GRBL - czy warto spróbować?

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#51

Post napisał: tomcat65 » 14 sie 2020, 21:24

Masz uruchomione soft-limity?
Trzeba skasować współrzędne maszynowe, niestety nie pamiętam już jak.



Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#52

Post napisał: TOP67 » 14 sie 2020, 21:43

współrzędne maszynowe same się zresetują po poprawnym homingu. Dlatego też nie można puścić żadnej pracy.


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1163
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#53

Post napisał: piromarek » 15 sie 2020, 05:01

tuxcnc pisze:Gadasz od rzeczy.
Istotą optoizolacji jest pętla prądowa.
Czyli nie wystarczy zaindukować wolta na dość dużej impedancji, tylko trzeba wymusić przepływ kilku miliamperów, a takie rzeczy to dopiero piorun potrafi.
Oczywiście transoptor daje się blisko Arduino, a nie krańcówki.


Odpowiedź jak zwykle, z pogrzebaczem w zadku.
Zluzuj gume szamanie i czytaj co napisane nie co chcesz widzieć.
Istotą optoizolacji jest separacja optyczna i sama w sobie nie jest przeznaczona do eliminacji zakłóceń.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#54

Post napisał: oprawcafotografii » 15 sie 2020, 10:25

TOP67 pisze:
14 sie 2020, 21:43
współrzędne maszynowe same się zresetują po poprawnym homingu. Dlatego też nie można puścić żadnej pracy.
Cóż oznacza ten "poprawny homing" i dlaczego u mnie on poprawny nie jest mimo, że na to wygląda???

q

Dodane 2 godziny 28 minuty 57 sekundy:
Ps. Taką mam konfiguracje:

$0=10
$1=4
$2=1
$3=1
$4=0
$5=0
$6=0
$10=1
$11=0.010
$12=0.002
$13=0
$20=1
$21=1
$22=1
$23=3
$24=100.000
$25=1000.000
$26=232
$27=1.000
$30=1000
$31=0
$32=0
$100=38.170
$101=38.170
$102=38.170
$110=3000.000
$111=3000.000
$112=3000.000
$120=100.000
$121=100.000
$122=100.000
$130=366.000
$131=304.000
$132=85.000

Dodane 9 minuty 11 sekundy:
Szlak. Walczę nadal.

1. Bazuje do LewoDół, wydaje mi się że wszystko odbywa się poprawnie.
W efekcie współrzędne "robocze" dostaje -323, -294, -76, "maszynowe" takie same.
Nic się nie zeruje.

Chyba spróbuje innego sendera.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3937
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#55

Post napisał: tuxcnc » 15 sie 2020, 11:16

piromarek pisze:
15 sie 2020, 05:01
Odpowiedź jak zwykle, z pogrzebaczem w zadku.
Zluzuj gume szamanie i czytaj co napisane nie co chcesz widzieć.
Przestań się popisywać chamstwem zamiast wiedzą.
Nadajnik transoptora jest sterowany prądowo, trzeba wymusić przepływ kilku miliamperów prądu żeby zmienić stan na wyjściu, więc jest odporny na zakłócenia o dużym napięciu ale małej wydajności prądowej.
To tę cechę wykorzystuje się włączając transoptor pomiędzy krańcówkę a wejście Arduino.
Oczywiście transoptorów używa się także do izolacji galwanicznej obwodów, ALE NIE TUTAJ.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#56

Post napisał: oprawcafotografii » 15 sie 2020, 12:19

Jest postęp - pomogło zainstalowanie nowej JAVY :)

Działa homowanie, maszynka "frezuje" narazie w powietrzu.

Z mierzeniem narzędzia problem był taki, że miałem ustawiony w konfiguracji zakres osi Z na 85mm.
Często zdarzało się, że maszynka stała na takiej wysokości, że zjechanie o 30mm w dół powodowałoby
wyjazd za te 85mm. W takiej sytuacji maszynka nie rusza i nie pojawia się żaden zrozumiały komunikat
- musiałem się domyślić co jest grane ;)

Wygląda na to, że będzie w górki :)

Żeby nie błądzić dalej zapytam czy procedura pracy na tym sterowanie wygląda tak jak mi się wydaje:
- Odpalam, robię home,
- Mierzę narzędzie w miejscu o niezmiennej wysokości,
- Ustawiam koniec freza ? w pozycji początku pracy, zeruje współrzędne w programie
- Frezuje,

W razie zmiany freza mierzę go, program sam skoryguje pracę zetki?

Czy prawidłowy pomiar freza wygląda tak, że zetka zjeżdża na czujnik cofa się odrobinę,
po czym zjeżdża ponownie i zostaje w miejscu zadziałania czujnika?

Czy da się zrobić czujnik narzędzia na stałe na stole w konkretnym miejscu?
Co / gdzie trzeba zmienić, żeby to zrobić?

Czy da się też kawałkiem płytki drukowanej zmierzyć wysokość materiału i ustawić zero robocze?
Trzeba by gdzieś wpisać grubość tej płytki...

Dzięki :)

q


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1163
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#57

Post napisał: piromarek » 15 sie 2020, 12:36

tuxcnc pisze:Przestań się popisywać chamstwem zamiast wiedzą.

Przyganiał kocioł garnkowi.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#58

Post napisał: oprawcafotografii » 15 sie 2020, 17:18

Ech nie mogę jeszcze ogarnąć kuwety.

Bazuję, mierzę narzędzie lub nie, resetuję X,Y na LD rogu materiału, Z na powierzchni materiału,
puszczam kod i maszynka pierwsze co robi to podnosi zetkę i ta na szczęście zatrzymuje się na krańcówce ;)

Czy ktoś z Was mógłby napisać jak do diabła powinno wyglądać uruchomienie masyzny i odpalenie pracy?
Coś robię źle, ale nie mogę się połapać co ;(

Kod wygląda tak: ;)

(ALL3)
(T1 D=6. CR=0. - ZMIN=-15.75 - FLAT END MILL)
G90 G94 G91.1 G40 G49 G17
G21
G28 G91 Z0.
G90

(2D CONTOUR1)
M5
T1 M6
S24000 M3
G54
G0 X25.887 Y46.9
G43 Z6. H1
Z3.
G1 Z1. F1000.
Z0.8
G19 G2 Y46.3 Z0.2 J-0.6 K0.
G1 Y45.7
G17 G3 X26.487 Y45.1 I0.6 J0.
G1 X42. Z0.027
G2 X45.1 Y42. Z-0.027 I0. J-3.1
G1 Y2. Z-0.473
G2 X42. Y-1.1 Z-0.527 I-3.1 J0.
G1 X2. Z-0.973
G2 X-1.1 Y2. Z-1.027 I0. J3.1
G1 Y42. Z-1.473
G2 X2. Y45.1 Z-1.527 I3.1 J0.
G1 X42. Z-1.973
G2 X45.1 Y42. Z-2.027 I0. J-3.1
G1 Y2. Z-2.473
itd itp


pytia
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 50
Rejestracja: 14 maja 2018, 19:08

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#59

Post napisał: pytia » 15 sie 2020, 18:59

Wywal linię z G28

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3937
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#60

Post napisał: tuxcnc » 15 sie 2020, 19:15

oprawcafotografii pisze:
15 sie 2020, 17:18
Coś robię źle, ale nie mogę się połapać co ;(
Uparłeś się skakać na głęboką wodę.
Weź zacznij od MDI a nie dużych programów, czyli wpisz w linię komend np G0Z0 i zobacz gdzie zetka pojedzie ...
Jak się już maszyna zacznie Ciebie słuchać, to i programy będą działać jak należy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”