Spawanie tig aluminium - Problem

Spawalnictwo i obróbka cieplna
Awatar użytkownika

spaw-man
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 19
Rejestracja: 23 sty 2013, 19:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#21

Post napisał: spaw-man » 12 maja 2013, 21:03

Dokładnie podaj grubość materiału. Spróbuj na początku roztopić alu do postaci płynnej aby sie sie rozpłyneło bez dodawania drutu. Bedziesz wiedział jak długo musisz czekać. Spawaj w AC ale bez pulsu. Z pulsem dłużej musisz nagrzewać.


SPAW-MAN spawanie , usługi spawalnicze Wrocław
www.spaw-man.pl

Tagi:


BOILER
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2013, 08:32
Lokalizacja: Szczecin

#22

Post napisał: BOILER » 12 maja 2013, 21:14

Spaw man , były instruktor spawalnictwa ,właściciel (pracownik ) ? firmy spawalniczej pisze,że torowaną czerwoną elektrodą spawa się aluminium . Ręce opadają.
Uniwersalne są elektrody złota , szara i niebieska , a nie czerwona lub zielona.
Spadam,cześć .

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#23

Post napisał: cnccad » 12 maja 2013, 21:21

nie uzyskasz dobrej jakości złącza , ale materiał się będzie topił.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Awatar użytkownika

spaw-man
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 19
Rejestracja: 23 sty 2013, 19:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#24

Post napisał: spaw-man » 12 maja 2013, 21:23

Nie pisze ze torowaną elektrodą spawa sie alu bo sam używam zielonej. Tylko pisze ze czerwoną też mu wyjdzie! Bo próbowałem czerwoną spawac alu.
SPAW-MAN spawanie , usługi spawalnicze Wrocław
www.spaw-man.pl


lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1376
Rejestracja: 30 cze 2008, 21:10
Lokalizacja: szczecin

#25

Post napisał: lukadyop » 12 maja 2013, 21:44

BOILER pisze:Spaw man , były instruktor spawalnictwa ,właściciel (pracownik ) ? firmy spawalniczej pisze,że torowaną czerwoną elektrodą spawa się aluminium . Ręce opadają.
Uniwersalne są elektrody złota , szara i niebieska , a nie czerwona lub zielona.
Spadam,cześć .


Chłopie NIE pi***ol GŁUPOT, ty spawałeś alu chyba 15 ale minut wypróbuj najpierw i gadaj.


Widzę ze jesteś ze Szczecina wpadnij do mnie do warsztatu po 20 maja to ci udowodnię, napisz na PW swój nr tel. to się umówimy no chyba że leszczysz.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#26

Post napisał: cnccad » 12 maja 2013, 21:49

spokojnie ... nie ma co się denerwować.
topić materiał będzie , spoina wyjdzie nie zbyt jakościowo dobra ale na pewno nie wyjdzie przyklejenie.

Tu jest inny problem a nie wina elektrody.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Awatar użytkownika

spaw-man
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 19
Rejestracja: 23 sty 2013, 19:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#27

Post napisał: spaw-man » 12 maja 2013, 21:58

Z ciekawosci zapytam, sie jakiego gazu oslonowego uzywa kolega? Polecam wejsc na youtube.pl i znalesc filmiki chlopakow z weldtipsandtrick i zobaczyc jak oni spawaja alu.ich filmy moga pomuc.a problem to zbyt male rozgrzanie materialu, biegunowosc. Drut musi byc rowniez dobrze dobrany jak stopy sie zbyt roznia to tez nie wychodzi jak trzeba :)
SPAW-MAN spawanie , usługi spawalnicze Wrocław
www.spaw-man.pl

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#28

Post napisał: cnccad » 12 maja 2013, 22:06

dokładnie tak ...
alu jest trudne w spawaniu. Nawet samym argonem pospawa. Pewnie , jak będzie miał mieszankę z helem , to podniesie temperaturę łuku ale do póki się nie dowiemy grubości materiału , jaki prąd ... a zdjęcia by już dużo więcej wniosły to możemy tylko w ciemno podpowiadać.

np. będzie miał kolega blachę 10mm a spawał elektrodą 1,6 i prądem niby 300A to nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Dużo może być przyczyn.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
Cubson94
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 12
Rejestracja: 12 maja 2013, 14:14
Lokalizacja: Białystok

#29

Post napisał: Cubson94 » 12 maja 2013, 22:57

grubość 2-3mm prąd 100-120A. Próbowałem nawet 200 ale nie podgrzewałem jakoś strasznie długo i się nie topiło. Elektroda właśnie nie wiem jaka to mój pierwszy tig i nie wiedziałem wcześniej o nich za wiele.


BOILER
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2013, 08:32
Lokalizacja: Szczecin

#30

Post napisał: BOILER » 13 maja 2013, 07:48

Kolego ze Szczecina. Wolę jednak poleszczyć zieloną elektrodą, niż patrzeć na Twoje udowadnianie .Człowiek nie wie co się dzieje a wy promujecie niewłaściwe zachowania. Da się , nie da się - Polak '' potrafi '' i jeszcze o tym bezkrytycznie pisze robiąc wodę z mózgu początkującym.

Oprócz wymiany elektrody kolega z Białegostoku powinien dobrze ustawić parametry oczyszczania katodowego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”