DRO - dla " ubogich "

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6961
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#31

Post napisał: pukury » 27 mar 2012, 12:29

witam.
jaka więc konkluzja wywodu ? - da się czy nie ? :shock:
wierciłem ostatnio w alu 6mm wiertłem fi 22 ( odpowiednio naostrzonym ) .
na chińskiej wiertarce - przełożenie 1/2 - więc na osi było około 700 .
bardziej bał bym się większych średnic .
pewnie i na 100 obrotów by się dałó .
jakoś to nie jest aż tak krytyczne - obroty .
pozdrawiam .


Mane Tekel Fares

Tagi:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#32

Post napisał: markcomp77 » 27 mar 2012, 12:44

teraz robimy to na wiertarce na pierwszym biegu do 1200obr/min... potencjometrem można zjechać obroty, jednak moc spada... i staje zwłaszcza przy większych średnicach (moc marketowa 1.2kw)

[ Dodano: 2012-03-27, 12:48 ]
pukury pisze:jaka więc konkluzja wywodu ? - da się czy nie ?
da się... właśnie ze względu na bardzo niskie wymagane obroty
można wręcz pokusić się o połączenie szeregowe strasznie dużego silnika 28Nm do stera na 40V... te pojedyncze obroty z dobrym momentem pociągnie... bez redukcji

jednak i tak trzeba jakoś przyłączyć to do wrzeciona... bo tak na osi silnika montować bezpośrednio otwornice?... to chyba rozleci się łożysko silnika
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6961
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#33

Post napisał: pukury » 27 mar 2012, 12:59

witam.
osobiście obawiałbym się że obroty będą za duże - nie za małe .
jak pociągnie dużą otwornicę to i mała zrobisz otwór .
dlaczego pisałem o przekładni ślimakowej ?
ano dlatego że uzyskujesz konkretne łożyskowanie - wystarczy dodać tylko 1 oporowe i możliwość mocowania - w osi jest otwór na wylot .
jakie to otwornice ? - masz jakiś link czy fotkę ?
chodzi o mocowanie .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#34

Post napisał: markcomp77 » 27 mar 2012, 13:09

otwornica dedra (tania bardzo) 08w040 - jako przykład
Obrazek

mocowanie... Piranha X81097
Obrazek

[ Dodano: 2012-03-27, 13:13 ]
pukury pisze:osobiście obawiałbym się że obroty będą za duże - nie za małe .
w krokowcach łatwiej o moment przy małych obrotach...

zastanawiam się jaka siła (realnie) jest potrzebna przy takim otorzeniu?... jaki moment obrotowy...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6961
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#35

Post napisał: pukury » 27 mar 2012, 13:27

witam .
chodziło mi raczej nie o silnik tylko o otwornicę właśnie .
jak pojedziesz dużą to i mała da się .
silnik to osobne sprawa .
co do momentu - wszystko zależy od jakości ostrzy ( naostrzenia ) .
jak to będzie tępe to nic nie pomoże - opory będą okropne .
wycinałem takie otwory - ale na frezarce - to miałem zrobiony przyrządzik .
mnie się generalnie nie podobają takie otwornice - jakieś to obrzydliwe .
już widzę ( i słyszę ) jak to idzie .
robiłbym to inaczej .
narzędzie do tego celu zrobione i już .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#36

Post napisał: markcomp77 » 27 mar 2012, 13:38

robiłbym to inaczej .
myśmy robili to kiedyś innym narządkiem - takim jakby cyrklem, na końcu którego było coś do skrawania...

ale obroty były za duże i szybko się to zużywało

ze dwa lata robimy to na otwornicach... i jest trochę lepiej (choć nie ciszej)

oczywiście - można by zrobić taki cyrkiel z frezarką ą na końcu... ale to by się kable ukręciły...

chyba najciszej wyjdzie jednak zupełnie normalne cnc...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6961
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#37

Post napisał: pukury » 27 mar 2012, 13:46

witam.
wszystko zależy od ilości .
jak masz zrobić 10szt. miesięcznie to nie warto się bawić w osobne urządzenie .
chyba że ilość spora to tak .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 13:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#38

Post napisał: MlKl » 27 mar 2012, 14:14

Wiercisz w płaskich blachach, czy w całych obudowach? Chodzi o prześwit w pionie - ta prasa ma chyba ok 20 cm, ale chyba to się da regulować. jest tam żeliwny blat jakieś 80x40 cm - ino wystaje z przodu przed bramą. Mogę jutro zrobić fotki tego ustrojstwa.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2555
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#39

Post napisał: zacharius » 27 mar 2012, 14:20

heh, miało być DRO a jesteśmy już przy prasie krawędziowej :razz:
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#40

Post napisał: markcomp77 » 27 mar 2012, 14:30

zacharius pisze:miało być DRO
jakoś tak temat wyjechał ;)

[ Dodano: 2012-03-27, 14:31 ]
pukury pisze:jak masz zrobić 10szt. miesięcznie to nie warto się bawić w osobne urządzenie
ano - to raczej manufaktura...
zamych otowrów miesięcznie... różnie bywa... czasem kiladziesiąt

[ Dodano: 2012-03-27, 14:32 ]
MlKl pisze:Wiercisz w płaskich blachach, czy w całych obudowach?
i tak i tak...

[ Dodano: 2012-03-27, 14:33 ]
MlKl pisze:Chodzi o prześwit w pionie - ta prasa ma chyba ok 20 cm
czasami jest 25.. 30mm obudowa.. ale jak w boku - to i 80cm się trafi

[ Dodano: 2012-03-27, 14:33 ]
MlKl pisze:Mogę jutro zrobić fotki tego ustrojstwa.
dzięki - będzie pomocne
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”