KiCAD - rozmieszczanie elementów...

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1479
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#31

Post napisał: Avalyah » 06 wrz 2020, 21:25

pukury pisze:Ale jak poprowadzisz zasilanie - gdzie i czy dasz kondensatory odsprzęgające już nie.

W pełni się zgadzam ze wszystkim, jak już tutaj zaznaczałem projektowanie PCB nie polega na tym, żeby porozrzucać komponenty i potem zrobić labirynt ścieżek. Trzeba wiedzieć co gdzie powinno być, filtrowanie zasilania, prowadzenie sygnałów na wyższych częstotliwościach, zasilanie, masa itd.

Niemniej jednak prawda jest też taka, że na własny (nieodpowiedzialny) użytek można podpiąć mikrokontroler bez żadnego odsprzęgania zasilania, puścić na jakimś wyjściu leda bez rezystora, odpalić program do mrugania i jest spora szansa, że będzie działał. Dosłownie 2 komponenty, nic więcej. I wtedy projektant nabierze pewności siebie, zrobi coś poważniejszego i się okaże, że wszystko dobrze podpięte, sygnały pospinane, program dobry, a nic nie działa.




pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 6841
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#32

Post napisał: pukury » 06 wrz 2020, 22:16

Hej.
He he - lekcja pokory musi być - co jakiś czas.
Jak przykład - robiłem ostatnio dla kumpla zasilacz do " cymbał radio ".
Wszystko proste - działa.
Ale podkusiło mnie zrobić zabezpieczenie nadnapięciowe - też proste.
No i - zonk.
Po dotknięciu masy wywala bezpiecznik :mrgreen:
Jak już zepsułem 10szt. wymiękłem.
Kumpel wziął sobie zasilacz bez zabezpieczenia - a ja nie wiem o co kaman.
Piszę to jako przykład że nie zawsze jest tak jak miało być.
pzd.
Mane Tekel Fares


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5382
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#33

Post napisał: oprawcafotografii » 07 wrz 2020, 06:44

pukury pisze:
06 wrz 2020, 21:16
Hej.
Jeżeli to coś zaprojektował program to tylko płakać....
To coś zaprojektowałem ja i jestem dumny więc uważaj ;)
To tylko prototyp, chodziło głównie o to, żeby ścieżki były jednostronnie bez żadnych przelotek.
Docelowo dojdzie pewnie stabilizator 12>5V, jakieś LEDy, Atmega 328 więc projekt skończy
jako SMD, a płytki przylecą z Chin. Póki co chodzi tylko o sprawdzenie czy działa podstawa.

q


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1479
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#34

Post napisał: Avalyah » 07 wrz 2020, 09:28

oprawcafotografii pisze:Docelowo dojdzie pewnie stabilizator 12>5V, jakieś LEDy, Atmega 328

Pamiętaj tylko, by każdy pin zasilający atmegi (oraz wejście i wyjście stabilizatora) miał jak najbliżej kondensator odsprzęgający lub dwa, AVCC podepnij przez filtr itd. Polecam ten artykuł - mikrokontrolery blogspot. I oczywiście czytanie datasheetów do użytych komponentów, tam często jest schemat poprawnego podłączenia.
oprawcafotografii pisze:więc projekt skończy
jako SMD, a płytki przylecą z Chin
Skoro płytki przylecą z Chin to i tak taniej jest zamówić dwustronne, nie ma w tych czasach sensu robić tylko z jednej. Wykorzystaj jedną warstwę do poprowadzenia poprawnego zasilania, drugą na sygnały i będzie cacy, zwłaszcza, że poziom skomplikowania projektu raczej nie będzie duży.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1231
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#35

Post napisał: grg12 » 07 wrz 2020, 10:47

tuxcnc pisze:
06 wrz 2020, 15:50
Avalyah pisze:
06 wrz 2020, 10:59
Dlaczego? Do części zastosowań jest darmowy, a sama licencja też nie kosztuje wiele, jeśli trzeba coś bardziej skomplikowanego. A przynajmniej spore są zasoby w internecie do nauki.
Wiesz, ja nawet mam zainstalowanego Eagle 7.2 Trial.
Zrobiłem w tym programie kilka projektów na własne potrzeby i jedyne co mnie wnerwiało, to ograniczenie wielkości płytki. Nawet nie chodziło o to żebym potrzebował większą, tylko interfejs działał wyłącznie na tej powierzchni i nie można było odłożyć elementu poza płytkę nawet na chwilę, co naprawdę utrudnia pracę ...
Ale teraz mam problem z przejściem na KiCad, bo nabrałem nawyków które mi to utrudniają.
Ja mam zabytkowy 7.0.4 jeszcze z cadsoftu.
Wersję darmową - chciałem kupić licencję kiedy jeden z projektów przestał mieścić się na płytce ale okazało się że najtańsza licencja (z tego co pamiętam kosztowała około 100 euro) daje dostęp do rzeczy typu dodatkowe warstwy sygnałowe i wiele schematów na projekt a jedyny "feature" który mnie interesował czyli rozmiar płytki był dostępny dopiero w droższej wersji (afair 700 euro)...
Cóż - okazało się że projekt jednak da się upchnąć na płytce w wersji darmowej :)


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5382
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#36

Post napisał: oprawcafotografii » 07 wrz 2020, 12:25

Avalyah pisze:
07 wrz 2020, 09:28
Skoro płytki przylecą z Chin to i tak taniej jest zamówić dwustronne...
Najpierw robię główny obwód żeby mieć co podłączyć do Arduino,
więc robię jednostronną TH. Jak będzie działać to zrobię SMD u Chinoli.

q


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 6841
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#37

Post napisał: pukury » 07 wrz 2020, 12:52

Hej.
Jak ma to być prototyp to zrób to na płytce prototypowej - nie stykowej.
Elementów wiele nie ma.
Płytka i trochę kynaru - będzie wiadomo czy działa.
pzd.
Mane Tekel Fares


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5382
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#38

Post napisał: oprawcafotografii » 07 wrz 2020, 13:41

Nienawidzę tych płytek - zawsze się znajdzie jakiś drucik co nie chce przewodzić ;)

Główny problem jest taki, że układ ma wyłapywać sygnał z przewodu W/N
z silnika i przerabiać na stan na wyjściu, żebym mógł procesorem go zliczyć.
Robię sobie obrotomierz i prędkościomierz do skuterka - pomoc przy tuningu ;)
Przy silniku wibracje etc na płytce prototypowej nie ma szans raczej.

q


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 6841
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#39

Post napisał: pukury » 07 wrz 2020, 13:44

Hej.
Nie miałem na myśli płytek stykowych .
Chodzi mi o takie do lutowania .
Też nie znoszę tych z wtykami/drucikami :evil:
Chociaż czasami stosuję.
pzd.
Mane Tekel Fares


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5382
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#40

Post napisał: oprawcafotografii » 07 wrz 2020, 14:05

Chyba szybciej wyfrezuję płytkę niż dotrę do sklepu po uniwersalną ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”