frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
majec93
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 34
Posty: 65
Rejestracja: 27 lis 2021, 15:03

Re: frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

#51

Post napisał: majec93 » 28 gru 2021, 16:55

Witam po Świętach zgodnie z obietnicą. Zajrzałem do szaf i znalazłem jeden luźny kabel- jak się okazało nieistotny bo prowadził do gniazdka w maszynie. Znalazłem również niestety okopcone- spalone napędy OSI 3 jak schemat pokazuje osi Z.
To co widze na nim uszkodzone-
diody i rezystory- dostanę bez problemu od ręki
Układ elektroniczny wzmacniacz operacyjny TL084CN 02d3d8k- i tutaj pytanie bo sam układ "TL084CN" dostane, ale pełna nazwa "02D3D8K TL084CN" nie jest dostępny i czy ma to znaczenie.
Na drugiej płycie znajdują się tranzystory o pełnym symbolu BUX48 QMG79 VW QM 115 MYS i też nie mogę ich znaleść tylko po samej nazwie BUX48 jestem w stanie zdobyć i czy te zamienniki wystarczą. Widze 3 spalone sztuki a jest 12 i zmierzę wszystkie.
Załączniki
1640706103414.jpg
1640706103411.jpg
1640706103408.jpg
1640706103404.jpg
1640706103399.jpg



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5872
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

#52

Post napisał: tuxcnc » 28 gru 2021, 18:00

majec93 pisze:
28 gru 2021, 16:55
Układ elektroniczny wzmacniacz operacyjny TL084CN 02d3d8k- i tutaj pytanie bo sam układ "TL084CN" dostane, ale pełna nazwa "02D3D8K TL084CN" nie jest dostępny i czy ma to znaczenie.
Na drugiej płycie znajdują się tranzystory o pełnym symbolu BUX48 QMG79 VW QM 115 MYS i też nie mogę ich znaleść tylko po samej nazwie BUX48 jestem w stanie zdobyć i czy te zamienniki wystarczą.
Ważne jest tylko TL084CN i BUX48, reszta to numer serii, data produkcji i inne nieistotne pierdoły.
Z tym że dawniej tranzystory mocy pakowano w miedziane obudowy, a dzisiaj można trafić podzespoły w obudowach stalowych, oczywiście żeby było taniej. Te stalowe obudowy mają gorszą przewodność cieplną i mogą się w pewnych warunkach przegrzewać.
natomiast w twoim przypadku najistotniejsze jest zupełnie coś innego.
Znalezienie spalonych podzespołów i zastąpienie ich nowymi NICZEGO NIE GWARANTUJE.
Jeśli nie znasz PRZYCZYNY AWARII, to ta operacja może się skończyć hukiem, błyskiem i smrodem.
Po prostu nic nie pali się bez przyczyny, a przyczyna może się nie palić...


Autor tematu
majec93
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 34
Posty: 65
Rejestracja: 27 lis 2021, 15:03

Re: frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

#53

Post napisał: majec93 » 28 gru 2021, 18:16

dzięki za odpowiedź, w takim razie dostane spalone elementy i uda mi się je rozpoznać. Są tam spalone diody zenera, ale poświeciłem i widzę jest napisane 6V. Rezystory rozpoznam po kolorach pasków- już spisuję. Jestem umówiony na wizytę Panem serwisantem w styczniu, ale tu roboty dzisiaj wyszło trochę i chce się przygotować wcześniej. Schematu chyba nie dostane i całego modułu pewnie też


sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 270
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

#54

Post napisał: sssTOMEKsss » 28 gru 2021, 19:08

kupuj i przelutuj jeśli potrafisz lub daj komuś to przelutowania - koszty tego są naprawdę znikome. Przyczyną może być najzwyczajniej starość - nic wieczne nie jest. Maszyna ma pewnie z 30 lat a więc te napędy i tak na prawdę długo posłużyły.
Jeśli masz jakiegoś elektronika dobrego pod ręką - możesz mu to dać to przelutowania i niech też sprawdzi pozostałe elementy w miarę możliwości. Może znajdzie jeszcze któryś element po którym nie widać że jest uszkodzony.

