Kurczę będzie faktycznie problem, znaleźć tą nakrętkę. Znalazłem już nakrętkę 7/8 ze skokiem 5 i 6, ale z 8 to chyba nie osiągalne.
tokarka 2 tsb
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Re: tokarka 2 tsb
Tak, zamówię u tokarza, ale niestety z brązu to ciężko będzie potem przymocować nakrętkę, a raczej jej dwie połówki do uchwytów trzymających. Pewnie to oryginalnie było całe odlewane z brązu. Ja chcę zrobić to na nakrętce stalowej bo przetnę na pół i potem przyspawam do stalowych uchwytów które zrobię z płaskowników 10x20mm. Tak to sobie wyobrażam, a jak jest w oryginale w 2TSB to nie wiem bo nie widziałem.
Na obrazku patent załączania nakrętki z jakiejś tokarki, w 2 TSB też jest chyba podobnie, bo mam otwory w suporcie w które wchodzą śruby trzymające

Na obrazku patent załączania nakrętki z jakiejś tokarki, w 2 TSB też jest chyba podobnie, bo mam otwory w suporcie w które wchodzą śruby trzymające

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Stalowa nakrętka będzie niszczyła śrubę, o wiele lepszy materiał na dzieloną nakrętkę to żeliwo które można bez problemu spawać ze stalą.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Nakrętkę (brązową) robisz z kołnierzami na obu końcach w rozstawie szerokości łap, łapy rozwiercasz tak by nakrętka weszła bez luzów (zwłaszcza wzdłużnym), i wklejasz w ją łapy(albo przykręcasz śrubkami jak niżej jeśli się da). Rozcinasz, lub wklejasz już rozcięte połówki.

kołnierze są po to by nakrętka pod obciążeniem się nie przesuwała w łapach.

kołnierze są po to by nakrętka pod obciążeniem się nie przesuwała w łapach.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 2
Czy ktos posiada DTR do tej tokarki ?
Posiadam właśnie takową i brakuje kilka częsci a chciałbym ją odbudować
z góry dziekuje
PAWEŁ
Posiadam właśnie takową i brakuje kilka częsci a chciałbym ją odbudować
z góry dziekuje
PAWEŁ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 40
Tak, proszę zrobić zdjęcia, bo jestem ciekawy jak ta tokarka wygląda, i jeszcze wskazać miejsca o których jest napisane, że "brakuje kilka częsci " to pomyślimy czym to można by załatać. W jakim zakresie miałaby być odbudowana. A te DTR-ki to nie wiem czy są w stanie pomóć w dorabianiu części.
-
- Posty w temacie: 2
Tak naprawdę to brakuje: panewek bo te są zajechane, flanszy która trzyma uchwyt tokarski fi 160, walek przy wieszaku silnika musze dorobic bo ktos przyspawal kolo pasowe i przy demontazu musialem zniszczyc ta koncowke walka ( to jest najmniejszy problem dorobic) , no i brakuje paru kółek przy gitarze no ale najpierw chce uruchomić żeby można było manualnie już toczyć i wtedy będę chciał odbudować te posuwy automatyczne
Prosił bym o tą dtr- ke to niej na meil [email protected]
Z góry dzięki
Widziałem że ktoś dorabial te panewki ... można by było dorobic takie same jeszcze raz ? Jak tak to ja materiał mogę załatwić
Dodane 5 minuty 58 sekundy:

Dodane 11 minuty 5 sekundy:

Prosił bym o tą dtr- ke to niej na meil [email protected]
Z góry dzięki
Widziałem że ktoś dorabial te panewki ... można by było dorobic takie same jeszcze raz ? Jak tak to ja materiał mogę załatwić

Dodane 5 minuty 58 sekundy:

Dodane 11 minuty 5 sekundy:

-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 32
kurczaki chłopy ja mam kilka części do 2 TSb
chętnie się pozbędę , ale brak mi też co nieco
jak by ktoś potrzebował mam do oddania łoże. wrzeciennik , i może jakieś drobnice ,
a szukam kuł pasowych na pas płaski do niej (mam na zmianę koła na paski klinowe)
pozdro golot
ps DTRkę tez mam gdzieś
poproszę o kontakt (adres email) na priv jak ktoś potrzebuje
chętnie się pozbędę , ale brak mi też co nieco
jak by ktoś potrzebował mam do oddania łoże. wrzeciennik , i może jakieś drobnice ,
a szukam kuł pasowych na pas płaski do niej (mam na zmianę koła na paski klinowe)
pozdro golot
ps DTRkę tez mam gdzieś
poproszę o kontakt (adres email) na priv jak ktoś potrzebuje