Podnosiłem porębę o 200 mm. Klatka z blach =50 szlifowana obustronnie. To samo pod koniem.
Wrzeciennik to na sztywności nie stracił, gorzej z suportem . Jednak robi się już spora wieżyczka.
W założeniu było że po wykonaniu większego gabarytu będzie wyjmowane ale komu się chce
Właśnie obawiam się o sztywność suportu,zwłaszcza ze TUS 25 w porównaniu z Porębą to waga piórkowa wiec i sztywność wyjściowa mniejsza
[ Dodano: 2014-02-01, 16:43 ]
A dziś pierwsze toczenie http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be I pierwszy problem,os X nie trzyma wymiarów.Zbiera 2x więcej niż ma zadane np.ma toczyć wałek z ø 30 na ø 29 a faktycznie toczy na ø 28.Myślę ze to kwesta ustawień,gdzie i co poprawić
Chyba nie bo nadal zbiera za dużo w osi X.Zauważyłem ze jeśli przesuwam suport strzałkami lub w MDI to przesuwa się o prawidłowa odległość a jak puszcze plik czop.ngc kolegi Miki to już za dużo zbiera.
Po w pisaniu w .ini G7 problem znikł.Niestety widzę ze teraz na zadany posuw np. o 5mm przejeżdża 4,3 mm.Gdzie szukać przyczyny,jednak gubi nadal kroki?