GRBL - czy warto spróbować?

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych
Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1150
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#81

Post napisał: TOP67 » 20 sie 2020, 13:35

Bardzo prosty kod do umieszczenia pod jakimś klawiszem lub Probe Z. Wpisuje długość narzędzia do TLO

G21G91G38.2Z-30F100; G0Z1; G38.2Z-2F10;
{var q = vars.PRBz}G43.1Z{q};

Procedura wygląda tak:

1. Najeżdżasz max 30 mm nad czujnik długości narzędzia (można sobie jego pozycję zdefiniować w G28 lub G30, albo podać w koordynatach maszyny)
2. Uruchamiasz powyższy kod
3. Bazujesz materiał, zerując pozycje X, Y, Z.
4. Frezujesz
5. Zmieniasz narzędzie
6. Powtarzasz kroki 1 i 2

W kroku 3 nie można używać tego samego przycisku co w 2. Albo bazujesz wysokość ręcznie, albo używasz kodu który podałem wcześniej.




Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5398
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#82

Post napisał: oprawcafotografii » 20 sie 2020, 15:13

Zrobiłem taki kod:

Kod: Zaznacz cały

G0 G53 Z0;
G0 G53 X336 Y295;
G21 G91 G38.2 Z-150 F300; //metrycznie, przyrostowo, Z o max 150mm w dół do alaramu
G0 Z2; // Z o 2mm w górę
G38.2 Z-2 F5; // Z powoli w dół o max 5mm
{var q = vars.PRBz} G43.1 Z{q};
Niestety po dotknięciu czujnika program się zawala... Masz może jakiś pomysł?

q

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1150
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#83

Post napisał: TOP67 » 20 sie 2020, 16:30

Podstawowy błąd, to 4 linijka. Ma być o 1 mm w górę. A potem sondowanie - 2 mm.

Ale jeśli się wywala już w 3 linijce, to za duży zakres próbkowania.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5398
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#84

Post napisał: oprawcafotografii » 20 sie 2020, 18:51

Tak - ten błąd zauważyłem. Teraz już się nie wywala:

G0 G53 Z0;
G0 G53 X336 Y295;
G21 G91 G38.2 Z-150 F300;
G0 Z2;
G38.2 Z-3 F10;
{var q = vars.PRBz} G43.1 Z{q};

Ten kod działa :) Chyba coś wyfrezuje z radości ;)

q

Dodane 1 godzina 44 minuty 3 sekundy:
Nie chcę zapeszać ale chyba jest ok :)

Widzicie - wystarczy długo pomęczyć i coś się może urodzi :)
Dzięki za pomoc raz jeszcze ;)

q


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5398
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#85

Post napisał: oprawcafotografii » 20 wrz 2020, 17:55

Tak z ciekawości apropo zrywania połączenia przez zakłócenia z wrzeciona -
zmieniłem krańcówki na NC, podłączone przewodem ekranowanym i
...to samo :) Zrywa, za każdym jednym razem - wrzeciono tylko drgnie
i kontroler out. Nawet przekaźnik zmieniłem na elektroniczny :)

Pomagają zwykłe kondensatory podłączone między pinami krańcówek
a masą. Nawet podciągać do 5V nie trzeba.

Mam nadzieję, że jakiś inny kontroler doceni moją zbędną robotę i kasę ;)

q

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1150
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#86

Post napisał: TOP67 » 20 wrz 2020, 18:42

Ważne, żeby kondensatory dać przy samej płytce, a nie przy krańcówkach. Te przy krańcówkach służą do tłumienia drgań styków.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3975
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#87

Post napisał: tuxcnc » 20 wrz 2020, 18:52

Ile razy trzeba Wam powtarzać, że należy stosować pętle prądowe, a nie wejścia napięciowe o dużej impedancji ?
Znacie wzory na moc w obwodzie elektrycznym ?


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5398
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#88

Post napisał: oprawcafotografii » 20 wrz 2020, 19:10

Mi tego jeszcze nie mówiłeś :)

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3460
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#89

Post napisał: pitsa » 20 wrz 2020, 19:11

Mi mówił, więc podpowiadam: ;-)
Można stosować czujniki indukcyjne i niemal identycznie można zrobić to z krańcówkami mechanicznymi.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38
Posty: 5398
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: GRBL - czy warto spróbować?

#90

Post napisał: oprawcafotografii » 20 wrz 2020, 19:13

TOP67 pisze:
20 wrz 2020, 18:42
Ważne, żeby kondensatory dać przy samej płytce, a nie przy krańcówkach. Te przy krańcówkach służą do tłumienia drgań styków.
No nie wiem. Raczej do wyłapywania śmieci. Gdy startuje wrzeciono żadne styki nie drgają chyba,
że z emocji ;) A kondensatory pomagają :) Poszukam jeszcze z ciekawości filtra na zasilanie wrzeciona...

q

Dodane 1 minuta 35 sekundy:
Czujniki indukcyjne na drewnianej konstrukcji :) Hmm nie wiem czy ogarnę ;)
A poza tym, aż takiej modernizacji nie przewiduje, to już byłaby przesada.
Z groszowymi kondensatorkami działa idealnie więc...

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”