Renowacja tokarki Jotes TSS-150
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 247
Re: Renowacja tokarki Jotes TSS-150
jak masz wytarte łoże to nie dość że nóż przemieszcza się góra dół to jeszcze zmienia się przód/ tył bo suport z reguły też wytarty na pryzmach .
Dodane 1 minuta 37 sekundy:
ustaw czujnik i włącz posuw zobaczysz czy do przodu się zmienia wymiar czy jadąc do tyłu
Dodane 1 minuta 37 sekundy:
ustaw czujnik i włącz posuw zobaczysz czy do przodu się zmienia wymiar czy jadąc do tyłu
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 202
Przód-tył to znaczy wzdłuż łoża czy w poprzek łoża? Rozumiem, że mówiąc "support wytarty" masz na myśli sanie supportu, więc sumarycznie góra-dół jest więcej niż to, co na łożu.
-
jeśli sanie suportu masz wytarte to też wymiaru nie utrzymasz tocząc do uchwytu będziesz miał wymiar tocząc do tyłu będzie przybierać nawet na posuwie ręcznym .
Dodane 3 minuty 23 sekundy:
w jotes są jeszcze podkładki ślizgowe pod suportem ( płytki stalowe szlifowane przykręcone do płyty suportu od spodu na bodajże 4 śruby M8 jeśli są wytarte to trzeba je szlifować do 0.2 mm luzu z reguły w z tyranych maszynachjest luz ponad milimetr.
Dodane 2 minuty 53 sekundy:
Dodane 3 minuty 23 sekundy:
w jotes są jeszcze podkładki ślizgowe pod suportem ( płytki stalowe szlifowane przykręcone do płyty suportu od spodu na bodajże 4 śruby M8 jeśli są wytarte to trzeba je szlifować do 0.2 mm luzu z reguły w z tyranych maszynachjest luz ponad milimetr.
Dodane 2 minuty 53 sekundy:
mam na myśli płytę suportu w której są pryzmy ślizgowe przesuwające się po łożu .forestgril pisze:masz na myśli sanie supportu
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
-
no Powinieneś zamiast rzucać tu funkcjami matematycznymi , bo teoria to jedno a praktyka to drugieforestgril pisze:Obczaję

Dodane 1 minuta 53 sekundy:
Jak już wszystko pomierzysz to zdecydujesz czy remont będzie większy czy tylko kosmetyka
-
Otóż zrobiłem tak jak mi poradziłeś TriStar. Takiego wała!… Sobie przetoczyłem. Strasznie musiałem się namęczyć z metrowym wałkiem prosto ze składu budowlanego i podtrymka ruchoma. Bez tej po czym ki bicie na wałku byłoby tak duże że nic nie dałoby rady toczyć. Ale w końcu osiągnąłem dokładność pewnie poniżej 500 Bo tam gdzie się udało to ładnie błyszczałO I zWoja pod paznokciem czuć nie było. Od tego wałka zrobiłem sobie czujnikiem zegarowym zamontowanym na suporcie pomiar. I rzeczywiście mogę oszacować zużycie Łoża na poniżej 200 mikronów Może być nawet lepiej bo Wałek nie był super dokładnie przytoczony. Natomiast to bicie brało się jeszcze stąd i to jest chyba główny problem tej Tokarki, bo dopiero teraz to zmierzyłem, Że mianowicie bicie na wrzecionie Jest sześć setek.
A to już jest chyba dosyć dużo i co teraz z tym fantem zrobić? To jest chyba łożysko ślizgowe czyli pewnie musiałbym przetoczyć nową Tuleje? A może wiesz że tam jest jednak łożysko kulkowe?
A to już jest chyba dosyć dużo i co teraz z tym fantem zrobić? To jest chyba łożysko ślizgowe czyli pewnie musiałbym przetoczyć nową Tuleje? A może wiesz że tam jest jednak łożysko kulkowe?
