DRO - dla " ubogich "

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

wificnc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 101
Rejestracja: 21 sty 2006, 18:09
Lokalizacja: Wlkp

#41

Post napisał: wificnc » 02 kwie 2012, 21:40

Ale wracając do tego DRO - gdzie jest zamieszczony wsad do procesora , bo jakoś nie mogłem się połapać Czy podane rysunki PDF pokazują dwa te same odczyty



Tagi:


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6967
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#42

Post napisał: pukury » 02 kwie 2012, 21:46

witam.
jest jest - poszukaj w dziale " dowland " - po niemiecku :lol: :lol:
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#43

Post napisał: markcomp77 » 02 kwie 2012, 22:13

wificnc pisze:wsad do procesora
jest w ZIPie w dziale download... plik HEX
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1692
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

#44

Post napisał: blue_17 » 03 kwie 2012, 16:56

Kolego pukury gdybyś chciał to robić to mogę Ci zaprogramować procesorek bez problemów :)
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6967
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#45

Post napisał: pukury » 03 kwie 2012, 17:06

witam.
spróbuję sam - a jak się nie uda to poproszę .
mam programator i coś tam programowałem - ale mam wątpliwości odnośnie " fusów " .
dzięki .
to i tak po świętach będę miał na tapecie .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares


wificnc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 101
Rejestracja: 21 sty 2006, 18:09
Lokalizacja: Wlkp

#46

Post napisał: wificnc » 03 kwie 2012, 20:39

Wsad do Atmega8 to ZADRO_110.hex ? czy tak ? . A mam pytanie jaki jest tam podany enkoder , czy w programie jest jakieś ustawianie .
Wiem że jest to napisane ale po tłumaczeniu "elektronicznym" jakoś nie mogę tego "strawić" . Czy jest podany wzór PCB do prasowanki lub jakaś inna forma np: pdf


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6967
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#47

Post napisał: pukury » 03 kwie 2012, 20:54

witam.
pdf do wydruku chyba tam gdzieś widziałem .
co do tłumaczenia - to już jest Wielka Tajemnica Konstruktora .
chyba że ktoś znający ten starożytny język Aryjczyków , zlituje się i przetłumaczy ważne fragmenty .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares


wificnc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 101
Rejestracja: 21 sty 2006, 18:09
Lokalizacja: Wlkp

#48

Post napisał: wificnc » 03 kwie 2012, 21:13

Dziękuję kolegą za cenne podpowiedzi - znalazłem wszystko . Czy do eksperymentów można zmontować ten odczyt tylko jednej osi bo widzę podobieństwo + stabilizator 5 V . A jako enkoder podłączyłbym ten co napędza karetkę i jest na silniczku w drukarkach HP Czy takie rozwiązanie by "zagrało"

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#49

Post napisał: markcomp77 » 03 kwie 2012, 23:14

wificnc pisze:. Czy do eksperymentów można zmontować ten odczyt tylko jednej osi bo widzę podobieństwo + stabilizator 5 V .
wygląda na to, że tak...

...program dla kontrolera można zawsze napisać od nowa --- to nie jest wielki problem

sam się zastanawiam - jak została rozwiązana sprawa dostosowania do enkoderów o różnej rozdzielczości?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#50

Post napisał: Yogi_ » 04 kwie 2012, 21:42

Z dokumentacji:

Kod: Zaznacz cały

Steigung KG Spindel    2,50    mm
Auflösung Encoder Schritte    288   
Vierfachauswertung    4   
Teilungsfaktor    460,8
Gerundet für Eingabe    4,61   
Fehler / Umdrehung    2,4989    mm
Fehler auf 100mm    99,9566    mm 
Co na moje:

Kod: Zaznacz cały

Skok śruby - 2,5 mm
enkoder krok/obrót - 288
ilość sygnałów na krok - 4
ilość sygnałów na mm - 460,8
(bo: 288/2,5=115,2*4=460,8) 
Zaokrąglenie na wejściu - 4,41
Błąd na obrót - 0,0011 mm
błąd na 100 mm - 0,0434 mm
markcomp77 pisze:sam się zastanawiam - jak została rozwiązana sprawa dostosowania do enkoderów o różnej rozdzielczości?
Jakieś menu jest - zapewne wpisujesz skok śruby, ilość kroków enkodera, i ilość sygnałów na krok.
Osobiście uważam, że można pójść inną drogą - (w tym przypadku) wstawić albo taki enkoder: http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=1146
albo kombinować ze zrobieniem samemu: http://code.google.com/p/wheel-encoder-generator/ - tylko pytanie jaką szerokość szczeliny mają popularne transoptory.
Przy okazji może kol. pukury przybliży z jakimi skokami calowymi spotkał się w tokarkach?
Pozdrawiam
Krzysiek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”