Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

porównanie

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1608
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#181

Post napisał: rc36 » 17 maja 2019, 12:29

Wygląda że coraz gorsza jest jakość wykonania tych tokarek stołowych. Nakrętkę posuwu poprzecznego trzeba wycisnąć żeby wysunąć górną płytę suportu.




staneley
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#182

Post napisał: staneley » 19 maja 2019, 22:30

rc36 pisze:
17 maja 2019, 12:29
Wygląda że coraz gorsza jest jakość wykonania tych tokarek stołowych.

Oględzin ciąg dalszy.
Rozebrałem na części i umyłem cały element który jeździ po łożu . Łoże jest szlifowane i jest ok ,ale suport wzdłużny jest do skrobania i to będzie dużo skrobania . Opierał się o łożę w trzech punktach po ok 1 może 2 cm kwadratowe . Tak na szybko to położyłem papier ścierny 240 na łoże i na naftę trochę go dotarłem . Plamy styku powierzchni dość znacznie się powiększyły , ale suport był jechany gumówką i będzie przy nim sporo pracy. Suport poprzeczny jest w miarę . Nasmarowałem wszystko i poskładałem do kupy. Niestety jakość odlewów jest fatalna , co widać na fotkach, do tego w zagłębieniach piasek odlewniczy. Pytanie do użytkowników takiej tokarki ,czy u Was też zdarzały się tak duże ubytki w odlewach?
Przejrzałem wątek Kamyka i wydaje mi się że w jego tokarce części są jakby trochę lepsze , nawet nakrętki śrub pociągowych nie są z żeliwa.
Następnie odkręciłem pokrywę skrzynki wrzeciona , olej wydawał się czysty , ale w zakamarkach odlewu jest widoczny piach . Postanowiłem jednak na chwile uruchomić tokarkę ,żeby zobaczyć co ona utoczy . W duralu nawet ładnie toczy i prosto , na odcinku 50 mm wyszło mi na mikrometr 0,02 mm stożka , co wydaje mi się wynikiem bardzo dobrym . Klasa też jest nie zła , gorzej jest przy toczeniu czoła , ale przynajmniej jest prostopadłość. Bicie w szczękach twardych na przeszlifowanym wałku to 0,06 mm , co jak na chiński uchwyt jest nie źle.
Jak widać geometria jest w miarę , nie wiem jeszcze jak konik, Wiem natomiast ,że czeka mnie mycie całej skrzynki wrzeciona , co mnie martwi , bo nie chciałem jej rozbierać .
Co byście proponowali w takiej sytuacji : wyciągać wszystkie koła zębate i łożyska ,czy spróbować umyć to bez rozbierania?
I jeszcze jedno , element podtrzymujący śrubę napędową posuwu wzdłużnego jest wypraską z tworzywa sztucznego , jak to zobaczyłem to mi ręce opadły.
Niestety jest jakiś problem wgrywaniem zdjęć.

Awatar użytkownika

Pirat
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 14
Posty: 438
Rejestracja: 12 lut 2017, 14:28
Lokalizacja: Lódź

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#183

Post napisał: Pirat » 19 maja 2019, 22:52

Co do odlewów to akurat w nutoolu 550 nie jest źle. Ja nie wyjmowałem trybów z wrzeciennika tylko płukałem olejem napędowym tak długo aż był w miarę czysty, na koniec zalałem czysty olej. Łożyskowanie śruby pociągowe jest z prawej strony na plastiku, ale to rozwiązanie się sprawdza i nic się z tym nie dzieje.


Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 16
Posty: 986
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#184

Post napisał: Avalyah » 20 maja 2019, 01:57

staneley pisze:jest wypraską z tworzywa sztucznego , jak to zobaczyłem to mi ręce opadły.

A jakie to ma znaczenie? Ten element nie przenosi żadnych sił.


staneley
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#185

Post napisał: staneley » 20 maja 2019, 14:37

Obrazek Dzisiaj udało się wrzucić zdjęcia, przy radiowym internecie czasami tak się dzieje . Obrazek

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Posty: 4576
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#186

Post napisał: adam Fx » 20 maja 2019, 16:13

staneley pisze:przy radiowym internecie czasami tak się dzieje
że po wysłaniu zdjęć brakuje w odlewach części metalu? zaginęła w eterze? :)
cześć suportu to jeszcze jako tako
ale oprawa korby eehhhh - chińczyk wyjmujący odlew "aaaa to tu się schował wodzik którego nie zamontowaliśmy w poprzednim egzemplarzu hmmm jak on wpadł do formy hmmm "
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Pirat
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 14
Posty: 438
Rejestracja: 12 lut 2017, 14:28
Lokalizacja: Lódź

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#187

Post napisał: Pirat » 20 maja 2019, 17:35

Ten niedolany badziew przy korbce do zwrotu gwarancyjnego. W nutoolu potrafili to zrobić gładziutko i jeszcze pochromować.


staneley
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#188

Post napisał: staneley » 20 maja 2019, 21:53

Pirat pisze:
20 maja 2019, 17:35
Ten niedolany badziew przy korbce do zwrotu gwarancyjnego. W nutoolu potrafili to zrobić gładziutko i jeszcze pochromować.
Pytanie tylko czy zechcą wymienić tę jedną część . W sumie nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby zapytać . Jutro wyślę emaila z zapytaniem.


Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 16
Posty: 986
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#189

Post napisał: Avalyah » 20 maja 2019, 22:18

No ta korbka masakra. Element supportu podobnie i u mnie wygląda. Z tym, że on też chyba akurat żadnych sił nie przenosi, więc skoro tego nie widzisz to nie ma problemu.


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 784
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#190

Post napisał: atlc » 22 maja 2019, 17:58

staneley pisze:Jutro wyślę emaila z zapytaniem.

Tylko to nie trzeba pytać czy wymienią tylko oczekiwać wymiany.

Klient: Mogę prosić o wymianę tego g*wna?
Sprzedawca: Nie:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”