GRBL - czy warto spróbować?

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5314
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#71

Post napisał: oprawcafotografii » 19 sie 2020, 16:17

I teraz mi to piszesz? :twisted:

Tak, pomiar od powierzchni materiału to już rozumiem, ale po pierwszej operacji może nie być już od czego mierzyć ;)
Nie da się używając g-codu zapamiętać zmiennej i przy drugim narzędziu jej użyć do skorygowania osi?

q



Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#72

Post napisał: TOP67 » 19 sie 2020, 16:39

Pisałem, że mam taki kod, ale jestem na urlopie i podam go później.

Ja dla każdego narzędzia generuję osoby kod i wskazuję jako bazę to co już zostało obrobione.

Alternatywnie możesz zerować narzędzia zawsze w tym samym miejscu (nawet na powierzchni stołu) i podać różnicę wysokości punktu odniesienia i przygotówki (nawet z ujemną wartością).

Jeszcze ważna uwaga. Procedura Z-probe nie zapisuje wartości do odtworzenia pozycji przez Restore Origin (ikona fajerki z kuchenki gazowej). Dlatego warto potem zjechać na Z=0 i wcisnąć Zero Z.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5314
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#73

Post napisał: oprawcafotografii » 19 sie 2020, 16:44

Nie zabrałeś maszynki na urlop? No wiesz.... Wracaj szybko :)


gohu
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 29
Rejestracja: 02 sty 2016, 17:39
Lokalizacja: Lubin

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#74

Post napisał: gohu » 19 sie 2020, 16:51

TOP67 pisze:
19 sie 2020, 16:06
GRBL nie wspiera wymiany narzędzia.
Wspiera nie wspiera :)


Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#75

Post napisał: TOP67 » 19 sie 2020, 17:34

oprawcafotografii pisze:
19 sie 2020, 15:55
No ale to niestety nie skoryguje długości narzędzia. Musiałbym zapisać w pamięci długość
Z mierzoną uprzednio i przy kolejnym pomiarze obliczyć różnicę a następnie skorygować
długość... tak, żeby koniec narzędzia był na tym samym poziomie.
Poczytaj o G43.1

Dodane 33 minuty 1 sekunda:
Procedura może wyglądać tak.

1. Zakładasz pierwsze narzędzie
2. Stawiasz czujnik na przygotówce i ustawiasz Z=0
3. Stawiasz czujnik na stoliku (może to być inny czujnik, zamocowany na stałe). Próbujesz, ale nie zerujesz Z. Zapisujesz tylko pozycję.
4. Uruchamiasz kod dla pierwszego narzędzia.
5. Zmieniasz narzędzie
6. wykonujesz pkt. 3
7. Obliczasz różnicę pozycji i wysyłasz ją w G43.1
8. Uruchamiasz kod narzędzia 2
powtarzasz to z każdym narzędziem.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5314
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#76

Post napisał: oprawcafotografii » 19 sie 2020, 18:18

No tak, ale to jest ręczne klepanie i jak się człowiek pomyli to katastrofa...
Liczyłem na automat :(

q

Dodane 1 minuta 53 sekundy:
gohu pisze:
19 sie 2020, 16:51
...

Wspiera nie wspiera :)
GRBL nie ma nic do gadania, byle sender to wspierał. No własnie :(

q

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#77

Post napisał: TOP67 » 19 sie 2020, 18:36

Spróbuj innego sendera. OpenCNCPilot chyba wspiera taką funkcję.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5314
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#78

Post napisał: oprawcafotografii » 20 sie 2020, 11:59

Próbowaliście Candle 1.2?

Widzę tu nowe możliwości. Pod przycisk (2) podpięty jest taki kod:

Kod: Zaznacz cały

G21G90;
{var f = 100; var r = 15; var d = 1; var h = 10}G0X{r};
G0Z{-h};
G38.2X0F{f};
G91G0X{d};
{var q = vars.PRBx}G90G0Z0;
G0X{-r};
G0Z{-h};
G38.2X0;
G91G0X-1;
G90G0Z0;
G91G0X{(q - vars.PRBx) / 2 + d};
G90G0Y{r};
G0Z{-h};
G38.2Y0F{f};
G91G0Y{d};
{var q = vars.PRBy}G90G0Z0;
G0Y{-r};
G0Z{-h};
G38.2Y0;
G91G0Y-1;
G90G0Z0;
G91G0Y{(q - vars.PRBy) / 2 + d}
Czy ktoś z Was to kuma - pytam oczywiście o wszystko w { }

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#79

Post napisał: TOP67 » 20 sie 2020, 12:11

Sprawdzam. Zmienne działają, tylko nie za bardzo odczytują pozycję

Już wiem. PRB to sonda, W to koordynaty robocze.
Da się na tym zrobić pomiar narzędzia.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5314
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#80

Post napisał: oprawcafotografii » 20 sie 2020, 13:05

No tak mi się właśnie wydaje. Liczę na "mądrość zbiorową" :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”