Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

porównanie

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Posty: 4576
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#171

Post napisał: adam Fx » 29 sty 2019, 14:47

Dzięki :) oby ten przybywający egzemplarz by jak najlepszy i by służył latami ;)


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Mieciu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 16 lut 2010, 11:56
Lokalizacja: Białystok

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#172

Post napisał: Mieciu » 22 lut 2019, 11:08

Dzień dobry

Czy właściciele 520stki mogliby zmierzyć jej realne wymiary?
Wszystkie opisy producenta podają raczej rozmiar skrzynki opakowania (1200 x 500 x 550 mm)
W nowym domu planuję zagospodarować część niedużej kotłowni 270x130 i nie wiem czy blat 150x60 wystarczy na takie stanowisko.
Rozważam jeszcze opcję na ścianie w garażu, ale pewnie rodzina przegłosuje tam miejsce na rowery/sprzęty ogrodowe...

Z góry dziękuję za odpowiedź


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15
Posty: 1260
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#173

Post napisał: rdarek » 22 lut 2019, 11:22

Mieciu pisze:
22 lut 2019, 11:08
blat 150x60 wystarczy na takie stanowisko.
Mam LD 550 to są podobne tokarki. Tak taki blat wystarczy.
Jednak przy ustawianiu tokarki musisz brać pod uwagę, że długość tokarki wynosi około 110cm z prawej strony tokarki powinieneś zostawić nie mniej niż 20cm miejsca na ewentualne zdjęcie konika. Natomiast z lewej tylko na otworzenie drzwiczek żeby dostać się do kół zmianowych potrzeba minimum 40cm
Pomiary wykonane z natury :wink: .


Mieciu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 16 lut 2010, 11:56
Lokalizacja: Białystok

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#174

Post napisał: Mieciu » 22 lut 2019, 13:11

rdarek pisze:
22 lut 2019, 11:22
Mam LD 550 to są podobne tokarki. Tak taki blat wystarczy.
Jednak przy ustawianiu tokarki musisz brać pod uwagę, że długość tokarki wynosi około 110cm z prawej strony tokarki powinieneś zostawić nie mniej niż 20cm miejsca na ewentualne zdjęcie konika. Natomiast z lewej tylko na otworzenie drzwiczek żeby dostać się do kół zmianowych potrzeba minimum 40cm
Pomiary wykonane z natury :wink: .
:-) Dziękuję za odpowiedź
Wolnego miejsca zostaje mi ok 190x130 z czego stół zajmie 150x60. Wychodzi więc na styk licząc po 40cm zapasu z każdej strony.
Planowałem jeszcze gdzieś tam upchać małą szlifierkę i wiertarkę kolumnową i nie byłem pewien czy się pomieszczę.


staneley
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#175

Post napisał: staneley » 03 maja 2019, 07:58

Witam , chciałbym zapytać tych co kupowali tę tokarkę w MPT , jaki jest czas oczekiwania . Na stronie MPT jest informacja , że czas wysyłki to 30 dni ,a w przypadku pobrania to ,aż do 70 dni roboczych . Chciałbym mieć tokarkę nie wcześniej niż za try tygodnie bo w tej chwili robię remont w garażu , ale też nie później niż na koniec czerwca.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Posty: 4576
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#176

Post napisał: adam Fx » 03 maja 2019, 10:39

To pytanie jest raczej do sprzedawcy i raczej z nim trzeba się umówić bo nawet jeśli ma na magazynie to przecież możesz się dogadać żeby wysłał ją za trzy tygodnie w moim wypadku sprawa rozstrzygnęła się w ciągu tygodnia
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 16
Posty: 986
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#177

Post napisał: Avalyah » 03 maja 2019, 10:45

W moim przypadku po tym, jak zapytałem ich o kilka rzeczy przyszła do mnie paleta 3 dni później (mimo, że nie zamawiałem wcale nic). Koniec końców została :P Także zadzwoń i zapytaj.


staneley
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#178

Post napisał: staneley » 15 maja 2019, 20:28

No i przyjechała. Zakupu dokonałem w poniedziałek, a w środę o trzynastej był już kurier. Jeszcze nic nie sprawdzałem bo nie miałem kiedy. Dobrze że na forum jest sporo informacji o tych tokarkach, trochę poczytałem i mniej więcej wiem jak się do tego zabrać. Jak ją posprawdzam to napiszę jaki mi się trafił egzemplarz.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Posty: 4576
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#179

Post napisał: adam Fx » 15 maja 2019, 20:53

staneley pisze:Jak ją posprawdzam to napiszę jaki mi się trafił egzemplarz.
Super :wink:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


staneley
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#180

Post napisał: staneley » 17 maja 2019, 12:04

Obrazek Po wstępnych oględzinach nie jestem zbytnio podbudowany . Bicie na tarczy zabierakowej jest minimalne ok 0,01 do 0,02 zarówno osiowe jak i promieniowe i na razie dobre informacje się kończą, nie wiem jak jest ustawione wrzeciono względem suportu wzdłużnego i jak jest ustawiony konik bo nie założyłem uchwytu i nie będę zakładał do puki jej nie umyję . Niestety tokarka wygląda jak by ją polano jakimś mazidłem i posypano piaskiem . Piasek jest wszechobecny, nie wiem czy to piach odlewniczy ,czy pył z obróbki żeliwa na sucho. Odkręciłem imak i wyglądał jak by był siekierą ciosany . Na szczęście mam dostęp do frezarki CNC więc sam go sobie poprawiłem, bo nóż w takim imaku na pewno by drżał a o zamocowaniu wytacza to można zapomnieć. Wiem jak wygląda chińska dokładność bo mam wiertarkę stołową chińską za 300 zł , ale nie sądziłem ,że w maszynie za 4000 zł. Będzie to samo. Element sanek górnych ,który się obraca do toczenia krótkich stożków , nie przylega do powierzchni na której leży , bo jest krzywy i się kolebocze, na dodatek wiesza się na trzpieniu centrującym . Wezmę go do siebie do roboty to mi kolega przeszlifuje a trzpień wybiłem i go obniżę. Powierzchnie posuwu poprzecznego są ok , ale listwa w jaskółczym ogonie nadaje się tylko na złom . Jest krzywa ,pomimo ,że szlifowana ( chyba chiński szlifierz nie wie co to wyrównywanie ściernicy bo jest widoczny gołym okiem garb) , a otwory pod śruby dociskające są przestawione.
Jak ją umyję i nasmaruję , umyję skrzynkę przekładni wrzeciona , bo jeszcze tam nie zaglądałem , to założę uchwyt . Wtedy dopiero spróbuję coś wytoczyć .
No cóż , wygląda na to ,że żeby oczekiwać jakiegoś standardu to trzeba by kupić Optimum 2506, bo to tokarka tej samej klasy , ale kosztuje dwa razy tyle.
Nie wiem może ja mam trochę inne podejście do standardów jakości , bo na co dzień produkuję części do maszyn dla niemieckiego odbiorcy, a może trafił mi się jakiś felerny egzemplarz.
I jeszcze moje pytanie : jak zdjąć suport poprzeczny . Odkręciłem już wszystko ale blokuje mi nakrętka śruby pociągowej ,czy da się to wyjąć bez jej wybicia?
A na zdjęciu imak taki jak przyjechał z tokarką , a drugie zdjęcie to jak już go pop Obrazek rawiłem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”