Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
Kolejny temat o zx7045, nowy egzemplarz dopiero co wyjety ze skrzyni , niezdatny do pracy bez rozebrania . Zdjecia .
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 42
Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
Dzięki za potwierdzenie. Tak mi coś nie grało w tym zestawieniu. Jak się ogarnę, to w następnym filmiku pokarzę, co było u mnie w skrzyni poza piachem....
Zapraszam na mój kanał YouTube
: Garaż Tomka
Ciekawe projekty, remonty i modyfikacje.

-
Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
Witam
Głowica razem z przekładnią zrobiona.
Pozostał mi ostatni element - stół. Poniżej moje wypociny z remontu i poprawek.
P.S.
Poza standardowym piachem w skrzyni miałem gratis wióry po frezowaniu....
Głowica razem z przekładnią zrobiona.

P.S.
Poza standardowym piachem w skrzyni miałem gratis wióry po frezowaniu....

-
Jestem po pierwszych pomiarach stołu do mojej frezarki i się trochę załamałem...
. Nie trzyma ani płaskości, ani równoległości. W dodatku obie prowadnice są względem siebie pod kątem. Wysłałem kilka zapytań do firm znalezionych w internecie zajmujących się remontem maszyn. Niestety dostałem na razie odmowę i cenę 2000zł !!!!!.
Stąd moja prośba. Jeżeli macie namiary na jakąś firmę, która się tym zajmuje to prośba o informację. Jeżeli cena będzie do akceptacji to może się skuszę, żeby przyspieszyć zakończenie prac.

Stąd moja prośba. Jeżeli macie namiary na jakąś firmę, która się tym zajmuje to prośba o informację. Jeżeli cena będzie do akceptacji to może się skuszę, żeby przyspieszyć zakończenie prac.

-
Witam
Montaż pinoli skończony. Zrobiłem też pierwsze pomiary. Przy pierwszym pomiarze trochę zbladłem. Na szczęście szybko się wyjaśniło
https://youtu.be/pnWAnK3786k
Montaż pinoli skończony. Zrobiłem też pierwsze pomiary. Przy pierwszym pomiarze trochę zbladłem. Na szczęście szybko się wyjaśniło

https://youtu.be/pnWAnK3786k

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 91
Hej , miałem długą przerwę w działaniach spowodowaną wakacjami oraz innymi zajęciami , dziś mierzyłem stół i mam ten sam problem :/ o ile równoległość w całym zakresie mieści się w 0.015 i to dobry wynik. Płaskość to prawdziwa tragedia !! Różnica poziomów w zakresie pracy to 0,33 mm !! Jak zmierzyłem grubość na obu końcach stołu to mniej więcej 0,4 mm różnicy . Masakra ! Powierzchnię stołu chińczyk źle przeszlifował z lewej jest wyżej niż z prawej . Obniża się jednostajnie , powiedział bym liniowo więc górną powierzchnię skośny krzywo zeszlifował :/ Wszystko wyszło jak dziś podjąłem próby ustawienia prostopadłości głowicy do stołu . Trochę żałuje że nie sprawdziłem tego wcześniej ale człowiek się nie znał i głupi był ...tomchlop pisze: ↑01 wrz 2018, 20:56Jestem po pierwszych pomiarach stołu do mojej frezarki i się trochę załamałem.... Nie trzyma ani płaskości, ani równoległości. W dodatku obie prowadnice są względem siebie pod kątem. Wysłałem kilka zapytań do firm znalezionych w internecie zajmujących się remontem maszyn. Niestety dostałem na razie odmowę i cenę 2000zł !!!!!.
Nie wyobrażam sobie skrobanie tego , nawet nie mam gdzie/jak odbić tak duży element ...
Totalna załamka .
Zapraszam na mój kanał :
https://www.youtube.com/channel/UCjjybS ... PrLNRdElYQ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 115
Ustaw maksymalnie dokładnie na ile się da tramming(najlepiej do powierzchni podstawy-jaskółki po której suwa sie stół), i splanuj dużym flycutterem od końca do końca. Najlepiej jak flycutter jest na tyle duzy by splanować cały za jednym przejsciem, i by na końcach stołu lekko wychodził za jego naroża. Może być np pospawany z maksymalnie dużego wytaczaka(wyważyć), albo typu talerzowego(np z zatoczonego dysku od sztangi, dużego koła pasowego czy innego masywnego krążka) który równiej się obraca (bezwładność masy, i nie trzeba zazwyczaj wyważać)

I po problemie

I po problemie
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
@RomanJ4 Myślałem o jakiś planowaniu , tylko problem jest taki ze nie ogarnę dwoma końcami flycutera całego stołu .Musiał bym zaczynać na środku i jechać do krawędzi za którą dojdzie tylko najwyżej jedna strona flucutera . Nie wiem czy to źle ... czy tak może być . W sumie to już trochę się podłamuje bo nic prawie jeszcze na tej maszynie nie zrobiłem tylko ciągle coś wychodzi i coś poprawiam .
Problem jest też taki ze nie mam tokarki i ciężko mi będzie zdobyć takie narzędzie . Na razie szukam po znajomych kogoś z tokarką i wiedzą aby nie władować się na jeszcze większą minę . du** straszna . Chwilowo załamka ale pewnie coś wymyślę .
Pozdrawiam
Problem jest też taki ze nie mam tokarki i ciężko mi będzie zdobyć takie narzędzie . Na razie szukam po znajomych kogoś z tokarką i wiedzą aby nie władować się na jeszcze większą minę . du** straszna . Chwilowo załamka ale pewnie coś wymyślę .
Pozdrawiam
Zapraszam na mój kanał :
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Jest na to sposób ale ważny jest zakres X/Y... Jak blisko krawędzi lub ile poza krawędź stołu jesteś w stanie wysunąć oś wrzeciona w X i Y?
Obróbka głowicą fi50 i efekt jak na stole który robiłem dla kolegi Avalyah do jego maszynki...

Obróbka głowicą fi50 i efekt jak na stole który robiłem dla kolegi Avalyah do jego maszynki...

-
Głowica 70 mm starczyła by żeby wyjechać poza zakres roboczy ale zostało by jeszcze jakieś 90 mm stołu ale to już raczej zbiornik na śmieci i przyległości tam nie ma już rowkówPetroholic pisze: ↑13 wrz 2018, 16:49Jest na to sposób ale ważny jest zakres X/Y... Jak blisko krawędzi lub ile poza krawędź stołu jesteś w stanie wysunąć oś wrzeciona w X i Y?
Sprawdzam teraz posuw wzdłużny osi X i czy przypadkiem nie leci ma na jakąś stronę . Problem w tym , że wszystkie te rowki T są tragicznie wykonane i cięzko jednogłośnie stwierdzić czy stół przesuwa się równo. Jak to sprawdzacie ? jaka metoda jest najpewniejsza ? Pozdr.
Zapraszam na mój kanał :
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Czujnik zegarowy i przejedź po rowkach... Jeśli jest zapas mięsa to zawsze można rowki zwiększyć o jeden rozmiar i zrobić na nowo precyzyjnie...InvaderBeer pisze:Jak to sprawdzacie ?