DRO - dla " ubogich "

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#61

Post napisał: Yogi_ » 09 kwie 2012, 15:45

pasierbo pisze:Robiłem takie rzeczy i jestem w stanie zrobić tarczkę o każdej ilości kresek.
Podziel się wiedzą jak? :-)
pasierbo pisze: Tylko to na nic się nie zda jeżeli wymagana jest ułamkowa ilość kresek. Lipa.
Mnożyć ilość kresek albo zastosować przełożenie. A może to i to. I kurde czemu nikt nie idzie tą drogą, przecież i tak trzeba przenieść jakoś napęd na enkoder, postawiony obok sam z siebie działał nie będzie, a raczej nie ma (w większości przypadków (?)) możliwości zamontowania bezpośrednio na śrubie.
pasierbo pisze: Enkodery z drukarek HP mają 150 kresek na cal. kiedys wyprowadziłem sobie wzór na średnicę podziałową tarczki.
d=lkr*25,4/(150*pi)
Albo w drugą stronę - transoptor szczelinowy TCST2300 ma rozdzielczość 0,2 mm czyli dla 400 kresek daje to średnicę wewnętrzną (dla kodu Gray'a) 50,96 mm
dw=2*lkr*rzd/Π
Tu pojawia się pytanie czy nasze dywagcje nie zaczną cenowo przebijać fabrycznych enkoderów?
Ten 250 imp/obrót:
Obrazek
kosztuje 67 zł.
Przy gwincie 4mm (rozdzielczość 0.01) 400/250 = 1,6 czyli koła zębate 20 i 32 zęby. Tada! :-)
Wpisujemy w ZADRO 400 impulsów na obrót i po krzyku.

[ Dodano: 2012-04-09, 15:54 ]
pukury pisze: muszę tylko jakieś klucze zastosować - mam większe i nie jestem pewien czy procek wytrzyma większy prąd .
oczywiście chodzi o segmenty
pozdrawiam .
Może ULN2803


Pozdrawiam
Krzysiek

Tagi:

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 638
Rejestracja: 03 lut 2008, 23:24
Lokalizacja: Lublin

#62

Post napisał: pasierbo » 09 kwie 2012, 19:38

Yogi_ pisze:pasierbo napisał/a:
Robiłem takie rzeczy i jestem w stanie zrobić tarczkę o każdej ilości kresek.

Podziel się wiedzą jak? :-)
Ja to robiłem programikiem znajdującym sie w tym linku:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic317294.html
Jak dobrze pamiętam to można tam dokonać podziału tarczy na dowolną ilość kresek. Wszelkie wskazówki co do obsługi są pod linkiem. Ten programik generuje plik postscript który można otworzyć w corelu i ewentualnie coś dorysować. Ja dorysowałem sobie czarne po środku i oznaczenie jaka to tarczka. Potem to do pdf i do naświetlarni. Za format A4 wyszło mi z przesyłką kurierem jakoś 30pln. Na A4 zmieści się bardzo dużo tych tarczek.
Yogi_ pisze:Albo w drugą stronę - transoptor szczelinowy TCST2300 ma rozdzielczość 0,2 mm czyli dla 400 kresek daje to średnicę wewnętrzną (dla kodu Gray'a) 50,96 mm
dw=2*lkr*rzd/Π
Tu pojawia się pytanie czy nasze dywagcje nie zaczną cenowo przebijać fabrycznych enkoderów?
Wydaje mi sie że to trochę skomplikowane ustawiać te transoptory żeby dawały sygnal A i B do tego jeszcze jakąs dodatkowa elektronikę, a w starych drukarkach HP jest gotowy zminiaturyzowany sensor dający sygnały A i B za darmo.
Yogi_ pisze:zastosować przełożenie. A może to i to. I kurde czemu nikt nie idzie tą drogą, przecież i tak trzeba przenieść jakoś napęd na enkoder, postawiony obok sam z siebie działał nie będzie, a raczej nie ma (w większości przypadków (?)) możliwości zamontowania bezpośrednio na śrubie.
Masz rację tylko ja mam kupę kół zębatych w domu a nigdy takich jak potrzeba. Najlepsza byłaby przekładnia na pasku zębatym a to skolei drogie:/ Na pewno w większości przypadków niestety nie będzie innego wyjścia.
Yogi_ pisze:Przy gwincie 4mm (rozdzielczość 0.01) 400/250 = 1,6 czyli koła zębate 20 i 32 zęby. Tada! :-)
Wpisujemy w ZADRO 400 impulsów na obrót i po krzyku
Czyli w to zadro gdzies sie wpisuje ilośc impulsów na jeden mm dobrze rozumiem? jak tak to prosta sprawa.
Przykład: Mamy srube 4mm dajemy na śrubie encoder z tarczą 400 w Zadro wpisujemy 400 i ma działac bez żadnych zaokrągleń? dobrze rozumiem?


