DRO - dla " ubogich "

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6967
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#51

Post napisał: pukury » 04 kwie 2012, 22:10

witam.
w jakim sensie - spotkał ? :shock:
pracowałem jakiś czas w poligrafii i mieliśmy na zakładzie kilka starożytnych maszyn - calowych .
i jak trzeba było coś dotaczać to " się dotaczało " .
cóż jeszcze ?
oczywiście rurki - ale to w sumie 2 rodzaje skoków - 14z/1" i 11z/1" .
oo ! - i jeszcze dorabiałem kol. modelarzom gwinty pod świece żarowe - 1/4" / 32z/1" .
jeżeli to koniec przesłuchania to - dziękuję - jeżeli nie - to słucham .
uprzedzając - metryczne robiłem różne - podobnie jak ślimaki ( 1 , 2 , 3 wchodowe ) .
no i przykrym klientom ( wstyd powiedzieć ) robiłem komplety pn. M14,6 / 1,29 skok :oops:
jakież musiało być zdumienie i poruszenie - gdy zginęła nakrętka !
pozdrawiam .


Mane Tekel Fares

Tagi:

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#52

Post napisał: Yogi_ » 04 kwie 2012, 22:39

Nie... nie... chodzi mi o śruby pociągowe w tokarkach - bo kurde obliczenia dla takowych są "nieco" bardziej skomplikowane.
Tzn. dla śruby 20x4mm i enkoderze 250 imp/obr plus przełożenie 1:1,6, daje koła zębate np. 20 i 32 zęby, czyli 400 imp/obrót śruby czyli 1imp/0,01mm - resztę załatwia procek bez kombinacji z zaokrągleniami.
Natomiast przy śrubie calowej 6TPI skok wychodzi 4,233333333 mm/obr i zaczynają się schody. Chyba, że użyć calowych kół zębatych - ale to zdecydowanie wykracza poza moją wiedzę.
I chodziło mi o to, że Ty jako stary praktyk szybciej podasz popularnie spotykane śruby pociągowe calowe niż google :-D
Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#53

Post napisał: markcomp77 » 04 kwie 2012, 22:58

pukury pisze:no i przykrym klientom ( wstyd powiedzieć ) robiłem komplety pn. M14,6 / 1,29 skok
to się nazywa dobry pomysł ;)

...


wracając do enkodera...
wystarczy do rejestracji obrotów 1 szczelina na obrót i właściwie dowolny transoptor -- najlepiej jednak szczelinowy (odbiciowe sprawiają trudności.. te tańsze które testowałem)

w tokarni z EMC2 (linuxcnc) lepiej mieć trzy transoptory i mieć pełny enkoder ABZ (ale oczywiście samodzilenie zrobiony).... DRO i oprogramowanie do toczenia synchronicznego robi się z palca w HALu... ale nie stoi nic na przeszkodzie aby sygnały elektryczne z wyjścia enkodera dać na ZADRĘ
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6967
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#54

Post napisał: pukury » 04 kwie 2012, 23:09

witam.
generalnie - nie zastanawiałem się nad tym .
była sobie tabelka i - ewentualnie koła w gitarze - ustawiałem i heja !
znalazłem gdzieś DRO calowe - że tak powiem .
jak znajdę to podeślę .
to o czym pisałem - DRO " Teutońskie " mam zamiar zastosować do tokarki do drewna .
więc wynik na poziomie 0.05mm w zupełności wystarczy .
co innego przy robotach w " żelazie " .
swoją drogą - dlaczego masz śrubę calową ?
to trochę chore - no chyba że ONI już taką dali .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#55

Post napisał: Yogi_ » 04 kwie 2012, 23:54

Z DTR TSA-16 - "Posuw mechaniczny zamka uzyskujemy od śruby pociągowej z gwintem trapezowym 6 zwojów na 1 cal", ja co prawda kupiłem ze śrubą 20x4mm więc mam spokój (znaczy łatwo przeliczyć). Ale jak widać problem jest. Choć korbki są w mm - co bardzo dziwne - czyli 360 przez ile?
DRO calowe niestety liczy w calach i trzeba się przestawiać umysłowo na inny sposób mierzenia :-( .
Pozdrawiam
Krzysiek


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6967
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#56

