Spawanie tig aluminium - Problem

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
Cubson94
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 12
Rejestracja: 12 maja 2013, 14:14
Lokalizacja: Białystok

Spawanie tig aluminium - Problem

#1

Post napisał: Cubson94 » 12 maja 2013, 14:18

Witam ostatnio zakupiłem sobie tiga 200A AC/DC. Stal spawa mi się bardzo dobrze, problem polega przy spawaniu aluminium. Chodzi o to że gdy do rozgrzanego materiału przyłożę drut to nie zostaje on na meteriale spawanym tylko robi się jak by kropla która zwisa z druta i przyklei się dopiero gdy trochę ostygnie. W czym jest problem ? Drut jest do spawania aluminium.



Tagi:

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1319
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#2

Post napisał: Alvar4 » 12 maja 2013, 17:12

Dziwne objawy podajesz. A materiał spawany rozgrzewasz aż zrobi Ci się płynne jeziorko?
Obrazek


Autor tematu
Cubson94
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 12
Rejestracja: 12 maja 2013, 14:14
Lokalizacja: Białystok

#3

Post napisał: Cubson94 » 12 maja 2013, 18:57

Właśnie materiał spawany nie chce rozgrzewać się do płynnego jeziorka przy spawaniu DC nie ma z tym problemu a na AC gdy chce spawać aluminium materiał spawany się nie rozgrzewa a topiony drut można porównać do podpalonego kawałka plastiku czyli jak go przykładam do rozgrzanego miejsca to robi się kropelka na drucie spawalniczym i nie przykleja się na początku do materiału spawanego. Próbowałem nawet na 200A i aluminium nie chce się rozpuszczać
Dodam tylko że elektrodę nietopliwą mam czerwoną


BOILER
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2013, 08:32
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: BOILER » 12 maja 2013, 19:34

Do aluminium przeznaczona jest elektroda zielona .

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#5

Post napisał: cnccad » 12 maja 2013, 19:40

a jak masz bieguny ustawione w uchwycie :?:
Niby to jest AC ... ale biegunowość trzeba zachować , szczególnie przy inwertorach gdzie elektroda może się rozgrzewać mocniej niż materiał.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
Cubson94
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 12
Rejestracja: 12 maja 2013, 14:14
Lokalizacja: Białystok

#6

Post napisał: Cubson94 » 12 maja 2013, 19:46

przewód masowy wpięty w +. Jest łuk pali się normalnie elektroda nietopliwa rozgrzana do czerwoności a materiał spawany nie chce się rozgrzewać i topić. Wiem że przeznaczona jest elektroda zielona ale na czerwonej też przecież powinno jako tako spawać.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#7

Post napisał: cnccad » 12 maja 2013, 19:49

hm ... dziwne. Skoro elektroda jest czerwona to prąd osiągasz jakiś tam.
Więc może spawasz pulsem a nie AC.
A co to za urządzenie :?:
zamieniałeś bieguny :?:
jaka średnica elektrody i jaka grubość materiału :?:

a może że elektroda jest czerwona a nie prawie biała :?: może za mały prąd ...
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, 19:54 przez cnccad, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
Cubson94
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 12
Rejestracja: 12 maja 2013, 14:14
Lokalizacja: Białystok

#8

Post napisał: Cubson94 » 12 maja 2013, 19:54

Spawam pulsem a nie AC chodzi Ci że spawam DC ? Nie spawając aluminium przełączam na AC. Jeśli przewód pasowy wepnę w - to nie zajarza się łuk elektryczny skacze tylko iskra.
To te urządzenie : http://www.4weld.pl/p3233,pirotec-sitac ... ertor.html

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#9

Post napisał: cnccad » 12 maja 2013, 20:01

Cubson94 pisze:Spawam pulsem a nie AC chodzi Ci że spawam DC ? Nie spawając aluminium przełączam na AC.
spawanie pulsem alu ... to nie bardzo.
PULS służy głównie do spawania DC , do tego by nie przegrzewać stali np.
AC ... do aluminium.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


BOILER
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2013, 08:32
Lokalizacja: Szczecin

#10

Post napisał: BOILER » 12 maja 2013, 20:05

Jeśli wiesz że zielona , to czemu używasz czerwonej ,przeznaczonej do stali :shock: ? Zamień elektrodę sprawdź bieguny . Potem napisz jak ci poszło.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”