GRBL - czy warto spróbować?

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych
Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#61

Post napisał: TOP67 » 15 sie 2020, 19:50

pytia pisze:
15 sie 2020, 18:59
Wywal linię z G28
Lepiej ustawić sobie G28.1

Dodane 3 minuty 16 sekundy:
oprawcafotografii pisze:
15 sie 2020, 12:19
Czy da się też kawałkiem płytki drukowanej zmierzyć wysokość materiału i ustawić zero robocze?
Trzeba by gdzieś wpisać grubość tej płytki...
Tak. I to się robi automatycznie właśnie przez Z-probe. Pisałem o tym kilka razy. Tak samo jak o tym, że przed pomiarem należy podjechać narzędziem nad czujnik.
Teraz jestem na wyjeździe, to nie mogę podać gotowego kodu.




Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5314
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#62

Post napisał: oprawcafotografii » 15 sie 2020, 19:50

pytia pisze:
15 sie 2020, 18:59
Wywal linię z G28
Dobry trop :)

Zmieniłem w parametrach postprocesora "Safe retract" z G28 na "clerance height" i śmiga :)
Muszę jeszcze to mierzenie narzędzi sprawdzić i powinno grać...

Dziękuję wszystkim za pomoc :) (To pewnie nie koniec ;))

q


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 13326
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#63

Post napisał: kamar » 16 sie 2020, 07:49

tuxcnc pisze:
15 sie 2020, 19:15
wpisz w linię komend np G0Z0 i zobacz gdzie zetka pojedzie ...
A na co komu znajomość g-codów jak są camy ? :)
TOP67 pisze:
15 sie 2020, 19:50
Lepiej ustawić sobie G28.1
W czym lepiej ?
:)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3936
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#64

Post napisał: tuxcnc » 16 sie 2020, 08:40

kamar pisze:
16 sie 2020, 07:49
A na co komu znajomość g-codów jak są camy ? :)
Żeby nie być debilem, który rozkłada ręce gdy nie ma w co kliknąć.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#65

Post napisał: TOP67 » 16 sie 2020, 15:41

kamar pisze:
16 sie 2020, 07:49
TOP67 pisze:
15 sie 2020, 19:50
Lepiej ustawić sobie G28.1
W czym lepiej ?
Bo jest to pozycja referencyjna (tu używana jako bezpieczna) podana we współrzędnych maszyny. Zawsze możliwa do osiągnięcia.
Natomiast pozycja ustawiona np. 20 mm nad materiałem, może okazać się poza zakresem osi.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 13326
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#66

Post napisał: kamar » 16 sie 2020, 18:45

TOP67 pisze:
16 sie 2020, 15:41
Bo jest to pozycja referencyjna (tu używana jako bezpieczna) podana we współrzędnych maszyny.
Bezpiecznie to jest wtedy, gdy maszyna sobie sama nie jeździ, ani na początku programu , ani na końcu.
Dlatego mam pousuwane G28 ze wszystkich postprocesorów. Już widzę ten bezpieczny zjazd po zakończeniu np. na drutówce czy frezarce z
nietypowym mocowaniem :)
Przy minimalnej znajomości g-codów optymalne dojazdy i odjazdy wpisuje się z palca.
:)


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5314
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#67

Post napisał: oprawcafotografii » 17 sie 2020, 22:44

Hej

Czy znacie jakiś programik wgrywający konfiguracje pobraną przez $$?
Trochę nudne jest ręczne klepanie :)

q

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3936
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#68

Post napisał: tuxcnc » 18 sie 2020, 05:32

oprawcafotografii pisze:
17 sie 2020, 22:44
Hej

Czy znacie jakiś programik wgrywający konfiguracje pobraną przez $$?
Trochę nudne jest ręczne klepanie :)

q
bCNC
Trochę dziwnie to działa, ale działa.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5314
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#69

Post napisał: oprawcafotografii » 19 sie 2020, 15:55

Nie wiem dlaczego założyłem, że parametry kasują się przy wgrywaniu nowego wsadu.
Pewnie dlatego, że nie wiedziałem, że się nie kasują :)

Siedzę nad pomiarem narzędzia. Znalazłem taki kod:

G00 G53 Z-1 //Z home
G00 G53 X-9.6 Y-1.6 // probe position
T1 M00 // changing tool
G91G38.2 Z-30 F100 // rapid first touch
G0 G91 Z1 //retract
G38.2 Z-10 F10 // precis touch
G10 L20 P1 Z-3.4 // distance from part Z0 and touch Z active position
G00 G53 Z-1 //Z home

Wszystko rozumiem, poza Z-3.4 w przedostatniej linii. Czy to 3.4 to grubość czujnika autora kodu
a sam kod służy raczej do pomiaru pozycji narzędzia??? Zakłądając że narazie potrzebuję kod do
zmiany narzędzia i skorygowania "długości" osi Z po zmianie czy kod mógłby wyglądać tak:

G00 G53 Z0 //Z go góry
G00 G53 X336 Y295 // przesuniecie X i Y nad czujnik

Tu ręczna zmiana narzędzia

G91G38.2 Z-100 F100 // szybszy zjazd w dół do czujnika
G0 G91 Z2 //2mm w górę
G38.2 Z-3 F10 // wolniejszy zjazd na czujnik
G10 L20 P1 Z // zapisanie aktualnej pozycji Z jako zero
G00 G53 Z0
G00 G53 X0 Y0 //zjazd do domu

Czy dobrze to rozumiem?

q

Dodane 6 minuty 49 sekundy:
OK, już wiem, że źle ;)

G10 L20 P1 Z(wartość) ustawia pozycję roboczą Z na (wartość).

No ale to niestety nie skoryguje długości narzędzia. Musiałbym zapisać w pamięci długość
Z mierzoną uprzednio i przy kolejnym pomiarze obliczyć różnicę a następnie skorygować
długość... tak, żeby koniec narzędzia był na tym samym poziomie.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#70

Post napisał: TOP67 » 19 sie 2020, 16:06

GRBL nie wspiera wymiany narzędzia.

Ja mam taką procedurę pomiaru wysokości. Nie jest to pomiar narzędzia, tylko ustawianie Z=0 na powierzchni formatki.

G21G91G38.2Z-10F50; G0Z1; G38.2Z-2F10; G92Z19.15; G0Z1

19.15 - to jest wysokość mojego czujnika

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”