KiCAD - rozmieszczanie elementów...

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1465
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#41

Post napisał: Avalyah » 07 wrz 2020, 14:34

pukury pisze:Też nie znoszę tych z wtykami/drucikami

Bo są tanie i kiepskie oraz drogie i dobre. Też nie przepadam, ale dla początkującego to dobry sposób, tylko na płytce nie można oszczędzać, bo co się zaoszczędzi to straci się w postaci zmarnowanego na szukanie problemów czasu.




Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#42

Post napisał: oprawcafotografii » 23 wrz 2020, 18:37

Układam sobie ścieżki prostej płytki i mam jedno pytanie: kilka elementów połączonych ścieżkami
chce rozsunąć elementy bo jest za ciasno. Czy ścieżki nie powinny podążyć za elementami, czyli jakoś
się ponaciągać? Na razie wygląda to tak, że przenoszę element, ścieżka zostaje i czort wie, czy ja kasować
i rysować od nowa czy przedłużać...

q


antybeton
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 79
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#43

Post napisał: antybeton » 23 wrz 2020, 19:37

Od dłuższego czasu używam altiuma dawniej protela. O ile auto-rozmiesczanie działa kiepsko to autorouting ścieżek według mnie ok. Tyle że ja jestem amatorskim amatorem. Wystarczy pododawać odpowiednie reguły i działa.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#44

Post napisał: oprawcafotografii » 24 wrz 2020, 18:49

No dobra. mam narysowaną płytkę, załóżmy że poprawnie :)

Jakiego programu używacie, do wygenerowania g-codu z gerberów i pliku wierceń?
Znalazłem FlatCAM, ale nie ogarniam ;) Może coś prostszego?

Do grawerowania ścieżek chcę użyć wiertła 30st, do wiercenia freza 1mm - otwory 1mm.

q


jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 246
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#45

Post napisał: jacek38 » 25 wrz 2020, 08:37

KiCad generuje gerbery - obok ikony drukarki ikona plotera ( rysuj) - pliki wierceń tam wygenerujesz i do dxf'a


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#46

Post napisał: oprawcafotografii » 25 wrz 2020, 17:53

No właśnie walczę z FlatCAMem. Czy on ma jakiś limit ilości wierconych otworów?
U mnie generuje plik z dziesięcioma tylko...

q


jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 246
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#47

Post napisał: jacek38 » 25 wrz 2020, 19:14

Witam - jeżeli mogę wtrącić wyeksportowałem pcb warstwę top z KiCAD'a do DXF'a i załadowałem do CAM'a w PikoCNC
tak wygląda cała warstwa
Snipaste_2020-09-25_19-10-31.png
a tak w powiększeniu
Snipaste_2020-09-25_19-11-28.png
pozdrawiam Jacek.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#48

Post napisał: oprawcafotografii » 25 wrz 2020, 20:00

Wiesz, że nawet mam kontroler Piko, tylko nie wiem gdzie :):)

Ale z innej beczki - chyba z grubsza ogarniam FlatCAMa, mam tylko jedno pytanie - jakich frezów
używacie standardowo przy płytkach TH z siatką 2.54mm, a jakich przy SMD typu Atmega 328?

Niestety tego typu frezów nie mam, muszę dopiero zakupić.

q


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#49

Post napisał: oprawcafotografii » 26 wrz 2020, 07:55

Czy jest jakiś sposób na to, żeby w samym KiCADzie na etapie układania ścieżek wiedzieć że zmieści się frez konkretnej średnicy np 1mm? Najlepiej by było gdyby soft nie pozwalał kłaść ścieżek gęściej albo przynajmniej ostrzegał...

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1228
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

Re: KiCAD - rozmieszczanie elementów...

#50

Post napisał: grg12 » 26 wrz 2020, 08:12

Nie znam kicada ale w zasadzie każdy program tego typu pozwala na zdefiniowanie "design rules" - minimalna szerokość ścieżki, minimalny odstęp między ścieżkami itd.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”