DRO - dla " ubogich "

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#71

Post napisał: Leoo » 11 kwie 2012, 16:13

DRO to nie serwo, które oprócz enkodera obsługuje STEP, DIR, UART, PWM, PID itd.
Oczywiście, jeśli ktoś obawia się, że procesor się przemęczy a program zniweczy większość pamięci, to nawet w asemblerze można wystrugać kod.



Tagi:


poorchava
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 327
Rejestracja: 10 sty 2012, 15:32
Lokalizacja: Festung Breslau

#72

Post napisał: poorchava » 12 kwie 2012, 11:07

Można spróbować wykorzystać mały układ CPLD (coś pokroju XC9500, ispMACH 4000). Dorzucić do tego jakieś bufory typu 74HC244 albo podobne do sterowania rzędami i ULNxxxx albo jakieś darlingtony do sterowania kolumnami. W takim CPLD moim zdanie zmiesci się spokojnie konwerter QEI->7-segment.

Taki układ ma praktycznie zerowe opóxnienie, ponieważ CPLD ma działanie kombinatoryczne, a nie sekwencyjne jak mikrokontroler (wyjście jest praktycznie natychmiastowo zmieniane w zalezności od wejścia - czasy propagacji są rzędu pojedynczych nanosekund).

Najtańsze CPLD Xilinxa z 36 makrokomórkami kosztuje jakieś 4zł + vat przy 10 sztukach w Farnellu. Obudowa manual-handicapped-friendly (PLCC-44).

btw. Jeżeli chodzi o wyświetlacze to uważam, że do takich zastosowań LED-owe sa lepsze niż LCD, ponieważ są bardziej czytelne, mają wieksze znaki i czytelność praktycznie nie zależy od kąta patrzenia. Dodatkowo LCD sa znacznie bardziej wrażliwe na temperaturę niż LED.

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 638
Rejestracja: 03 lut 2008, 23:24
Lokalizacja: Lublin

#73

Post napisał: pasierbo » 14 kwie 2012, 16:57

Wymyśliłem sobie że można to zrobić na pasku zębatym o dwóch końcach. Kwestia tylko dobrania kółka zębatego odpowiedniej średnicy i odpowiedniej tarczy enkodera. I ciekawe czy takie coś byłoby wystarczająco dokładne.
poorchava pisze:btw. Jeżeli chodzi o wyświetlacze to uważam, że do takich zastosowań LED-owe sa lepsze niż LCD, ponieważ są bardziej czytelne, mają wieksze znaki i czytelność praktycznie nie zależy od kąta patrzenia. Dodatkowo LCD sa znacznie bardziej wrażliwe na temperaturę niż LED.
Też tak myślę

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#74

Post napisał: pioterek » 15 maja 2013, 20:44

Panowie, jak z tym tematem, jest się czym już pochwalić?
Yogi_ pisze:...Natomiast przy śrubie calowej 6TPI skok wychodzi 4,233333333 mm/obr i zaczynają się schody...
Schody są do przejścia. Na śrubie pociągowej ze skokiem calowym trzeba zastosować enkoder np. 254, 508 lub 1016 impulsów na obrót. Najlepiej było by 1270, bo po wykonaniu obrotu licznik by dzielił sobie na 3 i wynik w setnych milimetra gotowy.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3508
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#75

Post napisał: pitsa » 26 maja 2013, 20:22

A gdyby tak zamiast użycia enkodera, zliczać impulsy STEP/DIR z pomocą jakiejś atmegi i zrobić z tego tanie DRO?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 681
Rejestracja: 24 paź 2011, 11:54
Lokalizacja: Warszawa

#76

Post napisał: Raven » 27 maja 2013, 14:16

Do pierwszego zgubionego kroku dało by radę...

Pytanie tylko po co, skoro oprogramowanie sterujące wyświetla współrzędne.


beyma
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 36
Rejestracja: 10 sty 2013, 14:39
Lokalizacja: Polska

#77

Post napisał: beyma » 04 lis 2015, 10:00

Witam

Zbudowałem sobie ZADRO, podłączyłem go suwmiarki jednak bez efektu. Da się to jakoś podłączyć żeby zadziałało?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”