Jakie łożyska do zamocowania śruby w maszynie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Dokładnie tak. Jestem noga z rysuków ale jak znajdę coś konkretnego to podeślę Ci konkretny skan.
Na rysunku jest zastosowane łożysko specjalne z dzielonym pierścieniem wewnętrznym.
Stosując dwa łożyska zwykłe efekt jest ten sam. Możesz zastosować dwa łożyska w wspólnej obudowie lub jak sam pisałeś po obu stronach profilu.
Na rysunku jest zastosowane łożysko specjalne z dzielonym pierścieniem wewnętrznym.
Stosując dwa łożyska zwykłe efekt jest ten sam. Możesz zastosować dwa łożyska w wspólnej obudowie lub jak sam pisałeś po obu stronach profilu.
- Załączniki
-
- srub12.JPG (141.46 KiB) Przejrzano 3148 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
te 2 zwykle lozyska to konkretnie lozyska skosne ustawione przeciwbieznie gdyz takie przenosza obciaznie osiowo promieniowe
na 2 koncu mozesz uzyc dowolnie lozysko promieniowe bo bedzie tylko podpierac srube
natomiast te 2 lozyka musze przenosiac sily prominiowa np jak napedzasz srube za pomoca paska i osiowa sila wywierana na srube przez nkretke zamocowana w elemencie przesowanym np stoliku czy krzyzaku z osia z
lozyska skosnie montujemy przeciwbieznie i wkadamy miedzy nie podkladke tak aby skompensowac luz nastepnie skrecamy obudowe z przodu i z tylu likwidujac luz
podkladke szlifujemy na odp grubosc aby po skreceniu obudowy luz zniknol a lozyska obracaly sie z jak najmnijeszym oporem
takie rozwiazanie jest mozna powiedzec poprawne i "prawidlowe"
na 2 koncu mozesz uzyc dowolnie lozysko promieniowe bo bedzie tylko podpierac srube
natomiast te 2 lozyka musze przenosiac sily prominiowa np jak napedzasz srube za pomoca paska i osiowa sila wywierana na srube przez nkretke zamocowana w elemencie przesowanym np stoliku czy krzyzaku z osia z
lozyska skosnie montujemy przeciwbieznie i wkadamy miedzy nie podkladke tak aby skompensowac luz nastepnie skrecamy obudowe z przodu i z tylu likwidujac luz
podkladke szlifujemy na odp grubosc aby po skreceniu obudowy luz zniknol a lozyska obracaly sie z jak najmnijeszym oporem
takie rozwiazanie jest mozna powiedzec poprawne i "prawidlowe"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Łożyska skośne są idealne do tego celu ale wadą jest cena i dostępność w takim rozmiarze.
Jeśli to mała maszynka to z powodzeniem można zastosować zwykłe łożyska. Jednak proponuję ustawiać napięcie wstępne łożysk nakrętką-większe możliwości regulacji a silniki krokowe też lepiej pracują jeśli są pod obciążeniem i nakrętką możemy regulować opór z jakim śruba ma się obracać.
Jeśli to mała maszynka to z powodzeniem można zastosować zwykłe łożyska. Jednak proponuję ustawiać napięcie wstępne łożysk nakrętką-większe możliwości regulacji a silniki krokowe też lepiej pracują jeśli są pod obciążeniem i nakrętką możemy regulować opór z jakim śruba ma się obracać.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
nakretka do rgulacji napiecia wstepnego nie powinna byc stosowana jesli jauz chcesz napinac zwykle lozyska promieniowe to nalezy je dokrecac obudowa tzn z przodu i z tylu skrecajac naciskajac na bierznie zewnetrzne
bierznie wewnetrzne natomiast przedzielone podkladka powinny byc skrecone i zabezpieczone przed przypdkowym rozkreceniem odp preparatem na zdjecia piotra_jub w duzej maszynie to widac zdjecia napedu stolika to jest prawidlowe rozwiazanie mozemy tu isc na kompromis stosujac lozyska promieniowe lecz odradzam tego typu zabieg mam katalog ksiazkowy cx i moge sprawdzic lozyska skosne podjacie parametry jakie was interesuja ale to jutro odpisze
bierznie wewnetrzne natomiast przedzielone podkladka powinny byc skrecone i zabezpieczone przed przypdkowym rozkreceniem odp preparatem na zdjecia piotra_jub w duzej maszynie to widac zdjecia napedu stolika to jest prawidlowe rozwiazanie mozemy tu isc na kompromis stosujac lozyska promieniowe lecz odradzam tego typu zabieg mam katalog ksiazkowy cx i moge sprawdzic lozyska skosne podjacie parametry jakie was interesuja ale to jutro odpisze
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
no wszystko pieknie ja sie tylko zastanawiam po co stosowac 2 lozyska ?? nie wystarczy sruby podtoczyc, lozysko osadzic na srubie i w obudowie od zewnatrz obudowy dokrecajac praktycznie srube do loyska i to wszystko zamocowac w maszynie i po sprawie trzyma, lub zamiast nakretki zasosowac pierscien. Wydaje mi sie ze w mojej maszynie az takich sil na lozysku nie bedzie zeby sie zrobil luz.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
no chyba raczej ma
a czy pod lozysko oporowe trzeba jakos specjalnie toczyc srube ?? bo z tego co w necie znalazlem to tak jest. No i czy moglby mi ktos podac link do jakiegos opracowania na temat lozysk coz czym i dlaczego ?? Chcialem potraktowac to troche po macoszemu ale chyba nie moge.
PZDR
[ Dodano: 2006-01-04, 23:15 ]
czy jezeli zastosuje lozysko kulkowe i oporowe czy musze stosowac nakretke ?? no i w jakiej kolejnosci te lozyska ulozyc ?? Acha do tej pory znalazlem tylko lozyska 10 mm sr. wew. wiec chyba bedzie za duze bo sruba ma byc 12 nie wiem czy sie uda tak wytoczyc zeby powstal walek 10 mm

PZDR
[ Dodano: 2006-01-04, 23:15 ]
czy jezeli zastosuje lozysko kulkowe i oporowe czy musze stosowac nakretke ?? no i w jakiej kolejnosci te lozyska ulozyc ?? Acha do tej pory znalazlem tylko lozyska 10 mm sr. wew. wiec chyba bedzie za duze bo sruba ma byc 12 nie wiem czy sie uda tak wytoczyc zeby powstal walek 10 mm