Post napisał: pukury » 05 kwie 2012, 00:15

witam.
no proszę - nigdy bym nie przypuszczał .
na takiej maszynce nigdy nie pracowałem .
a jak tam z podziałką ? ile jest działek na obrót ?
może być tak że jest jakaś działka " kompensacyjna " - szersza albo węższa .
inaczej ciężko by podzielić biorąc pod uwagę skok - 25,4 / 6 = 4.233333 itd.
jeżeli działki byłyby co 0.05 to wychodzi 84.666 działki na obrót .
więc działek jest pewnie 85 - jedna węższa .
zresztą - nie wiem może ktoś kto ma taką tokarkę z calową śrubą mnie oświeci .
zawsze można się czegoś nauczyć .
pozdrawiam .
dodając -
oczywiście trochę bredzę :oops:
zaklepałem sobie że mówimy o posuwie poprzecznym .
a przecież chodzi o wzdłużny .
wstyd i żenada :roll:
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#57

Post napisał: Yogi_ » 06 kwie 2012, 23:27

pukury pisze:no proszę - nigdy bym nie przypuszczał
Jak pisałem wcześniej - mam akurat śrubę 20/4mm więc enkoder 250/obrót (bo akurat ten jest w miarę tani) mi wychodzi OK. Zresztą z tym enkoderem da radę większość gwintów metrycznych śrub pociągowych małych tokarek. Fakt, mówimy o posuwie wzdłużnym a nie poprzecznym, ale jeśli też jest milimetrowy to pewnie da radę.
OK. Zażyłem środek na zniesienie blokad koncepcyjnych. Zobaczę jak jutro to będzie wyglądało. Na wszelkie "W", Wesołych Świąt :-D
Pozdrawiam
Krzysiek


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6967
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#58

Post napisał: pukury » 07 kwie 2012, 00:03

witam.
trochę sobie " pomyślałem " ( wiem - ryzykowne stwierdzenie ) i policzyłem - mając śrubę calową nie da się zrobić naprawdę dokładnego gwintu np. 1mm skok .
zresztą to też jest umowne - i skok mm . - i ilość zw. /1" .
śruby do tokarek są wykonane w różnych klasach dokładności - jak wszystko zresztą .
i na długości ( np ) 500mm - 20" wszystko się będzie mniej - więcej zgadzać .
mniej - więcej .
ale potem się porozjeżdża .
ciekawe jak by to było zmierzyć śrubę o skoku 4 mm na długości 2000mm .
pewnie że to znaczenia niem - jak gwint ma 100 mm to ok.
a kto robi jakieś metrowe ?
dostałem płytki i będę mógł sobie wytrawić pod wyświetlacze .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 638
Rejestracja: 03 lut 2008, 23:24
Lokalizacja: Lublin

#59

Post napisał: pasierbo » 09 kwie 2012, 12:07

Witam,
To jak to w końcu jest? Da się gdzieś ustawić parametry do konkretnego enkodera i śruby?
Yogi_ pisze:albo kombinować ze zrobieniem samemu: http://code.google.com/p/wheel-encoder-generator/ - tylko pytanie jaką szerokość szczeliny mają popularne transoptory.
Robiłem takie rzeczy i jestem w stanie zrobić tarczkę o każdej ilości kresek. Tylko to na nic się nie zda jeżeli wymagana jest ułamkowa ilość kresek. Lipa.
Enkodery z drukarek HP mają 150 kresek na cal. kiedys wyprowadziłem sobie wzór na średnicę podziałową tarczki.
d=lkr*25,4/(150*pi)
Gdzie lkr to liczba kresek które chcemy uzyskać
Przy zbyt małej ilości kresek to niestety ta tarczka wychodzi trochę zbyt mała. Tak minimum to 300/400. Czy dałoby się to jakoś przerobic żeby to zadro miało pełna ilośc kresek na jeden mm? Mielibysmy sprawę załatwioną. Czy ja może źle coś zrozumiałem?
Obrazek


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6967
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#60

Post napisał: pukury » 09 kwie 2012, 12:30

witam.
wszystko okryte jest - nadal - mgłą tajemnicy .
jest pdf - nie ma kogoś znającego język niemiecki - i chcącego przetłumaczyć choćby część .
na razie pozostaje zrobić i zgłębić .
dzisiaj sobie wytrawię pytki pod wyświetlacze .
muszę tylko jakieś klucze zastosować - mam większe i nie jestem pewien czy procek wytrzyma większy prąd .
oczywiście chodzi o segmenty - klucze do wspólnego już są .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”