Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

porównanie

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
elmer
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 12
Rejestracja: 08 lis 2014, 09:43
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#1

Post napisał: elmer » 02 kwie 2018, 13:17

Witam

Zastanawiam się nad jedną lub drugą tokarką.

Tytan 520:
http://allegro.pl/mtp-tokarka-tytan-520 ... 7ffe51c67c

Tytan 500:
http://allegro.pl/tokarka-stolowa-corma ... 35160.html

Max wymiary toczenia przy 520 są lepsze niż 500. Dodatkowo 520 ma biegi zmieniane mechanicznie a nie elektronicznie więc moment silnika jest cały czas ten sam.

Tokarka będzie miała zastosowanie sporadyczne w warsztacie samochodowym.

Pozdrawiam



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Posty: 4576
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#2

Post napisał: adam Fx » 02 kwie 2018, 13:27

W mojej opinie przewaga przekładni nad potencjometrem znacząca dodatkowo uchwyt 125
Tytan 520 - to mój wybór (mam nutoola to praktycznie to samo więc mogę polecić)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


kivlow
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 13
Posty: 40
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:45
Lokalizacja: Poznań

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#3

Post napisał: kivlow » 05 kwie 2018, 08:42

Hejka - podłączę się pod temat właśnie stoję przed wyborem mtp 520 czy cormak 500 - prędzej czy później będę szedł nią w silnik z falownikiem oraz później napędy (cnc).
No i teraz nie wiem - cormak ma prawdopodobnie bo nie znalazłem zdjęcia w środku enkoder dlatego można sterować obrotami silnika a taki gotowy enkoder miło mieć po przy cnc się przyda do gwintów.
Za to mtp ma przekładnie czyli niby jest trwalsza ale czy jak i tak będę szedł w cnc czy warto w ogóle mieć taką przekładnię ??
W przyszłym tyg muszę coś kupić więc każda rada jest na wagę złota.
Obrabiam pa6 do max fi50 i czasami stal (pręty zbrojeniowe) max fi16.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Posty: 2659
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#4

Post napisał: strikexp » 05 kwie 2018, 11:27

Ale cormak ma pewnie silnik szczotkowy (na falownik jest trochę za tani) a to oznacza że regulacja obrotów polega nie na zmianie częstotliwości ale na ograniczaniu mocy silnika.
Z enkoderem może nie jest to tak dramatyczne bo będzie dodawał mocy pod obciążeniem. Ale i tak myślę że nutool czyli 520 ma dużo więcej siły co przekłada się na możliwość obrabiania dużych średnic.
Ja mam tokarkę mini lathe, czyli krótszą 500 bez enkodera. Przy toczeniu Fi 70 nie dawała rady na wolnych obrotach, musiałem używać noża z węglikiem i pracować na większej prędkości.
W nutoolu czyli 520 tego problemu nie doświadczysz, bo im mniejsze obroty tym większy moment obrotowy z przekładni. Wchodzi w duże średnice jak nóż w masło.
Wybór zależy głównie od tego co będziesz toczył, jak same elementy poniżej fi 50 to można rozważyć Cormaka. Ale jak chcesz toczyć koła pasowe itp to ja bym się nie odważył kupować Cormaka 500.


kivlow
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 13
Posty: 40
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:45
Lokalizacja: Poznań

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#5

Post napisał: kivlow » 05 kwie 2018, 11:38

dostałem info z cormaka że sterowanie obrotami z falownika.
No tylko jak piszesz mtp będzie mieć więcej mocy przy wolnych obrotach a ja chcę jej też używać z przystawką do frezowania w 99% w alu ale to jest związane z wolnymi obrotami i dużą siłą.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Posty: 2659
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#6

Post napisał: strikexp » 05 kwie 2018, 11:59

Niekoniecznie, frezy HSS wymagają dużych sił i małych obrotów. Ale frezy powlekane mogą pracować z dużymi prędkościami i małymi posuwami.
Coś czuję że ten falownik jest czysto marketingowy bo typowy Kowalski nie ma pojęcia jak to sprawdzić. Ciekawe jak wygląda zwrot z takiego powodu hehe.
Zapytaj czy do tej tokarki Cormak są zapasowe szczotki do silnika i czy często trzeba je zmieniać (albo jaki rodzaj silnika tam jest), tylko pisemnie e-mailem żeby był dowód na wszelki wypadek.
Jak nie napiszą wyraźnie że szczotek wcale nie ma, albo że w środku siedzi silnik indukcyjny(ten powinien być) a nie szczotkowy, to olej ich totalnie. Falownik działa tylko z silnikami asynchronicznymi/indukcyjnymi, a do tego sam silnik powinien być trójfazowy(sam falownik może być zasilany jednofazowo).


kivlow
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 13
Posty: 40
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:45
Lokalizacja: Poznań

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#7

Post napisał: kivlow » 05 kwie 2018, 12:59

No i teraz jestem w kropce pan z cormaka potwierdził że silnik indukcyjny sterowany falownikiem.
No i teraz pytanie co lepiej skrzynia mechaniczna czy silnik z falownikiem ???


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 6598
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#8

Post napisał: pukury » 05 kwie 2018, 13:12

Hej.
Odpowiedź trochę " z boku " - najlepsze to mieć przekładnię mechaniczną i falownik.
Falownik o takiej mocy kupisz za 200 pln .
A zawsze masz szerszy zakres regulacji momentu.
Brałbym z przekładnią mechaniczną i po czasie dokupił falownik.
Decyzję musisz sam podjąć .
pzd.
rebeliant


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Posty: 2659
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#9

Post napisał: strikexp » 05 kwie 2018, 13:21

Skrzynka mechaniczna jak się zużyje to będzie kosztowała majątek. Natomiast nie wiadomo co Cormak ma w środku, tylko paski czy też jakieś zębatki od posuwów itp
Tutaj jak pisałem, powinno decydować to co chcesz toczyć. Ta ze skrzynią mechaniczną lepiej sobie poradzi z dużymi średnicami ale jest droższa w długotrwałej eksploatacji i ma mniejszą dokładność ustawiania obrotów.
Oczywiście dodanie falownika do tej ze skrzynią mechaniczną robi z niej maszynkę że hoho :mrgreen:


kivlow
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 13
Posty: 40
Rejestracja: 27 cze 2014, 10:45
Lokalizacja: Poznań

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#10

Post napisał: kivlow » 05 kwie 2018, 13:42

czyli wszystko jasne mtp tytan 520 + na zimę falownik z silnikiem 1-1.5kw i tyle a jak czas pozwoli to na osie xy nema23 ;P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”