sondowanie narzedzia

Dyskusje na temat systemu Faunc

mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#11

Post napisał: mariusz123a » 06 sie 2014, 07:25

Na maszynach doosan jest tak jak napisałem, tam jest tak napisane PLC, że po opuszczeniu sondy pomiar narzędzia zapisywany jest w tym samym numerze off/setu co aktualny numer narzędzia. Pomiar narzędzi dla przeciw wrzeciona dokonuje się jako pierwszy, czyli przykładowo masz gniazdo 12, z offsetu będziesz korzystał przykładowo 32, ( w programie T1232) więc zmierz to Twoje narzędzie dla przechwytu na sondzie wartość w X i Z sonda wprowadzi Ci do offsetu nr 12 wtedy wciśnij MDI przeskocz kursorem na numer 32 i przepisz wartości które zmierzyła sonda. Jeżeli nadal nie rozumiesz jak to zrobić to zgłoś się do firmy DEMATEC, wezwij serwis, oni przyjadą i wytłumaczą Ci jak to zrobić tak samo jak wytłumaczyli mi co zresztą ja od samego początku próbuje przekazać Tobie.



Tagi:


Autor tematu
bebino
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 28 lip 2014, 08:31
Lokalizacja: kalisz

#12

Post napisał: bebino » 07 sie 2014, 20:20

Witam, zrobiłem tak jak mi kazałes działa, dzięki


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#13

Post napisał: mariusz123a » 07 sie 2014, 22:26

nie ma za co, ciesze się, że udało mi się wytłumaczyć jak to zrobić, pozdro


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#14

Post napisał: lotnik11 » 15 sie 2016, 14:25

Witam
Trochę odświeżam temat.
Pracuje na maszynie Doosan Puma 400, która posiada sondę pomiarową. Jednak nikt w firmie nie wie jak jej używać. Kiedyś pracowałem na maszynie Haasa SL20 i pamiętam jakie to duże udogodnienie.
Proszę aby ktoś podał instrukcję krok po kroku jak jej użuwać.

Sterowanie to FANUC 18iT
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1508
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#15

Post napisał: smouki » 16 sie 2016, 20:46

mariusz123a, właśnie szukałem info na temat próbkowania sondą innego offsetu niż gniazdo narzędzia jest i z twojego opisu wynika że to nie możliwe, prawda to?
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#16

Post napisał: mariusz123a » 17 sie 2016, 02:29

Ogólnie to jest możliwe, ale ze względu na duże ryzyko pomyłki związane z ręcznym wyborem numeru korekcji nie używa się tego. Bezpieczniej jest przepisać wartość i nie pamiętam który parametr za to odpowiada, musiałbym poszukać w instrukcji, bardzo potrzebne?

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1508
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#17

Post napisał: smouki » 17 sie 2016, 06:25

Aż tak bardzo to nie. W parametrach nie chce mi sie grzebać. Dzięki za odpowiedź
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#18

Post napisał: mariusz123a » 17 sie 2016, 13:00

Odnośnie pomiarów na DOOSAN'ie to otwierasz sondę przyciskiem oczywiście zachowując bezpieczną odległość głowicy, żeby nie przywalić ramieniem sondy w nic.
Następnie manetką, czyli tryb HND podjeżdżasz pod jedną z krawędzi stykowych sondy zostawiając przerwę jakiś milimetr, następnie przełączasz tryb na JOG i wciskając odpowiedni przycisk w zależności od kierunku pomiaru (X+, X-, Z+, Z-) dokonujesz pomiaru. Starsze maszyny wymagają ciągłego trzymania przycisku do momentu dojechania, jak dojedzie to się dana oś zablokuję w kierunku pomiaru, więc nie ma obaw, że coś się zepsuję. Po pomiarze musisz odjechać od sensora w przeciwnym kierunku. Nowsze maszyny mają tak, że tylko wciśniesz przycisk i ona sama pojedzie zmierzyć narzędzie i sama odjedzie, nie wiem jak będzie u Ciebie. W razie pytań pisz, jeżeli potrzebujecie szkolenia u siebie na miejscu na taką maszynę, służę pomocą.


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#19

Post napisał: lotnik11 » 17 sie 2016, 17:55

ok wielkie dzięki.
W poniedziałek będę próbować. Teraz mam wolne do końca tygodnia.
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7027
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#20

Post napisał: WZÓR » 17 sie 2016, 19:59

mariusz123a pisze:Odnośnie pomiarów na DOOSAN'ie
(....)
Następnie manetką, czyli tryb HND podjeżdżasz pod jedną z krawędzi stykowych sondy zostawiając przerwę jakiś milimetr, następnie przełączasz tryb na JOG i wciskając odpowiedni przycisk w zależności od kierunku pomiaru (X+, X-, Z+, Z-) dokonujesz pomiaru. ....
... czyli procedura taka sama jak na Haas.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”