Masz tam sporo oporników - ich oporność możesz sprawdzić zwykłym miernikiem i odczytując po paskach jaką powinny mieć oporność a jaką mają faktycznie.


Robert_K
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 776
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

#55

Post napisał: Robert_K » 28 gru 2021, 21:17

BUX48 to tranzystor tzw. końcówki mocy, czyli części napędu, która "daje prąd" na silnik. Jeśli któryś z nich padł to warto byłoby sprawdzić silnik, do którego ten napęd był podłączony. Bo jeśli problem jest w silniku to po wymianie uszkodzonych elementów napędu i włączeniu całości możesz mieć powtórkę z rozrywki.
Jeszcze jedno - zwarty (spalony) tranzystor końcowy potrafi spalić sporo elementów w swoim torze sterującym, czasem również i poza nim.

Z tego co widzę to tranzystory BUX48 są połączone równolegle bez rezystorów emiterowych, które mają za zadanie wyrównywać prądy poszczególnych tranzystorów. Oznacza to, że wszystkie użyte tam tranzystory są prawdopodobnie z jednej serii i mają takie same wzmocnienia. Warto byłoby wylutować kilka sprawnych tranzystorów i pomierzyć im wzmocnienia, żeby dobrać nowy tranzystor o podobnych parametrach. Bo jeśli założysz tranzystor tego samego typu ale innej serii - o większym wzmocnieniu to może się okazać że znowu się spali pomimo że nie będzie żadnej innej przyczyny. Po prostu z racji większego wzmocnienia będzie przez niego płynął większy prąd, więc bardziej będzie się grzał aż w końcu padnie.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5872
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

#56

Post napisał: tuxcnc » 28 gru 2021, 21:42

Robert_K pisze:
28 gru 2021, 21:17
Z tego co widzę to tranzystory BUX48 są połączone równolegle bez rezystorów emiterowych, które mają za zadanie wyrównywać prądy poszczególnych tranzystorów. Oznacza to, że wszystkie użyte tam tranzystory są prawdopodobnie z jednej serii i mają takie same wzmocnienia. Warto byłoby wylutować kilka sprawnych tranzystorów i pomierzyć im wzmocnienia, żeby dobrać nowy tranzystor o podobnych parametrach. Bo jeśli założysz tranzystor tego samego typu ale innej serii - o większym wzmocnieniu to może się okazać że znowu się spali pomimo że nie będzie żadnej innej przyczyny. Po prostu z racji większego wzmocnienia będzie przez niego płynął większy prąd, więc bardziej będzie się grzał aż w końcu padnie.
To jest układ cyfrowy a nie analogowy, współczynnik wzmocnienia nie ma tu nic do rzeczy, natomiast tranzystory mogły być faktycznie selekcjonowane, ale raczej na parametry w stanie nasycenia, ewentualnie na czas przełączania.
Osobiście uważam naprawianie takich zabytków za stratę czasu i pieniędzy, no ale jak ktoś lubi, to jego sprawa.


Autor tematu
majec93
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 34
Posty: 65
Rejestracja: 27 lis 2021, 15:03

Re: frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

#57

Post napisał: majec93 » 13 sty 2022, 17:12

Witam Was. Dzisiaj gościł u mnie automatyk pare godzin i jestem zadowolony z postępów jakie udało się zrobić.
Wcześniej dałem elektronikowi spalony napęd do osi Z i efekt wygląda jak na zdjęciu poniżej. Po pomiarach okazało się, że silnik osi Z nie pokazywał prawidłowych wartości, ale udało się uratować naprawiając go. Napędy włożyliśmy, silnik przypisaliśmy, huku błysku smrodu nie było ale i tak maszyna nie rusza. Przy zjeździe na punkty referencyjne pokazuje komunikat- vorsschub nicht bereit- posuw nie działa/ nie gotowy i wybija stycznik K61. Potem można naciś przycki CE i zielony na chwile, ale i tak błąd pojawia się ponownie. Maszynę coś blokuje i nie chce robić referencji. Krańcówki sprawdzone i wszystko co by mogło ten błąd na schemacie wywoływać- np termistor silnika wrzeciona.
Zadajniki napędów noszą nazwę a5-958.56.90.012 i a1/a3-958.56.90.011.