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1919
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

Re: DRO - dla " ubogich "

#63

Post napisał: ARGUS » 10 kwie 2012, 08:24

pukury pisze:witam.
znalazłem taki projekt - http://www.juergenschwelm.de/
projekt to DRO ( dla ubogich ) - prosty układ .
zwie się ZADRO - enkoder ( na śrubie ) , procek , wyświetlacze i to prawie wszystko .
może się komuś przyda - do prac w drewnie - albo coś takiego .
noszę się z zamiarem zrobienia czegoś takiego .
pozdrawiam .
Witaj :wink:
A nie myślałeś zrobić to na materiałach które Ci kiedyś przesłałem ?
Te z wykorzystaniem suwmiarek
Układ troszkę bardziej skomplikowany ale odpada koszt liniałów pomiarowych
Moje wyświetlacze dalej leżą :-)


Autor tematu
pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Posty: 6967
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#64

Post napisał: pukury » 10 kwie 2012, 08:40

witam.
pamiętam - to było dość dawno .
już i dysk zdążył mi paść ( kilka razy ) i tak dalej .
jest stronka schumatech ( chyba ) tam jest projekt dro350 i inne .
to z stonki niemieckiej jest dużo prostsze .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#65

Post napisał: markcomp77 » 10 kwie 2012, 11:13

pukury pisze:pamiętam - to było dość dawno .
chyba coś takiego:

Chińskie suwmiarki... do przerobienia na liniały

link:
http://www.shumatech.com/support/chinese_scales.htm

Obrazek

Obrazek
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#66

Post napisał: Yogi_ » 10 kwie 2012, 16:46

pasierbo pisze:Przykład: Mamy srube 4mm dajemy na śrubie encoder z tarczą 400 w Zadro wpisujemy 400 i ma działac bez żadnych zaokrągleń? dobrze rozumiem?
Nie bardzo :-)
Popatrz na to co jest w dokumentacji.
śruba skok 2,5 mm
enkoder 288 imp/obrót
Jego program daje radę czytać 4 razy na impuls
czyli:
wsp. podziału (?) 288*4/2,5 = 460,8
i tu zaczynają się schody
te jego "Gerundet für Eingabe" na moje "zaokrąglony przelicznik"
4,608≈4,61.
Wg mnie wystarczy do pełni szczęścia, żeby tenże przelicznik wychodził do dwóch miejsc po przecinku bez zaokrąglania i ziu...
Jeśli chcesz tarczkę 400 imp/obr to: (dla śruby 2,5mm/obr)
400*4/2.5=640
przelicznik = 6,4
i nie ma błędu zaokrąglania.
Pozdrawiam
Krzysiek


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#67

Post napisał: Leoo » 10 kwie 2012, 18:51

Yogi_ pisze:Wg mnie wystarczy do pełni szczęścia, żeby tenże przelicznik wychodził do dwóch miejsc po przecinku bez zaokrąglania i ziu...
Nie wiem jakiego kompilatora użył Autor ale w C mamy dostępne biblioteki umożliwiające prowadzenie obliczeń zmiennoprzecinkowych i zaokrąglanie do 2, czy 3-miejsc po przecinku nie jest potrzebne.


GSM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 183
Rejestracja: 01 kwie 2007, 21:05
Lokalizacja: Warszawa

#68

Post napisał: GSM » 10 kwie 2012, 20:10

Biblioteki są ale czy by się zmieściły w małym mikrokontrolerku (raczej zmieści bo tam chyba nie ma za dużo naćkane). :wink:
Zresztą tam całkowicie niepotrzebna jest arytmetyka zmiennoprzecinkowa.
W ostateczności możnaby napisać program do obsługi tego cudaka od zera.

Niemiecki to zdecydowanie nie mój język, ta strona z niemieckim DRO na mnie krzyczy, do tego kastracja się należ temu kto przymusem ramki wcisnał na te stronę. :evil:

Pozdraiwiam,
GSM

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1692
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

#69

Post napisał: blue_17 » 11 kwie 2012, 01:04

Leoo pisze:
Yogi_ pisze:Wg mnie wystarczy do pełni szczęścia, żeby tenże przelicznik wychodził do dwóch miejsc po przecinku bez zaokrąglania i ziu...
Nie wiem jakiego kompilatora użył Autor ale w C mamy dostępne biblioteki umożliwiające prowadzenie obliczeń zmiennoprzecinkowych i zaokrąglanie do 2, czy 3-miejsc po przecinku nie jest potrzebne.
Oczywistsze są ale czasami jedna operacja zmienno przecinkowa zje 1/2 pamięci niestety z tego co wiem małe mikrokontrolery nie posiadają jednostki do obliczeń zmienno przecinkowych a jeśli zastosujemy operacje na liczbach zmienno przeciekowych to umownie powiedzmy, że robi się to mało efektywne.
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D


GSM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 183
Rejestracja: 01 kwie 2007, 21:05
Lokalizacja: Warszawa

#70

Post napisał: GSM » 11 kwie 2012, 10:44

Bez przesady z tym 50% pamięci (no chyba, że to jakiś ubogi układ co ma 1kb pamięci programu). Z tą efektywnością też nie jest tak, źle.
Ale tutaj po prostu jest bezpieczniej zastosować stałoprzecinkowe z racji na to, że będzie szybciej i gdy ktoś liniałem ruszy nagle to układ nie zgubi pozycji.

Pozdrawiam,
GSM

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”