KiCAD - rozmieszczanie elementów...

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 05 wrz 2020, 16:54

Hej :)

Męczę się właśnie nad pierwszą w życiu płytką w EAGLE ;) i mam pytanie -
czy ten program potrafi sam poukładać jako-tako elementy mając jakieś
tak założenia typu montaż przewlekany, ścieżki tylko na spodzie etc
Optymalizując na np. jak najmniejszą płytkę, brak przelotek itd itp?

Narysowałem schemat i przechodząc na płytkę dostałem elementy na kupie ;)
i weź sam sobie poukładaj. To ja pierniczę taki komputer jak mam sam to robić...

Nie pytam o ścieżki - to kolejna sprawa, na razie rozmieszczenie elementów.
Idealnie byłoby gdybym mógł ręcznie umiejscowić gniazdo zasilania,
wejścia / wyjścia etc a resztę elementów niech sam powciska...

Da się tak?

q


Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 4113
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#2

Post napisał: tuxcnc » 05 wrz 2020, 17:21

oprawcafotografii pisze:
05 wrz 2020, 16:54
Męczę się właśnie nad pierwszą w życiu płytką w EAGLE ;)
Jeżeli to twoja pierwsza płytka, to męcz się w KiCad.
A z automatycznego rozmieszczania elementów może być więcej problemów niż korzyści.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 05 wrz 2020, 17:29

Zerknę...
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1558
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#4

Post napisał: Avalyah » 05 wrz 2020, 19:05

Płytka PCB, która ma więcej niż kilka komponentów jest zbyt skomplikowana dla jakiegokolwiek komputera. Nie używaj autorouterów ani innych takich wynalazków, bo efekt będzie... niezadowalający. Przy projektowaniu PCB trzeba się przyłożyć (jak przy każdym innym projektowaniu zresztą) w jaki sposób porozmieszczać komponenty, jak poprowadzić sygnały (cyfrowe czy analogowe), jak poprowadzić zasilanie, filtrowanie tego zasilania itd. Zwłaszcza, jeśli to nie ma być jednorazowy wybryk, tylko coś co w przyszłości będzie używane. Zwłaszcza komercyjnie, bo wtedy dochodzi jeszcze cała gama innych kwestii, które trzeba wziąć pod uwagę, jak chociażby EMC.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 05 wrz 2020, 19:32

Czytam i jakoś nie wierzę. Komputery potrafią wykonywać miliardy operacji na sekundę, analizować obraz itd itp
a nie potrafią sensownie rozłożyć elementów elektronicznych na płytce PCB? Nie mówię o płytce sterownika
reaktora atomowego tylko coś na podobę Arduino + peryferia... Dziwne...
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1558
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#6

Post napisał: Avalyah » 05 wrz 2020, 19:56

No niestety. Projektowanie PCB to również rodzaj sztuki.

Dziwi mnie, że Kolega nie dowierza, przecież z techniką ma do czynienia chyba na co dzień. Komputery potrafią wykonywać miliardy operacji na sekundę, a jakoś jak trzeba sensownie napisać obróbkę w CAMie, to sam komputer tego nie zrobi. A ta obróbka to zwykle znacznie prostsza rzecz, niż projektowanie PCB :wink:


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#7

Post napisał: oprawcafotografii » 05 wrz 2020, 20:06

Pisać w CAMie? A co to znaczy? :) Poza specjalnymi przypadkami nikt już tego "z palca" nie pisze.

Ps. Da się jakoś uprościć sprawę footpritnów w KiCadzie? Nawstawiałem rezystorów i kondensatorów -
no to powiedzmy mniejszy problem, bo znalazłem footprinty. Ale poległem na głupim LM1117 :)

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1558
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#8

Post napisał: Avalyah » 05 wrz 2020, 20:11

oprawcafotografii pisze:Pisać w CAMie? A co to znaczy?

No chyba po stworzeniu modelu nie klikasz w CAMie przycisku "Generuj G-Kod", tylko najpierw planujesz jak obróbka będzie przebiegać, program tego za Ciebie nie zrobi. Dobierasz operacje, narzędzia, parametry.
oprawcafotografii pisze:Da się jakoś uprościć sprawę footpritnów w KiCadzie?

Uprościć sprawę footrpintów? A co to znaczy? :)


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#9

Post napisał: oprawcafotografii » 05 wrz 2020, 20:14

Avalyah pisze:
05 wrz 2020, 20:11
Uprościć sprawę footrpintów? A co to znaczy? :)
Znaczy to, że fajnie by były gdybym wybierając rezystor TH mógł domyślnie dostać
footprint - a nie tak, żeby trzeba było wybierać do każdego rezystora czy kondensatora
później ręcznie footprinty, szukając z bibliotece... Pewnie da się to zrobić...

Gorsza sprawa z LM117 bo wogóle znaleźć nie mogę.

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3474
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#10

Post napisał: pitsa » 06 wrz 2020, 08:12

Może potrzebne są dodatkowe biblioteki. http://kicad-centrum.pl/biblioteki/biblioteki-ze-swiata
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”