Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

porównanie

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

grzegorz0812
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 14
Rejestracja: 14 sty 2019, 17:41

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#161

Post napisał: grzegorz0812 » 15 sty 2019, 20:22

tytan 520 ma przekładnie. tylko że chyba znaczna większość przerabia napęd na 3f.i to przemawia za tym że raczej wybiorę bernardo hobby 500 400v




ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 223
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#162

Post napisał: ABKK » 16 sty 2019, 00:57

Bez sensu dopłacać...

Silnik nowy 0,75 kW kupisz za 150 zł, falownik używany za 250 zł i masz płynną regulacje.
Ja tak przerobiłem moją 520 :)
Mogę nawet gwintować zwykłym gwintownikiemm zamontowanym do konika nie tracąc na mocy silnika.

Co do zdjęć było ich dużo wrzucanych tutaj na forum.
Zmieniłem tylko silnik na 3F i dałem falownik.
Imak szybkozmienny również.
Ostatnio zrobiłem posuw poprzeczny.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 8895
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#163

Post napisał: RomanJ4 » 16 sty 2019, 10:27

grzegorz0812 pisze:
15 sty 2019, 20:22
tytan 520 ma przekładnie. tylko że chyba znaczna większość przerabia napęd na 3f.i to przemawia za tym że raczej wybiorę bernardo hobby 500 400v
Aby gwintować narzynką czy gwintownikiem większym od M10 to już moc napędu bezpośredniego (z silnika z falownikiem) musi mieć co najmniej 1,5kW. Wiem co mówię bo mam napęd 1,1kW BESEL SKh 90-4S1 1,1kW/1380obr/4P
nutool-techmig-kormak-bernardo-itd-to-c ... 71-40.html
frezarko-wiertarka-zx7016-zosia-t21199-750.html
ObrazekObrazek
i muszę zmienić na 2,2kW(taki mam podpięty falownik), bo z gwintowaniem narzynką/gwintownikiem M16 już ciężko(nie mylić z nacinaniem nożem), natomiast wiertło σ27 na 1,1kW idzie dobrze, z ciężkim toczeniem tez nie ma problemu.
Przekładnia we wrzecienniku
Obrazek
pozwala na tym większe wzmocnienie momentu obrotowego (Mo) im mniejsze są obroty, dlatego moc napędu może być niewielka w porównaniu do napędu bezprzekładniowego, a dodanie mocniejszego silnika 3f z falownikiem wektorowym znakomicie jeszcze wzmocni Mo. Atutem większości tokarek z bezpośrednim napędem natomiast jest skrzynka posuwów której popularne tokarki z przekładnią we wrzecienniku zazwyczaj nie mają (lub tylko nawrotnicę).
Obrazek
I choć typowa dla popularnych typów skrzynka posuwów zazwyczaj posiada tylko nawrotnicę i przekładnię ABC (1:1, 2:1, 1:2),
ObrazekObrazek
to jest to jednak spore ułatwienie w czasie obróbki detali bo nie trzeba za każdym razem zmieniać kół gitary.
pozdrawiam,
Roman


grzegorz0812
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 14
Rejestracja: 14 sty 2019, 17:41

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#164

Post napisał: grzegorz0812 » 17 sty 2019, 21:10

noo i kości zostały rzucone !!! .hobby 500 już do mnie jedzie

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 4683
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#165

Post napisał: adam Fx » 17 sty 2019, 21:27

no to pozostaje życzyć by egzemplarz jaki otrzymasz był lepszej jakości :)
liczmy na relacje :) zobacz miedzy innymi czy zamek ma faze czy może jet nieogratowany bicie wrzeciona jak i uchwytu to wiadomo, jak będziesz zdejmował suport do rozkonserwowania strzel pare fotek powierzchni ślizgowych , zobacz współosiowość pinoli konika , przetocz kawałek wałka np fi 30 i zobacz ile stożka na dł.100 a myjąc wrzecienniki napisz czy był piasek w środku i obejrzyj koła czy nie maja wad

Ok to czekamy z niecierpliwością na kuriera :D
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


grzegorz0812
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 14
Rejestracja: 14 sty 2019, 17:41

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#166

Post napisał: grzegorz0812 » 17 sty 2019, 21:42

nie grzesze wiedzą ten zamek to na zabieraku??? no to jak już szybko zareagowałeś to poradź mi odnośnie czujnika ze statywem cosik sobie tam upatrzyłem na allegro za 175 zeta ale nie wiem czy jest wart swej ceny czy nie.linka wstawić nie mogę.a za tokarę wezmę się dopiero za parę dni i to jak czas pozwoli teraz jestem na etapie konstruowania stołu pod nią może się do soboty wyrobię a później przygotować miejsce w warsztacie i dopiero tokara.oczywiście postaram się jakieś zdjęcia wstawić ale na rzetelną ocenę ode mnie nie liczcie totalny laik wiedzy mam tyle co przeczytałem lub obejrzałem przez ostatnie 2 tygodnie.ja zajmuję się spawalnictwem mig tig elektroda a temat z toczeniem pomalutku ogarnę.
pozdrawiam


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Posty: 2788
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#167

Post napisał: strikexp » 17 sty 2019, 22:46

Ja mam statyw za 50zł i jest spoko. Potem to już tylko coraz większa wygoda użytkowania.

