozysk, lub zakupem to mam odpowiednia pod nosem – mysle ze powinni mieć takie lozyska na lageze (pracują do 15-tej), sprawdź w Conradzie tam tez musza byś w dziale dla modelarzy (d=8mm) - ceny bardzo podobne, mysle ze w Essen jest najbliższy.
zapomniałbym o tym cybancie – całkowita porażka
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
bartek_iw, twoj rys zawiera blad lozysko z lewej strony powinno byc lustrzanym odbiciem tego co uzyles bo sa to lozyska skosne jak sie uzywa 2 sztuki do musza one byc przeciwbieznie do siebie
pozatym to rozwiazanie jest wg mnie nie najlepsze postaram sie dodac odreczxny rys jak to powinno byc
[ Dodano: 2006-01-07, 15:35 ]
moze jakbys za pierscieniem uzyl srube do docisku to byloby to dobre rozwiazanie
pozatym to rozwiazanie jest wg mnie nie najlepsze postaram sie dodac odreczxny rys jak to powinno byc
[ Dodano: 2006-01-07, 15:35 ]
moze jakbys za pierscieniem uzyl srube do docisku to byloby to dobre rozwiazanie