KiCAD - rozmieszczanie elementów...

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

IIS
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 42
Rejestracja: 24 sie 2019, 22:19
Lokalizacja: Banino
Kontakt:

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#11

Post napisał: IIS » 06 wrz 2020, 08:45

a dużo masz tych komponentów ? może ktoś z forum by wyklikał..



Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1230
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#12

Post napisał: grg12 » 06 wrz 2020, 09:29

Jeśli chodzi o eagle - brakujące elementy dość łatwo narysować samemu i stworzyć własną bibliotekę. Trzeba w to włożyć trochę roboty ale po pewnym czasie masz własny zbiór najczęściej używanych elementów ("ulubiony" mikrokontroler, złącza itd.), z padami o odpowiadających ci rozmiarach itd.
Automatycznego rozmieszczania elementów lepiej unikać bo algorytm jest dość głupi a w schemacie często brakuje krytycznych informacji (choćby tego że kondensatory blokujące powinny być tuż przy układach scalonych). Co do autorotera - osobiście nie używam ale podobno potrafi zrobić przyzwoitą robotę jeśli komponenty są sensownie rozłożone i scieżki zasilania poprowadzone.


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 499
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#13

Post napisał: Robert_K » 06 wrz 2020, 09:49

Ja do projektowania plytek używam programu Sprint Layout 6.0. Auto routera spróbowałem tylko raz i powiedziałem że nigdy więcej. Ale do ręcznego rysowania ścieżek jest bardzo fajny i intuicyjny. Próbowałem kiedyś Eagla ale jakoś nie mogłem się do niego przekonać, jest zbyt skomplikowany.

Wyślij mi schemat na PW, jak Ci się z płytką nie piekli jakoś bardzo to mogę spróbować coś porysować.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3952
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#14

Post napisał: tuxcnc » 06 wrz 2020, 09:55

grg12 pisze:
06 wrz 2020, 09:29
Jeśli chodzi o eagle
Jeśli chodzi o Autodesk Eagle, to jeśli ktoś go nie używa, to tak powinno pozostać.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1471
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#15

Post napisał: Avalyah » 06 wrz 2020, 10:59

Dlaczego? Do części zastosowań jest darmowy, a sama licencja też nie kosztuje wiele, jeśli trzeba coś bardziej skomplikowanego. A przynajmniej spore są zasoby w internecie do nauki.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 6832
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#16

Post napisał: pukury » 06 wrz 2020, 11:05

Hej.
Chyba każdy miał miał nadzieję na "auto prowadzenie ścieżek " :mrgreen:
Ale szybko się z tego leczy.
Jakieś programy za XX tys. euro może to potrafią.
Jest tyle zmiennych do uwzględnienia że głowa boli.
Z Eagle niestety nie pomogę.
Próbowałem ale - program jest dość mało intuicyjny.
Jako tako strawny jest DipTrace - jak dla mnie.
Coś tam robię w TraxMaker - w tym mogę coś porysować - jak by co.
pzd.
Mane Tekel Fares


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1471
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#17

Post napisał: Avalyah » 06 wrz 2020, 11:25

Ja w Eagle mogę pomóc, ale KiCada nie znam. Sam Eagle jest tylko przy pierwszym spotkaniu trochę nieporęczny, ale tak naprawdę nie trzeba wiele, żeby rozpracować w nim to, co istotne.


TheNewGuy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 10 lis 2019, 18:01

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#18

Post napisał: TheNewGuy » 06 wrz 2020, 13:27

pukury pisze:Jakieś programy za XX tys. euro może to potrafią.

Do tej pory się nie spotkałem z takim, co potrafiłby ogarnąć autorouting na sensownym poziomie (a pracowałem z co najmniej kilkoma). Nawet autorouter od standardu przemysłowego aka. Altiuma wymaga przesiedzenia sporego czasu przy konfiguracji reguł, a i tak nadaje się to co najwyżej do dwóch warstw i max. kilku(nastu) komponentów z uwzględnieniem dalszych poprawek. Ale nie ma się co dziwić. Te algorytmy były pomyślane z myślą o bardzo specyficznych zastosowaniach np. do wyprowadzeń spod BGA/PGA - i tam jako tako da się sobie delikatnie ułatwić pracę. Poza tymi wąskimi zastosowaniami raczej warto robić większość rzeczy ręcznie :)

Osobiście również zaczynałem od Eagla (jeszcze grubo przed Autodeskiem) i dawał radę, jak się pościągało i pomodyfikowało do swoich potrzeb biblioteki z neta :) Potem krótko KiCad przy kilku zleceniach, ale z racji, że przyzwyczajony byłem do wcześniejszego, to raczej mi nie podszedł - choć mam wielu znajomych pracujących na nim nawet mając dostęp do o wiele sprawniejszego w mojej opinii oprogramowania. Gdybym miał zaczynać przygodę z elektroniką ponownie, to pewnie też wybrałbym KiCada.

Potem oczywiście już Altium - i tu zostałem, bo to jest kombajn, który robi 50% pracy za użytkownika (po wstępnym przesiedzeniu setek godzin przy ustawieniach :D) i w zasadzie cały przemysł z tego korzysta (spory atut dla potencjalnego pracodawcy z mojej branży), są łatwo dostępne biblioteki, kilkoma kliknięciami robi za nas całą dokumentację technologiczną itp. Jeżeli jest możliwość (nietania licencja), to na miejscu autora zawczasu uczyłbym się tego kolosa. Możliwości nieporównywalne z innym softem.

Gdzieś tam po drodze zwiedziłem DipTrace'a, coś tam było od Solidworksa, ale bez szału. Poza tym (i tu tylko ze słyszenia) raczej małe wsparcie produktu. W żadne przeglądarkowe routery bym się raczej nie bawił - szkoda czasu (chyba, że dla jednostkowych, mało skomplikowanych projektów raz na jakiś czas oczywiście).

Pozdrawiam


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1559
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#19

Post napisał: atlc » 06 wrz 2020, 14:50

A z Design Spark PCB ktoś korzysta?
Używam raz na pół roku do jakiejś drobnicy i nie mam porównania z innym softem więc ciężko o opinię
Aktywnie za to uzywam Design Spark Electrical i bardzo sobie chwalę.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1471
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

#20

Post napisał: Avalyah » 06 wrz 2020, 15:32

Design Spark PCB jest bardzo podobny do Eeagla z tego, co pamiętam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”