GRBL - czy warto spróbować?

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5320
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

GRBL - czy warto spróbować?

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 18 lip 2020, 17:34

Hej :)

Potrzebuję prawie darmowy kontroler maszynki 3-osiowej do frezowania z G-codów.
Mam sporo płytek Arduino Mega ;) Czy warto zainteresować się GRBL?
Szukałem na YT ciekawszeych filmów z pracy tego sterowania, ale widzę że
chyba 90% ludzi zakończyło "budowę maszyny" na kręceniu silnikami leżącymi
na stole luzem ;)

Warto się tym zainteresować? Maszynka teraz działa z CNConv, ale ten jak wiadomo
nie kuma g-coda. Chcę drugi sterownik do g-codów właśnie...

Z góry dzięki :)

Jakub



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3937
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#2

Post napisał: tuxcnc » 18 lip 2020, 17:49

oprawcafotografii pisze:
18 lip 2020, 17:34
Czy warto zainteresować się GRBL?
Pewnie że warto, ale nie należy po tym prostym sterowniku spodziewać się cudów.
Maszyna wykona prosty g-kod, na przykład z dxf2gcode, o czymś bardziej skomplikowanym zapomnij.
Ja używam do lasera CO2 i bardzo sobie chwalę.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#3

Post napisał: TOP67 » 18 lip 2020, 18:23

GRBL ma ograniczoną liczbę kodów, które obsługuje. Wynika to głównie z ograniczeń miejsca Arduino UNO, na który był napisany. Na Mega jest kilka rozwojowych projektów, ale trudno się zorientować, który co ma dodane.

Jeśli postprocesor będzie do tego dostosowany, to wygeneruje program tymi podstawowymi kodami. Ja używam Fusion 360 i też sobie chwalę.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5320
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#4

Post napisał: oprawcafotografii » 18 lip 2020, 19:38

Czyli jest postprocesor do Fusion?

UNO też mam i nawet mi się właśnie zwolniło więc będzie w sam raz.

Który z "senderów" możecie polecić? Zależy mi chyba najbardziej na dobrej wizualizacji
tego co jest cięte. Okienko z przewijanym g-codem WON ;) Widzę coś takiego jak UGS -
może być czy lepiej coś innego (co?).

q

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#5

Post napisał: TOP67 » 18 lip 2020, 22:59

Tak. W Fusion jest postprocesor do GRBL. Trzeba sobie tylko ustawić G28 w maszynie.

Mi najbardziej pasuje sender Candle https://github.com/Denvi/Candle


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5320
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#6

Post napisał: oprawcafotografii » 19 lip 2020, 06:19

To Candle działa pod Windozą? Widzę tam jakieś SRC :)

Możesz napisać co dokładniej trzeba z tym G28 zrobić?
Widzę, że G28 to powrót na zero maszyny...

q

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#7

Post napisał: TOP67 » 19 lip 2020, 06:27

Tak. Candle działa pod Windows. Jest tam link do skompilowanej wersji.

Fusion 360 używa G28 jako pozycji bezpiecznej przed i po zakończeniu pracy. Ustaw oś Z na takiej wysokości, żeby nie było ryzyka kolizji przy dojeździe do pozycji startowej (ja mam 1 mm poniżej krańcówki). Oś X i Y dowolnie, ja mam na środku stolika. Potem wpisz G28.1, co wpisze bieżącą pozycję jako referencyjną. To już będzie na stałe.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5320
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#8

Post napisał: oprawcafotografii » 19 lip 2020, 08:16

OK, dzięki, wrócę do tematu za tydzień, teraz muszę wyjechać...

q


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5320
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#9

Post napisał: oprawcafotografii » 11 sie 2020, 08:47

Wracając do tematu. Roi mi się we łbie czwarta oś co najmniej. Na UNO tego zrobić się nie da,
jest wersja 4 i więcej osiowa na Mega2560: https://github.com/dguerizec/grbl-Mega-4axis

Czy ktoś z Was może tego używał? Projekt jest stabilny? Który sender wybrać?

Dzięki :)

q


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2195
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#10

Post napisał: Steryd » 11 sie 2020, 10:34

Każdy sender się do tego nadaje. Tylko 4 oś nie występuje na ekranie, ale działa.
Wersja na mega jest znacznie bardziej stabilna od uno, bo masz trochę wolnej pamięci na bufor i szybszy procesor.
Ale bolączki zakłóceń dalej te same, trzeba separować co sie da, a na resztę uważać.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”