KiCAD - rozmieszczanie elementów...

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5322
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#21

Post napisał: oprawcafotografii » 06 wrz 2020, 15:38

Po pierwsze dzięki za polecenia KiCADa - jest znacznie łatwiejszy niż Eagle. Przynajmniej dla mnie :)

Po drugie - co mam kliknąć, żeby wartości elementów pojawiły się na symulacji 3D
i czy to jest jednoznaczne z nadrukiem na soldermasce TOP?

Poniżej pierwsze dzieło :)
Załączniki
PCB_T.jpg
PCB_B.jpg



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3938
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#22

Post napisał: tuxcnc » 06 wrz 2020, 15:50

Avalyah pisze:
06 wrz 2020, 10:59
Dlaczego? Do części zastosowań jest darmowy, a sama licencja też nie kosztuje wiele, jeśli trzeba coś bardziej skomplikowanego. A przynajmniej spore są zasoby w internecie do nauki.
Wiesz, ja nawet mam zainstalowanego Eagle 7.2 Trial.
Zrobiłem w tym programie kilka projektów na własne potrzeby i jedyne co mnie wnerwiało, to ograniczenie wielkości płytki. Nawet nie chodziło o to żebym potrzebował większą, tylko interfejs działał wyłącznie na tej powierzchni i nie można było odłożyć elementu poza płytkę nawet na chwilę, co naprawdę utrudnia pracę ...
Ale teraz mam problem z przejściem na KiCad, bo nabrałem nawyków które mi to utrudniają.

Natomiast dla kogoś kto nigdy nie korzystał z PCB EDA, KiCad jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem.
Jest to program w fazie rozwoju wykraczającym poza potrzeby amatora, bez żadnych ograniczeń zastosowania, wydawany na licencji GPL, której nie da się zmienić.

Jaki sens ma inwestowanie, bo nauka to też inwestycja, w oprogramowanie albo stare, albo niepewne ?
Dopóki Eagle był sprzedawany "w pudełku", to jak kupiłeś to miałeś.
Dzisiaj jednak program nie jest sprzedawany, lecz wypożyczany na zasadzie terminowej subskrybcji.
Czyli może się zdarzyć, że kiedy się już programu wreszcie nauczysz, to ci producent powie, że nie chce pieniędzy i nie da aktywacji ...


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5322
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#23

Post napisał: oprawcafotografii » 06 wrz 2020, 18:35

Trzecie pytanie jeśli można - ścieżki narysowane, chcę jednak przesunąć element, czy ścieżki nie powinny się zaktualizować, czyli też przesunąć? Nie mówię o takim przeniesieniu elementu, który rozwala cały układ...

q

Dodane 2 godziny 20 minuty 43 sekundy:
Apropos automatycznego routingu: https://youtu.be/8wGj889DpSE

Ps. Mógłby admin zmienić tytuł wątku na jakiś związany z KiCADem? Tak wyszło :)


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1466
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#24

Post napisał: Avalyah » 06 wrz 2020, 19:00

Spróbuj dodać trochę elementów i odpal autorouting. To właśnie do takich najprostszych zastosowań jak to się nada, nic bardziej skomplikowanego tym nie zrobisz. Jeśli chcesz robić płytki to prowadzenie ścieżek ręcznie jest nieodzownym elementem i warto się nauczyć to robić poprawnie. Po co nabierać złe nawyki na samym początku, których potem się trzeba będzie oduczyć, jak przyjdzie coś bardziej skomplikowanego do zrobienia niż 3 rezystory na krzyż. Poprowadzone przez Ciebie ręcznie ścieżki wyglądają znacznie lepiej od tych z autoroutingu.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5322
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#25

Post napisał: oprawcafotografii » 06 wrz 2020, 19:10

Idealny chyba byłby soft, w którym mógłbym rozmieścić tylko kluczowe elementy jak gniazda
zasilania, wejścia, wyjścia, najważniejsze ścieżki, a resztę niech sobie soft sam wyliczy.
Istnieje taki?


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1466
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#26

Post napisał: Avalyah » 06 wrz 2020, 19:16

Mamy tutaj jednego na forum, który kupił minilathe i zośkę i chciał na tym robić roboty przemysłowe. Niektórych rzeczy nie zrobisz na skróty. Kolega @TheNewGuy dobrze Ci to wytłumaczył. Autorouter masz w prawie każdym programie i w każdym będzie miał on te same mankamenty. Nikt nie będzie robił softu, który głównie opiera się na autorouterze, bo nikomu to nie jest potrzebne.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1552
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#27

Post napisał: atlc » 06 wrz 2020, 19:30

Trochę jak w programach CAD - rysujesz figurę, nadajesz jej 3-4 wymiary, kilka wiązań typu prostopadłości, równoległości, styczność i gotowe. Narysuj to samo bez wiązań, wymiarów i kliknij automatyczne wiązania.. To co CAD potrafi tam wymodzić to ludzkie pojęcie przechodzi, czasami da w to miejsce kilkadziesiąt wiązań i wymiarów, w dodatku w totalnie odjechanych miejscach. No ale cóż, tak długo, jak długo program nie będzie wiedział co autor chce osiągnąć, tak długo te wszystkie "auto" nie będą działały dobrze.
Nie jest to raczej kwestia możliwości obliczeniowej, a potrzeby i określenia reguł - jakoś nesting detali do cięcia na laserze działa prawie zawsze bardzo dobrze. Różnica jest taka, że cel przy nestingu jest znany - jak największe upakowanie elementów o znanym kształcie. Przy ścieżkach dla PCB reguł można by wypisać pewnie setki i co gorsza tylko część będzie uniwersalna dla każdego projektu.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5322
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#28

Post napisał: oprawcafotografii » 06 wrz 2020, 19:32

Ludzie małej wiary ;)


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1466
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#29

Post napisał: Avalyah » 06 wrz 2020, 19:50

Masz wiarę, my mamy wiedzę. Ale oczywiście zrobisz jak zechcesz, nikt Ci nie zabroni. My tylko dajemy dobre rady, ale je również można zignorować i nic nam do tego :P


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 6827
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#30

Post napisał: pukury » 06 wrz 2020, 21:16

Hej.
Jeżeli to coś zaprojektował program to tylko płakać.
Przecież to okropne jest.
Rozłożenie elementów to jedno - ale prowadzenie ścieżek jest istotniejsze.
Od tego zależy jak i czy coś tam będzie działać.
Prowadzenie masy , zasilania itd.
Rezystorowi jest obojętne gdzie sobie spoczywa - wzmacniaczowi operacyjnemu też.
Ale jak poprowadzisz zasilanie - gdzie i czy dasz kondensatory odsprzęgające już nie.
To przykład.
pzd.
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”