Czy ktoś miał podobny miał kiedyś taki problem lub coś podejrzewa?
Załączniki
271660317_783942122470001_8403070290175801566_n.jpg
1642089650345.jpeg
1642089650350.jpeg
1642089650353.jpeg


Shrinker
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 66
Rejestracja: 06 paź 2020, 18:53

Re: frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

#58

Post napisał: Shrinker » 17 sty 2022, 11:23



Autor tematu
majec93
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 34
Posty: 65
Rejestracja: 27 lis 2021, 15:03

Re: frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

#59

Post napisał: majec93 » 17 sty 2022, 12:54

Są 3płyty- dla x i Y takie same, a dla Z troszkę inna- różni się tylko w kilku miejscach. W tej chwili szukam firmy, który podjełaby się diagnostyki.
Tą co mi wysłaleś to x,y


Autor tematu
majec93
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 34
Posty: 65
Rejestracja: 27 lis 2021, 15:03

Re: frezarka mikron wf41c uruchomienie problem

#60

Post napisał: majec93 » 25 sty 2022, 17:00

Witam Was. Chyba już blisko uruchomienia mojej frezarki narzędziowej. Temat zadajników można póki co zamknąć. Zostało wymienionych dużo przeróżnych elementów w kartach, które wzbudziły moje podejrzenia- wzmacniacze operacyjne, kondensatory, rezystory, diody, diody zenera i tranzystory mofset mocy. Ciezko było znaleść elementy elektroniczne o dokładnie o tych samych symbolach, bo dawno zostało wycofane z produkcji - kupiłem bardzo zbliżone zamienniki. Maszyna pozwala na posuw- komunikat już nie pojawia się z posuwem.

Liniał osi Z budził moje podejrzenia ( i nadal budzi jak ktoś doczyta do końca), więc dałem go Panu do z diagnozowania. Po pomiarach oscyloskopem stwierdził, że liniał w świetnym stanie i bardzo dokładny, precyzyjnie określa położenie.

No to przykręcam liniał ustawiam szczeline 1mm (+/- 0,3mm) płytką wzorcową i przy bazowaniu pokazuje się bład LIniału osi Z. Postanowiłem podmienić wtyczki liniałów X i Y i spróbować właczyć bazowaniu napędu. KU MOJEMU ZDZIWIENIU NAPĘD OSI Z RUSZYŁ. Stół opad ok 10-15mm po czym nacisnałem szybko zewnetrzyny awaryjny stop, bo przecież napęd nie ma informacji o położeniu (oś x stała bez ruchu). POjawił się bład osi X a nie Z-karta liniałów odczytała. Kabel liniału osi z został dokładnie przemierzony i wtyczki rozebrane.

Czy możliwe że ten liniał pasuje i jest sprawny, a ma inne parametry niż fabryczny i nie działa z kartą? W sumie nawet nie wiem w jaką stronę go założyć. NA zdjeicach widac 2 rodzaje możliwości- kablem głowicy w dół lub w górę. W okolicy jest do sprzedania podobna maszyna WF21c i mógłbym zobaczyć liniał jak zamocowany tylko nie wiem czy ta maszyna ma ten sam liniał. Może ta łapa która jest przykręcona do głowicy jest skrzywiona. CO uważacie??
Załączniki
1643125324146.jpg
1643125324141.jpg
1643125324136.jpg
1643125324132.jpg
1643125324126.jpg
1643125404618.jpg
1643125404613.jpg
1643125404608.jpg
1643125404603.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”