tokarka 2 tsb

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

tata1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 07 lip 2017, 12:37
Lokalizacja: Tarnów

Re: tokarka 2 tsb

#111

Post napisał: tata1 » 11 paź 2018, 13:39

rc36 pisze:
10 paź 2018, 21:05
Znaleźć gotową śrubę 8zw/1" to będzie nie lada wyczyn, chyba pozostaje wytoczyć taką śrubę.
Kurczę będzie faktycznie problem, znaleźć tą nakrętkę. Znalazłem już nakrętkę 7/8 ze skokiem 5 i 6, ale z 8 to chyba nie osiągalne.



Tagi:

Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1522
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: tokarka 2 tsb

#112

Post napisał: rc36 » 11 paź 2018, 13:52

Idź z tą śrubą pociągową do tokarza i daj wytoczyć nową nakrętkę z brązu, gwint 8zw/cal można wytoczyć nawet na tokarce stołowej.


tata1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 07 lip 2017, 12:37
Lokalizacja: Tarnów

Re: tokarka 2 tsb

#113

Post napisał: tata1 » 16 paź 2018, 21:16

Tak, zamówię u tokarza, ale niestety z brązu to ciężko będzie potem przymocować nakrętkę, a raczej jej dwie połówki do uchwytów trzymających. Pewnie to oryginalnie było całe odlewane z brązu. Ja chcę zrobić to na nakrętce stalowej bo przetnę na pół i potem przyspawam do stalowych uchwytów które zrobię z płaskowników 10x20mm. Tak to sobie wyobrażam, a jak jest w oryginale w 2TSB to nie wiem bo nie widziałem.

Na obrazku patent załączania nakrętki z jakiejś tokarki, w 2 TSB też jest chyba podobnie, bo mam otwory w suporcie w które wchodzą śruby trzymające
Obrazek

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1522
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: tokarka 2 tsb

#114

Post napisał: rc36 » 16 paź 2018, 22:08

Stalowa nakrętka będzie niszczyła śrubę, o wiele lepszy materiał na dzieloną nakrętkę to żeliwo które można bez problemu spawać ze stalą.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 8624
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: tokarka 2 tsb

#115

Post napisał: RomanJ4 » 17 paź 2018, 01:00

Nakrętkę (brązową) robisz z kołnierzami na obu końcach w rozstawie szerokości łap, łapy rozwiercasz tak by nakrętka weszła bez luzów (zwłaszcza wzdłużnym), i wklejasz w ją łapy(albo przykręcasz śrubkami jak niżej jeśli się da). Rozcinasz, lub wklejasz już rozcięte połówki.
Obrazek ObrazekObrazek
kołnierze są po to by nakrętka pod obciążeniem się nie przesuwała w łapach.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

paweł.czaczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 07 gru 2018, 16:25

Re: tokarka 2 tsb

#116

Post napisał: paweł.czaczyk » 10 gru 2018, 12:52

Czy ktos posiada DTR do tej tokarki ?
Posiadam właśnie takową i brakuje kilka częsci a chciałbym ją odbudować

z góry dziekuje
PAWEŁ

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1623
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: tokarka 2 tsb

#117

Post napisał: pioterek » 10 gru 2018, 17:16

Tak, proszę zrobić zdjęcia, bo jestem ciekawy jak ta tokarka wygląda, i jeszcze wskazać miejsca o których jest napisane, że "brakuje kilka częsci " to pomyślimy czym to można by załatać. W jakim zakresie miałaby być odbudowana. A te DTR-ki to nie wiem czy są w stanie pomóć w dorabianiu części.

Awatar użytkownika

paweł.czaczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 07 gru 2018, 16:25

Re: tokarka 2 tsb

#118

Post napisał: paweł.czaczyk » 15 gru 2018, 12:08

Tak naprawdę to brakuje: panewek bo te są zajechane, flanszy która trzyma uchwyt tokarski fi 160, walek przy wieszaku silnika musze dorobic bo ktos przyspawal kolo pasowe i przy demontazu musialem zniszczyc ta koncowke walka ( to jest najmniejszy problem dorobic) , no i brakuje paru kółek przy gitarze no ale najpierw chce uruchomić żeby można było manualnie już toczyć i wtedy będę chciał odbudować te posuwy automatyczne
Prosił bym o tą dtr- ke to niej na meil pawisoft@pawisoft.pl
Z góry dzięki
Widziałem że ktoś dorabial te panewki ... można by było dorobic takie same jeszcze raz ? Jak tak to ja materiał mogę załatwić Obrazek

Dodane 5 minuty 58 sekundy:
Obrazek

Dodane 11 minuty 5 sekundy:
Obrazek

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22
Posty: 1623
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: tokarka 2 tsb

#119

Post napisał: pioterek » 16 gru 2018, 09:44

Napisałem szczegółową odpowiedź i jakoś poleciała w kosmos, a więc teraz w proponuję przeczytać temat od początku i wyciągnąć wnioski.


Autor tematu
golot
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 21
Posty: 77
Rejestracja: 12 lis 2012, 21:59
Lokalizacja: Szczytno

Re: tokarka 2 tsb

#120

Post napisał: golot » 17 gru 2018, 00:54

kurczaki chłopy ja mam kilka części do 2 TSb
chętnie się pozbędę , ale brak mi też co nieco

jak by ktoś potrzebował mam do oddania łoże. wrzeciennik , i może jakieś drobnice ,
a szukam kuł pasowych na pas płaski do niej (mam na zmianę koła na paski klinowe)

pozdro golot

ps DTRkę tez mam gdzieś
poproszę o kontakt (adres email) na priv jak ktoś potrzebuje

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”