Stół obrotowy.

Budowa od podstaw.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
grawer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 257
Rejestracja: 25 maja 2010, 15:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Stół obrotowy.

#1

Post napisał: grawer » 23 maja 2020, 10:49

Witam z nowym tematem.
Od jakiegoś czasu chodził po głowie temat stołu obrotowego do frezarki.
Kompletowałem materiały. Mam rysunki z netu. Pogląd jakiś jest, teraz dostosować do swoich potrzeb i możliwości.
Teraz pytanie do znawców tematu.
W oryginale jest przełożenie 1:40 jako najbardziej typowe. Ślimacznica jest mała bo ma 40 zębów. Myślę o zastosowaniu ślimacznicy o 80 zębach. Średnica będzie większa, zębów więcej, więc dokładność ustawienia powinna być
dokładniejsza. Skutek tego jednak jest taki że trzeba będzie kręcić razy dwa. Ma być przystosowana do zabudowy napędu krokowego. Więc problem kręcenia to problem silnika. Pewne zmiany trzeba będzie tylko wprowadzić w programie. W tej chwili jestem na tym etapie. Jednocześnie robię sterowanie silnikiem krokowym. Płytka gotowa. Procesor będzie w przyszłym tygodniu. Reszta jest w szufladzie. :lol:
Czy dobrze rozumuję z tą ślimacznicą?

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek




kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 12969
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Stół obrotowy.

#2

Post napisał: kamar » 23 maja 2020, 12:02

grawer pisze:
23 maja 2020, 10:49
Czy dobrze rozumuję z tą ślimacznicą?
Nie do końca. Dokładność pozycjonowania to nie ilość zębów a brak luzów między ślimakiem a ślimacznicą. A to proste do osiągnięcia nie jest jak to ma być oś obrotowa a nie podzielnica pozioma z zaciskiem.
:)


Autor tematu
grawer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 257
Rejestracja: 25 maja 2010, 15:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Stół obrotowy.

#3

Post napisał: grawer » 23 maja 2020, 12:55

Na to mam sposób. Widziałem działanie stołu podziałowego niemieckiej firmy. Sprytnie rozwiązano kasowanie luzu. Chce to zastosować u siebie. Jest to do zrobienia domowym sposobem. Jednocześnie chcę by szybko rozpinać napęd i móc obracać samą płytką stołu (tą częścią okrągłą) ręcznie .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3610
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Stół obrotowy.

#4

Post napisał: tuxcnc » 23 maja 2020, 12:57

kamar pisze:
23 maja 2020, 12:02
grawer pisze:
23 maja 2020, 10:49
Czy dobrze rozumuję z tą ślimacznicą?
Nie do końca. Dokładność pozycjonowania to nie ilość zębów a brak luzów między ślimakiem a ślimacznicą. A to proste do osiągnięcia nie jest jak to ma być oś obrotowa a nie podzielnica pozioma z zaciskiem.
Teoretycznie przekładnia o większym przełożeniu powinna być dokładniejsza - ma mniejsze zęby i łagodniejszy kąt ślimaka.
W praktyce może być różnie.


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5571
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Stół obrotowy.

#5

Post napisał: IMPULS3 » 23 maja 2020, 13:30

grawer pisze: temat stołu obrotowego do frezarki.

Ja zrobilem sobie coś takiego jak w ponizszym filmiku i sobie chwalę takie rozwiązanie bo mam jednocześnie możliwosć mocowania jej w pionie i poziomie.
Kiedy wieje wiatr zmian, jedni budują mury, a inni budują wiatraki,'' przysłowie chińskie


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6742
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Stół obrotowy.

#6

Post napisał: pukury » 23 maja 2020, 13:42

Hej.
A ja jak zwykle reklamuję -
http://www.worldofward.com/rotarycontroller/
Kompletny projekt - sprawdzony.
Warto poczytać.
pzd.
Mane Tekel Fares


Autor tematu
grawer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 257
Rejestracja: 25 maja 2010, 15:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Stół obrotowy.

#7

Post napisał: grawer » 23 maja 2020, 22:17

Znam tą stronę. Na niej między innymi się wzoruję. Na stronie angielskiej znalazłem bardziej przyjazne PCB do wykonania w warunkach domowych. Szersze ścieżki.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6742
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Stół obrotowy.

#8

Post napisał: pukury » 23 maja 2020, 22:51

Hej.
Fakt - na cnczone jest kilka projektów PCB .
Zrobiłem oczywiście po swojemu :mrgreen:
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

MrWaski
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 54
Rejestracja: 26 sty 2020, 10:16
Lokalizacja: Słocina

Re: Stół obrotowy.

#9

Post napisał: MrWaski » 24 maja 2020, 08:13

grawer pisze:
23 maja 2020, 12:55
Na to mam sposób. Widziałem działanie stołu podziałowego niemieckiej firmy. Sprytnie rozwiązano kasowanie luzu. Chce to zastosować u siebie. Jest to do zrobienia domowym sposobem. Jednocześnie chcę by szybko rozpinać napęd i móc obracać samą płytką stołu (tą częścią okrągłą) ręcznie .
Możesz w dwóch słowach uchylić rąbka tajemnicy? Na czym polega to sprytne rozwiązanie kasowania luzu?


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 12969
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Stół obrotowy.

#10

Post napisał: kamar » 24 maja 2020, 08:37

Pewnie ślimak dociskany sprężyną do ślimacznicy. Mam tak na ostrzałce.
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”