Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Jak oni mogą pisać w tytule do cięcia metalu skoro to normalne elektrowrzecionem 24k któremu będzie brakowało momentu na małych obrotach ?
Ps. Kupuj hehe
Ps. Kupuj hehe
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Z dziś - doszły światła ostrzegawcze stołu teowego
:

Dodane 39 minuty 45 sekundy:
A tak na serio to taki mały, spóźniony prima aprilisowy żarcik. Listwy planowałem założyć pod osią X by oświetlały obszar roboczy, ale widzę że niewiele to daje i chyba lepszym patentem będzie mała lampka tuż przy samym wrzecionie.

Dodane 39 minuty 45 sekundy:
A tak na serio to taki mały, spóźniony prima aprilisowy żarcik. Listwy planowałem założyć pod osią X by oświetlały obszar roboczy, ale widzę że niewiele to daje i chyba lepszym patentem będzie mała lampka tuż przy samym wrzecionie.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 36
Czekaj, czekaj, bo nie rozumiem:
Zrobiłeś gównianą frezarkę na gównianej ramie z kilku profili i teraz chcesz do tego ładować wrzeciono za ponad 7 tysięcy? A żeby było jeszcze ciekawiej to chcesz je kupić zanim w ogóle poleciało pierwsze wióro i nie masz żadnej wiedzy z zakresu tego jak Ci wyszła geometria albo jaka jest sztywność tego czegoś?
Nie no, jak dla mnie pomysł bomba - kupuj, chętnie poczytam następnych kilkadziesiąt stron wywodów
Pozdrawiam.
Zrobiłeś gównianą frezarkę na gównianej ramie z kilku profili i teraz chcesz do tego ładować wrzeciono za ponad 7 tysięcy? A żeby było jeszcze ciekawiej to chcesz je kupić zanim w ogóle poleciało pierwsze wióro i nie masz żadnej wiedzy z zakresu tego jak Ci wyszła geometria albo jaka jest sztywność tego czegoś?
Nie no, jak dla mnie pomysł bomba - kupuj, chętnie poczytam następnych kilkadziesiąt stron wywodów
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 99
Robert_K pisze:gównianą frezarkę
Nie przesadzajmy. Frezarka jak frezarka, tylko trzeba znać jej ograniczenia. Na pewno warto się z nimi zapoznać, zanim załaduje się wrzeciono warte drugie tyle co cała reszta.
Dlatego polecam parę prostych testów z wyfrezowaniem kształtów typu kwadrat, koło itd.
-
- Posty w temacie: 141
Miałem już nic nie pisać, ale po prostu nie da się takich debilizmów zostawić bez komentarza.
Jak w ogóle można dyskutować z kimś, kto nie zna znaczenia słów których używa?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Dlatego nikt z tobą nie rozmawia

Żeby nie robić offtopicu, wg. Ciebie te wrzeciono nadaje się do frezowania stali , tak ? Mówię o frezowaniu nie lizaniu
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Zamówiłem parę frezów i spróbuję jutro wyfrezować nową obudowę do Piko, trochę ustawiałem wrzeciono ale zobaczymy od razu w praktyce jak to wygląda z tą nieszczęsną geometrią, gdy okaże się czy otwory na śruby pasują czy nie
. Chcę użyć frez 2mm, obroty max, jaki dać tu posuw i po ile zbierać na 1 raz? Frezy jednopiórowe przeznaczone do tworzyw sztucznych i drewna/sklejki. Na dniach powinien też dojść frez grawerski oraz laminaty, na próbę chcę porobić jakieś tabliczki opisowe do przycisków.

Ostatnio zmieniony 06 kwie 2023, 01:59 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 141
Możesz zobaczyć coś zupełnie innego...
Pleksi najlepiej frezuje się frezem jednoostrzowym na agresywnych parametrach - duże obroty, duży wiór (czyli duży posuw).
Chodzi o to, że ten materiał łatwo się topi, oblepia frez i zwykle kończy się to złamanym frezem i/lub zniszczonym materiałem.
Dużo lepiej frezuje się poliwęglan lity, który jest droższy, ale nieporównywalnie lepszy.
W ostateczności przezroczysty polistyren, tani i badziewny, dostępny w niektórych marketach budowlanych.