Za to czujnik zegarowy warto mieć lepszy, ale nie od razu. Ja swój pierwszy upuściłem i.... dobrze że nie był za ułamek ceny markowego.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 4683
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#168

Post napisał: adam Fx » 17 sty 2019, 23:33

strikexp pisze:Ja mam statyw za 50zł i jest spoko. Potem to już tylko coraz większa wygoda użytkowania.

Za to czujnik zegarowy warto mieć lepszy, ale nie od razu. Ja swój pierwszy upuściłem i.... dobrze że nie był za ułamek ceny markowego.


Jeśli chodzi o duży tani statyw to ja też taki posiadam i powiem szczerze że rzadziej go używam Bo jest mniej sztywny właściwie używam go wtedy tylko kiedy muszę bo mały mnie mogę sięgnąć

A jeżeli chodzi o czujnik zegarowy co miałem tą samą przypadłość więc wolę mieć 3 chińskie i jak go zgniotę opuszczę czy pociągiem o jakąś inną szkodę na przykład zaleje to jest mała strata A powiem szczerze że jeszcze nie zdarzyło mi się chiński czujnik który by jakoś specjalnie oszukiwał
Kolega z YouTube Piotr sosna objął dobrą strategie kupując czujnik zegarowy ponieważ na przykład czujnik na Ali Ekspres który kosztował 20 zł Polsce był już za 80 zł więc on zamiast kupić ten za 80 zł przeznaczył tą kwotę na chiński czujnik wyższej klasy który na Ali Ekspres kosztował 80 zł oczywiście ten z aliekspres w Polsce za 80 kosztował pewnie już około 200 zł

Dodane 10 minuty 56 sekundy:
grzegorz0812 pisze:nie grzesze wiedzą ten zamek to na zabieraku???

Zamek to jest odsadzenie na tarczy na którym siada uchwyt Zresztą niedługo wrzucę filmik z ostatniej części wymiany łożysk Bernardo więc będziesz mógł sobie zobaczyć w jaki sposób przeprowadzam pomiar bicia oraz luzu wrzeciona

Co do twojej rzetelnej oceny to się nie obawiaj jest dużo materiałów poza tym pomożemy Szczególnie że zalecam aby zanim zaczniesz wogóle obrabiać faktycznie dobrze sprawdzić maszynę ponieważ kupiłem się na pewno w internecie więc masz 14 dni na zwrot jest to jednak łatwiejsza opcja niż użerać się na przykład z gwarancją więc Nie zepsuj skrzynię w której przyjdzie maszyna tylko delikatnie Rozpakuj posprawdzaj obrabiarkę i dopiero jak będziesz zadowolony to Możesz spalić skrzynie w piecu

No a dzięki mojej poprzedniej wypowiedzi mniej więcej wiesz co sprawdzić i co głównie Może być wadliwe ogólnie nie Zalecamy w pracy płynem który jest w przekładni nie wiem jak to wyglądało Bernardo ale na przykład wnutoolu nawet Ciężko powiedzieć że to był olej każdym razie zdarzają się opiłki metalu Jaki piasek do odlewów więc lepiej po prostu od razu wymienić i przy okazji ocenić stan przekładni bo w tytanie 750 miałam nie niedoróbka na jednym zębie Poza tym inne podzespoły też będą pokryte takim mazidło konserwującym więc trzeba to po prostu rozebrać i umyć rozpuszczalnikiem i użyć normalnego oleju a tam gdzie trzeba smaru
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1681
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#169

Post napisał: Steryd » 17 sty 2019, 23:38

Możesz tez kupić od kolegi z forum radzieckie bardzo przyzwoite czujniki, za niezgorsze piniondze.
Można?
Morzna!!!


Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#170

Post napisał: Djbakus » 29 sty 2019, 09:55

adam Fx pisze:
17 sty 2019, 21:27
no to pozostaje życzyć by egzemplarz jaki otrzymasz był lepszej jakości :)
Ok to czekamy z niecierpliwością na kuriera :D
Adam Adam !
Ja też zamówiłem Tytan 520, ma być dziś. Może dodam fotki. Dziś na razie tylko czyszczenie wg Twoich rad, ponieważ czasu mało :D

Tym postem chciałem Cię pozdrowić i podziękować za Twoją nieocenioną działalność na YT.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”