-
- Posty w temacie: 63
Może też być wrzeciennik obrócony kątowo względem osi łoża.
Reguluje się to śrubami od strony gitary.
Widać je dopiero po zdjęciu gitary. Może jest jakiś dostęp i bez zdejmowania, ale ja przez wiele lat tego nie znalazłem (w DTRce też nie było). Odkryłem to dopiero jak zdjąłem gitarę.
Widać je dopiero po zdjęciu gitary. Może jest jakiś dostęp i bez zdejmowania, ale ja przez wiele lat tego nie znalazłem (w DTRce też nie było). Odkryłem to dopiero jak zdjąłem gitarę.
-
To ciekawe Atom. Może i tak być! A jeszcze mi potencjalny klient zasugerował, że na wrzecionie są pierścienie zabierakowe i może one zdejmują luz przy zaciśnięciu na łożysku stożkowym. https://www.olx.pl/d/oferta/tokarka-jot ... ro_listing, na którymś tu zdjęciu widać te pierścienie od środka, ale są jeszcze po przeciwnej stronie od wrzeciona. To miałoby sens.
-
Dodane 7 minuty 38 sekundy:
wg zdjęcia
Dodane 7 minuty 1 sekunda:
Nakrętkami tulei regulujesz luz promieniowy ,wg producenta 0,02 mm nie mniejszy bo się zatrze tuleja ,dodatkowo sprawdzić stan łożyska NU 209 ja je wywaliłem bo na wałkach jest mała regulacja zamiast tego łożyska mam założone stożkowe 30209 jest dłuższe o 1 mm
Dodane 2 minuty 34 sekundy:
Zeby regulować luz na tulei trzeba poluzować nakrętkę M8 jest we wrzecienniku z góry na wysokości tulei śruba wchodzi w tuleję i ją rozpręża ,może być taki przypadek że minimalnie luzujesz nakrętkę i luz znika sam .
Dodane 4 minuty 5 sekundy:
wg zdjęcia
Dodane 7 minuty 1 sekunda:
atom1477 pisze: A jeszcze mi potencjalny klient zasugerował, że na wrzecionie są pierścienie zabierakowe i może one zdejmują luz przy zaciśnięciu na łożysku stożkowym
Nakrętkami tulei regulujesz luz promieniowy ,wg producenta 0,02 mm nie mniejszy bo się zatrze tuleja ,dodatkowo sprawdzić stan łożyska NU 209 ja je wywaliłem bo na wałkach jest mała regulacja zamiast tego łożyska mam założone stożkowe 30209 jest dłuższe o 1 mm
Dodane 2 minuty 34 sekundy:
Zeby regulować luz na tulei trzeba poluzować nakrętkę M8 jest we wrzecienniku z góry na wysokości tulei śruba wchodzi w tuleję i ją rozpręża ,może być taki przypadek że minimalnie luzujesz nakrętkę i luz znika sam .
Dodane 4 minuty 5 sekundy:
po poluzowaniu 6 śrub mocujących wrzeciennik do łożaatom1477 pisze:Reguluje się to śrubami od strony gitary

-
atom1477 pisze:Może też być wrzeciennik obrócony kątowo względem osi łoża.
Kiedy to czytałem w listopadzie, to jeszcze nie rozumiałem. Wróciłem, żeby ponarzekać bo mam tarczę +/- 5/7 setek do przodu i do tyłu. Już podnosiłem na kilka milimetrów i próbowałem młotem walić w obudowę, żeby skrzynię przesunąć, ale ani drgnie, bo z przodu zakleszcza się trapezowo do łoża.
A tu taka miła niespodzianka! Śruby z tyłu trzymają. Właśnie bałem się zdejmować gitarę, bo nie widać przez nią żadnych śrub, a widziałem na widełach, że może być. Wielka radość Atom dla mnie, jeszcze raz wielkie dzięki, idę zdejmować gitarę!